Příspěvek 5000 Kč na dítě již od srpna

6. června 2022|Dávky a příspěvky

Příspěvek 5000 Kč na dítě. Kdo a kdy ho dostane a jak žádat?

Příspěvek 5000 Kč na dítě již od srpna

Vláda schválila jednorázový příspěvek 5000 Kč na jedno dítě pro všechny rodiny, jejichž roční hrubý příjem je méně než jeden milion korun. Příspěvek na dítě 5000 Kč je určen pouze rodičům dětí, které ještě neoslavily své 18. narozeniny a jsou tedy mladší 18 let a rodiče by ho měli obdržet v průběhu srpna.

Co je potřeba pro získání příspěvku?

  • roční příjem (za rok 2021) nesmí být vyšší než jeden milion korun hrubého (jedná se o součet ročních příjmů obou rodičů)
  • věk dítěte musí být do 18 let (1. srpna 2022 nesmí mít dítě za sebou své 18. narozeniny)
  • o příspěvek mohou žádat i rodiče dětí, které se narodí od srpna do konce letošního roku
  • za rodiče se považují nejen biologičtí rodiče, ale i osoby, kterým bylo dítě svěřeno do péče

Žádost o příspěvek bude probíhat elektronicky s ověřením přes elektronickou identitu. Rodiče, kteří v červnu 2022 pobírají přídavek na dítě, dostanou příspěvek 5000 Kč na dítě automaticky a žádost podávat nemusí. Pro koho bylo elektronické žádání přes elektronickou identitu příliš komplikované, může využít možnosti žádosti na vybraných Czech POINTech.

Nejdůležitější informací je to, že se příspěvek nedaní. Zároveň se nezapočítává do rozhodného příjmu, takže jeho vyplacení nebude mít vliv na nárok na další dávky.

Autor: VašeVýživné.cz

Doporučené články

25. dubna 2024|

Výše výživného při uplatňování paušálního výdaje u OSVČ

Jak se vypočítává výživné, když je rodič osobou samostatně výdělečně činnou, která nemá potvrzení o výši příjmu a uplatňuje paušální výdaj?

18. dubna 2024|

Vliv úvěru a hypotéky na výživné.

Jak je to s hypotékou a úvěry při stanovení výše výživného?

11. dubna 2024|

Střídavá péče u nezletilých

Po rozvodu či rozchodu rodičů vždy dochází k určení péče o děti. Jednou z jejích forem je střídavá péče, kdy se na výchově dítěte nadále podílejí oba rodiče.

Všechny články