Kormidelnice Martina Součková s posádkou osmiveslice VK Slavie vyhrála 109. ČEZ Primátorky


Za slunečného počasí diváci na vltavské  náplavce sledovali defilé českých veslařů a veslařek při tradičních Primárkách, které v historii veslování se už jeli po stodeváté. Nabitý dopolední veslařský program v neděli 5. června 2022 vyvrcholil v pravé poledne.



Vítěznou mužskou osmou je jako v roce 2021 VK Slavia, kterou dovedla do cíle o délku necelé jedné lodi kormidelnice Martina Součková. Vítězná posádka připlula do cíle v nových dresech  tohoto pražského klubu, ve kterých členové osmiveslice absolvovali  vítězný křest. V ženských osmách zcela kralovala posádka složená z žen VK Blesk v modrých dresech a z žen SK HAMR v černých dresech. Na skifu proplula jako první už  počtvrté v řadě Lenka Antošová ze Slavie a  mužský skif stejně s určitým náskokem proplul cílem  Ital s českými kořeny, Patrick Rocek.

Diváci většinou přátelsky nebo příbuzensky propojenými se závodníky na lodích   mohli sledovat poměrně vyrovnaný souboj mužského finále, třebaže Slavia si držela vedení po celý závod. Teprve v závěru se na ně začala dotahovat posádka společenství Slováckého veslařského klubu Břeclav a SK HAMR.  Mužská Slavia tak zazářila podruhé v řadě, a také svůj úspěch parádně oslavila pod sprchou z láhví vypuštěného šumivého vína a následně ve vlnách Vltavy, kam někteří borci byli vhození a ostatní za nimi dobrovolně naskákali. 

S desetivteřinovým náskokem se v cíli zjvila ženská osma složená z VK Blesk a SK HAMR. Členkami této posádky byly například  i Eliška a Bára Podrazilovy, sestřenice a reprezentantky z párové čtyřky do 23 let.

Jasnou favoritkou ve skifu žen byla Lenka Antošová. Žádné překvapení nedopustila a ve stylu “start-cíl” si dojela  veslařka ze stříbrné osmiveslice České zemědělské univerzity z univerzitních závodů pro suverénní vítězství i ve skifu. Už počtvrté v řadě!

Jak říkám...

„Bývají vlny, do toho ještě trochu foukne. Trefit se do té zatáčky a udržet se na skifu bylo  pro mě docela těžké. Taky jsem v dráze pěkně kličkovala. Dneska byly opravdu vlny skoro celou dráhu. Já si vždycky chytnu na startu nějaký bod v krajině, snažím se ho držet. Jak fouká vítr a hodně chodí vlny, tak vás to vychýlí, a i když držíte topol tam v dálce, tak před zatáčkou zjistíte, že jste jinde, než potřebujete být . Takže jsem se před zatáčkou musela trošku do dráhy vracet. Jak byly vlny od člunů, už ten skif neovládáte, to už jsem tam vyloženě kličkovala zprava doleva... ,“ líčila své zážitky ze závodu Lenka Antošová.


Mezi muži jasně dominoval Ital s českými kořeny, Patrick Rocek, syn československého veslaře a trenéra italské reprezentace, Jaroslava “Jaro” Ročka, který své pocity vyjádřil ovšem v angličtině.

Jak říkám...

„„Bylo to neskutečné, moc hezké. Také tu byla  spousta lidí. Proto Primátorky jsou nejlepší závod, co ve světě je,“ sklonil poklonu Ital Rocek.

První část dopoledne patřila jízdám nejmladších veslařů a juniorským kategoriím. Ve starších žačkách kralovala posádka ČVK Praha spojená s KONDOR Brandýs nad Labem. Vítězství chlapců v této kategorii patřilo veslařskému klubu z Olomouce. 

Osmu dorostenek totiž ovládla posádka ČVK Pardubice ve společenství právě s VK Olomouc. Nejlépe pak veslovali  dorostenci z ČVK Praha a VK Jiskra Třeboň, kteří za sebou nechali VK Olomouc s ČVK Brno.

Jak se ukázalo, extra silnou fanouškovskou základnu měl na náplavce veslařský klub Hodonín, který zvítězil v kategorii juniorů.

Skvělá atmosféra, bohatý doprovodný program i doslova letní počasí nalákalo na Rašínovo nábřeží a okolí stovky fanoušků. ČEZ Primátorky nejsou ovšem jen o veslování, ale také o pomáhání, tradičně již ve spojení se Skupinou ČEZ. Zásluhou  aktivitě návštěvníků v ČEZ Energy zóně a díky veslařům se podařilo “vyveslovat” na trenažeru celkem 203 239 Kč.

Závěrem lze konstatovat, že letošní hostitelské a pořadatelské role se Veslařský klub Smíchov zhostil na výbornou a žezlo poputuje zase do dalšího z pražských veslařských klubů.



Praha 5. června 2022


   Veslování                                                                                                               

Primátorky, 109. ročník veslařské regaty

Muži:

Skif (Jarní skulérský závod Rösslera-Ořovského): 1. Rocek (It.) 7:17,4, 2. Hellebrand (Bohemians Praha) 7:27,8, 3. Viktora (Hamr) 7:31,1.

Osma: 1. Slavia Praha (Řimák, Touš, Paroulek, Kulhánek, Tichý, Baldinus, Zobal, Chlebovský, korm. Součková) 5:49,6, 2. Hamr/Břeclav (Pospíšil, Dědek, Šimkovský, Cabal, Běhan, Pfeifer, Baranivskyj, Kapa, korm. Šumanová) 5:52,7, 3. ČVK Praha (Pinc, Vakoč, Ložek, Šmolík, Růžička, Oppitz, Humpolec, Helešic, korm. Perglerová) 5:59,2.

Ženy:

Skif (O Stuhu Podolí): 1. L. Antošová (Slavia) 7:58,2, 2. Nedělová (Břeclav) 8:05,0, 3. Heranová (ČVK Praha) 8:13,3.

Osma: 1. Hamr/Blesk (E. Podrazilová, B. Podrazilová, Hartmanová, Mašínová, Šantrůčková, Zámostrná, Solařová, Hajnovičová, korm. Matoušová) 6:36,8, 2. Slavia (Valsová, A. Žabová, Nečasová, Hanková, Zavadilová, Berthet, Jurková, L. Žabová, korm. Motlová) 6:46,2, 3. LS Brno/Bohemians (Levíčková, Hoplíčková, Přikrylová, Prokešová, Burešová, Svobodová, Konopová, Kubátová, korm. Knorr) 6:59,4.