Co je veranda a jak vylepšuje váš domov?

Přidat na Seznam.cz

Většina obytných prostor má venkovní prostory nebo dokonce uzavřené prostory, které zasahují do exteriéru domu. V tomto článku si kompletně rozebereme, co je to veranda.

Co je veranda a k čemu slouží?

Veranda je zastřešená galerie, podobně jako přízemní balkon, připojená k hlavní stavbě, která umožňuje přístup přes vstupní dveře nebo zadní dveře, vysvětluje web Archute. Lze ji tedy přirozeně popsat také jako dlážděnou venkovní plochu přiléhající k hlavní stavbě. Podle definice musí být veranda vždy venkovním prostorem pro venkovní aktivity.
Původně se předpokládá, že slovo veranda pochází ze španělského slova „baranda“, později z hindského slova „varanda“. V průběhu času se však vyvíjelo. V určitém okamžiku se každá místnost v domě otevírala do venkovního obytného prostoru, známého také jako veranda. Byla a stále je oblíbeným architektonickým prvkem. Kromě toho je veranda užitečná k udržení chladu během horkých období.

Proč byste měli uvažovat o verandě?

Když se rozhodujete pro dům, musíte se podívat na všechny možnosti. Existuje několik důvodů, proč byste mohli uvažovat o domech s verandou. Zde je několik důvodů, proč byste skutečně mohli uvažovat o tom, že budete mít verandu nebo velkou verandu obklopující váš dům. Verandy jsou investicí a pevně věříme, že vašemu prostoru dodají domácký nádech.

Další prostor

Další prostor je vždy vítaným překvapením, zejména pro větší rodiny nebo rodiny s dětmi. Pokud potřebujete další prostor i k tomu, abyste si občas odpočinuli nebo se dokonce nadýchali čerstvého vzduchu, pak je veranda vynikajícím doplňkem. Veranda je navíc skvělým venkovním obytným prostorem na úrovni terénu, který je ideální v podstatě pro jakékoli aktivity. Díky dodatečnému prostoru s ní můžete dělat v podstatě cokoli. Ale samozřejmě to rozhodně závisí na vaší fantazii a kapacitě vaší verandy.

Estetický dojem

Dům s verandou je estetičtější ve srovnání s domy bez verand. Je to proto, že si verandy všimnete nejdříve než domu. Bez ohledu na styl verandy, pokud je vyrobena z betonu nebo přírodního kamene, bude na domě stále vypadat dobře. Veranda nebo balkon navíc dodávají domu pocit úplnosti. Uzavřený prostor navíc působí soukroměji. Když k tomu připočtete celkový půvab prostoru navíc a možnost využít jej k čemukoli, máte vyhráno. Jedná se o investici, kterou můžete doplnit o jedinečné kusy venkovního nábytku, osvětlení a několik rostlin v květináčích. Vaše bezpečné útočiště bude připraveno k obsazení, nemluvě o tom, že je to krásný architektonický prvek.

Úložný prostor

Veranda vám poskytne úložný prostor. Mít děti znamená, že se kolem nich vždy budou povalovat hračky. Mít hračky je normální, nicméně jejich uskladnění může být velký problém. Můžete se také pokusit snížit nepořádek v hlavním domě tím, že hračky uložíte venku na terase. Je to situace výhodná pro obě strany, protože vám poskytne úložný prostor a vaše ratolesti budou mít k hračkám kdykoli přístup.

Zdroj: archute.com