BESIP vybízí kampaní k respektu řidičů a cyklistů

pondělí, 6. června 2022, 17:45 Aktuality, Reklama MediaGuru

BESIP v kampaně oddává dva zdánlivě nesmiřitelné tábory řidičů a cyklistů.

Zdroj: Repro YT BESIP

Zdroj: Repro YT BESIP

BESIP v nové kampani vyzývá ke vzájemnému respektu řidičů a cyklistů. Snaží se snížit napětí mezi oběma skupinami, a to příběhem svatby cyklisty s  motoristkou. Role jejich oddávajícího se ujal desetinásobný účastník Tour de France Roman Kreuziger.

Kampaň staví především na televizním spotu s claimem „Nemusíme se milovat, stačí se respektovat“, který bude k vidění na stanicích Prima a České televize. Dále poběží v rádiu a na internetu, kde je k dispozici znalostní kvíz. Kreativa se inspirovala nedávným výzkumem od Kantaru, podle kterého každý druhý Čech hodnotí vztah mezi cyklisty a řidiči jako nepřátelský.

„V klipu záměrně přeháníme. Nevraživost i lásku. Chceme, aby se lidé zamysleli. Protože na silnicích by stačilo víc ohleduplnosti. Naše motto je jednoduché – nemusíme se milovat, stačí se respektovat,“ říká Roman Kreuziger, vedle něhož ve spotu účinkují také Ondřej Vrána a Lucie Vopatová jako novomanželé a Vladimír Adamczyk a Petr Kocourek v rolích klanových vůdců.

„V letošním spotu jsme vsadili více na nadsázku a laskavý tón než na odstrašující pohled na dopravní nehody. Věříme, že k bezpečnějšímu prostředí na silnicích přispěje, když si uvědomíme vlastní odpovědnost vůči druhým a ubereme na aroganci a agresivitě. Vedle samotného spotu se ale společně zaměřujeme i na edukativní rovinu kampaně. Motoristům i cyklistům opakujeme důležitá pravidla, upozorňujeme je na nejrizikovější situace, které mohou skončit střetem mezi autem a kolem, připomínáme význam cyklo značení a podobně,“ řekl vedoucí oddělení BESIP Tomáš Neřold.

Režie se ujal Radim Vaňous. Produkci zajistila společnost Lucky Man Films Davida Ondříčka a umělecká skupina Blue Hour Cult.

Za loňský rok Policie ČR evidovala 3 994 nehod cyklistů, při kterých zemřelo 43 osob, dalších 234 se zranilo těžce, 3141 lehce a 757 se obešlo bez zranění. Zároveň prudce vzrostl cykloprovoz na silnicích i ve městech. „Viníky nejzávažnějších nehod cyklistů jsou zhruba z poloviny sami cyklisté a z poloviny řidiči vozidel. Posílit vzájemnou ohleduplnost a bezpečné chování v silničním provozu tedy musíme u obou těchto skupin,“ zdůraznil Neřold.

-stk-