Mariah Carey je žalována za svůj hit „All I Want for Christmas is You“ téměř 30 let po jeho vydání

Zahraniční 06. června 2022 | 16:25 — Pavla Krejčí
Zpěvačka Mariah Carey, která se proslavila v roce 1990 svým debutovým albem Mariah Carey, které se stalo multi platinovým, se nyní potýká s obviněním, že „ukradla“ název své písničky jinému skladateli. Oznámení však přichází po téměř třech desetiletích.
Mariah Carey se svým vánočním hitem proslavila / Depositphotos

Už více jak 28 let doplňuje vánoční atmosféru hit „All I Want for Christmas is You“, který pochází z alba "Merry Christmas" popové hvězdy Mariah Carey. Píseň patří mezi nejoblíbenější a nejuznávanější počiny, které má zpěvačka na kontě. Na licenčních poplatcích za celou dobu existence vydělala více než 60 milionů dolarů.

Po téměř třech dekádách je však zpěvačka žalována za plagiátorství názvu. S obviněním vystoupil skladatel Andy Stone ze skupiny Vince Vance & the Valiants, který uvádí, že vydal píseň se stejným názvem o pět let dříve. Žádá odškodné ve výši nejméně 20 milionů dolarů. 

Podle jeho tvrzení Carey se svým spoluautorem Walterem Afanasieffem a hudební společností Sony Music Entertainment „nikdy nepožádali ani nezískali povolení“ k použití názvu. Dále zpěvačku i společnost obvinil z „vědomého a úmyslného“ porušování jeho díla. Stone podal žalobu u soudu v Louisianě. Proč se žalobou vystoupil až po takové době, však není zřejmé. Ve stížnosti neuvádí, kdy si povšiml zpěvaččiny verze. Prý se v určitém okamžiku dozvěděl o „využití své práce“ a v dubnu 2021 jeho právníci kontaktovali Mariah Carey a hudební společnost.

Vzhledem k tomu, že názvy skladeb většinou nepodléhají autorským právům a nabízí se mnoho případů, kdy existuje více písní s totožným názvem, nejspíše Stone v žalobě neuspěje. Například jenom název této písně sdílí několik desítek dalších, které jsou uvedeny ve veřejném katalogu amerického úřadu pro autorská práva.

Verze písní Stona a Carey se kromě názvů zcela očividně odlišují. Ač jsou tematicky podobné, sdílí pouze stejný refrén, tedy název písně.

Psali jsme také: Konec velké lásky. Zpěvačka Shakira přistihla svého přítele s jinou ženou

Autorský článek, další zdroj: Twitter, thewashingtonpost.com

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...