QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.05.2024 13:25 01.05.2024 14:43

Pozor na silnicích! Na třech místech bourali motorkáři

Motorka se sřetla s autem v Plzni u Božkova. Vážná nehoda motorky se stala u Prášil na Klatovsku. Zasahuje vrtulník. Třetí nehoda motorky na severním Plzeňsku! Motorkář je vážně zraněný.

Mateřské školy v Plzni navyšují kvůli ukrajinským uprchlíkům kapacitu

06.06.2022 19:44

Plzeňské školky se připravují na děti uprchlíků a budou navyšovat kapacitu. Vzniknout mají odloučená pracoviště. Nejvíce míst připravily školky na Slovanech, v centru a na Doubravce.

22_MŠ_akce _Zeleny poklad (3)

Dohromady vznikne kvůli ukrajinským uprchlíkům téměř 350 nových míst. Nová místa budou v samostatných nových prostorech mimo školky. Vzniknou jako odloučená pracoviště. Zápisy pro ukrajinské děti se budou konat 11. a 12. července. Teprve po nich se uvidí, kolik přesně ukrajinských dětí do školek nastoupí.

Město slibuje, že přijímání ukrajinských dětí nebude na úkor dětí Plzeňanů. „Podle údajů Ministerstva vnitra je v Plzni registrováno kolem 520 dětí ukrajinských uprchlíků ve věku od tří do šesti let, tento údaj byl k 2. květnu. Do doby zápisů se počet ještě může měnit z důvodu nově příchozích i odcházejících. Uprchlíci nemají povinnost nahlašovat návrat na Ukrajinu ani případně transit do jiné země. Tato data tak můžeme brát jako maximální možný počet dětí, které by mohly mít zájem o docházku do mateřské školy. Pro nás z toho plyne, že je nutné vytvořit dostatečnou kapacitu, k čemuž po dohodě s obvody přistupujeme,“ uvedla radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorová.

Navýšení míst se týká zejména největších plzeňských obvodů, kde se předpokládá největší zájem Ukrajinců. Odloučená pracoviště připravuje šest mateřských škol, konkrétně 23., 24., 37., 51., 64. a 78. MŠ.

Nově budou děti ukrajinských uprchlíků chodit například do budovy konzervatoře ve Školní ulici, tam 64. MŠ vytvoří dvě třídy pro 50 předškoláků. Pro dalších 50 dětí vzniklo zázemí v Sedláčkově ulici v bývalém objektu Čedoku, jde o odloučené pracoviště 24. MŠ. Ta vytvořila místa ještě v Pekle v Pobřežní ulici. Na Slovanech bude třída v KD Šeříková nebo v objektu Sokola v Koterově.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT