05.06.22 Život s kočkou

Otestujte kočičí inteligenci

S kočičí inteligencí je to podobné jako s inteligencí lidskou. Některé kočky jsou chytřejší, snadněji se učí a lépe spolupracují s člověkem. A to nezávisle na tom, jestli se jedná o představitelky šlechtěného plemene, nebo obyčejné kočky „z ulice“. Pokud chcete otestovat inteligenci vaší čtyřnohé společnice, postavte ji před nějaký úkol a sledujte, jak ho vyřeší. 

Etologové během výzkumů konfrontují kočky s určitými situacemi nebo podněty a sledují jejich reakce a následně se je snaží vyhodnotit. Některé kočky se například rychle naučí, že musí zmáčknout nějaké tlačítko, aby dostaly odměnu v podobě potravy, jiné tuto souvislost nepochopí nikdy. Takto vědci zkoumají učenlivost, pozorovací schopnosti a rozpoznávání souvislostí. Chytřejší zvíře rychleji pochopí, jak si poradit se zadaným úkolem. Kromě vrozené inteligence kočku ovlivňuje i prostředí, ve kterém vyrůstala jako kotě, vtiskávání a výchova. 

Pozorujte kočku
Sledujte u kočky následující vlastnosti. Je kočka čilá a zvědavá? Pokouší se vámi manipulovat, aby dosáhla svého? Je na vás nezávislá? Je vnímavá k vašemu chování? Cvičí se snadno? Je důvěřivá k cizím lidem? Slyší na jméno? Čím víc odpovíte, že určitě ano, tím je kočka pravděpodobně bystřejší. 

Jednoduchý test
Zavřete dveře do místnosti, do níž jste předtím postavili misku s oblíbeným krmením. Vaše kočka vás u toho musí pozorovat a neměla by být v tu chvíli sytá, aby měla na krmivo chuť. Pozorujte, jaké prostředky využije, aby vás přiměla dveře otevřít. Čím výrazněji se bude snažit, tím vynalézavější je. Druhý test s krmivem provedete tak, že umístíte neotevřenou nádobu s krmivem poblíž její misky. Jak vaše kočka na tuto akci reaguje, testuje její schopnost uvažovat. Pokud je inteligentní, pravděpodobně se bude dívat sem a tam mezi vámi a nádobou a čeká, až ji otevřete. Jestliže nádobu úplně ignoruje, její úroveň inteligence je o něco nižší.

Obtížnější úkol
Vyberte si pokoj, kde není nic rušivého. Neměli by tam být další lidé a zvířata, aby se kočka mohla soustředit jen na vás. Když je kočka postavená čelem k vám, ukažte jí nějaký její oblíbený předmět, například plyšovou myšku. Ujistěte se, že kočka věc viděla. Nyní ji schovejte za neprůhledný objekt (např. kniha). Kočka by si měla všimnout, jak věc schováváte. Sledujte, kolik času kočce zabere, než přijde, podívá se za skrýš a hračku najde. Chytré kočky mají vyvinuté kognitivní schopnosti a vědí, že se mají podívat za neprůhledný předmět, aby našly myšku. 

Těžký test
Do lepenkové krabice vystřihněte dva identické otvory. Jeden označte bílou a druhý černou barvou. Nyní se snažte kočku motivovat, aby prolézala jen bílou záklopkou a to tím, že jí před jejíma očima do krabice umístíte pamlsek. Celý postup několikrát zopakujte a pak cvičení ukončete. Druhý den krabici zase vyndejte a sledujte, zda kočka projevuje zvýšený zájem o bílou záklopku. Jestliže ji cíleně vyhledává, dokazuje tím, že si dokáže propojovat souvislosti a má dobrou paměť. 

Kelímky
Připravte si tři stejné plastové kelímky a pamlsky. Postavte kelímky dnem vzhůru a pod jeden z nich schovejte pamlsek, kočka vás při tom pozoruje. Nechte jí, ať zkusí vypátrat, pod kterým kelímkem se skrývá dobrota, a pak se na něj dostane tak, že kelímek převrhne. Chytré kočky vyrazí rovnou ke správnému kelímku, převrhnou ho tlapkou nebo čumáčkem a sní pamlsek.  

Zdroje: Arden Mooreová, Zdravá kočka, tipy a triky jak zajistit vaší kočce šťastnější život, Mladá fronta, 2017 
Renate Jonesová, Kočky síla a elegance, Knižní klub, 2010

Foto: Pixabay