Psi a kočky páchnou a demolují domy, stěžují si ve Vejprtech. Budou za ně vybírat nájemné

Psi poznají, když jim říkáte nesmysly

Platit nájemné za psa nebo kočku – s tímto řešením přišli radní Vejprt na Chomutovsku. Město tak chce regulovat počet zvířat chovaných v nájemních bytech a získat také peníze na opravu bytů, které už podle vedení města domácí mazlíčci zdemolovali.

Stížnosti na nepořádek ve společných prostorách, na kočičí zápach nebo zničené dveře, zdi a parapety – to jsou jen některé důvody, které vedly radní Vejprt k zavedení nájemného za mazlíčky. To se majitelům moc nelíbí.

Nová přirážka k nájemnému u městských bytů vychází na sto korun měsíčně za kočku a dvě stě za psa. S redakcí CNN Prima NEWS z radnice nikdo nechtěl mluvit. „Podle vyhlášky zveřejněné na stránkách města budou Vejprty dokonce dávat žadatelům o byty minusové body za domácího mazlíčka,“ uvádí město.

Podle advokáta Jana Černého město nejedná v souladu s občanským zákoníkem. „Předně není možné dávat minusové body žadatelům už jen za to, že mají zvíře,“ říká advokát Jan Černý. Občanský zákoník neumožňuje majiteli bytu nájemci mazlíčka v bytě zakázat.

„Právě tak je protiprávní zvyšovat nájem lidem, kteří už kočku nebo psa v bytě mají. A to, že mohou, a to zdůrazňuji, někdy v budoucnu způsobit škodu,“ dodává advokát Černý. „Legislativa to připouští, pokud se dohodne nájemce s pronajímatelem na výši a obsahu nájemného, tak je to podle legislativy možné,“ říká místopředseda Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal.

Obce, a tedy i majitelé bytů, ale mohou dle občanského zákoníku požadovat náhradu škody způsobenou mazlíčkem. „Vyvolá-li chov zvířete potřebu zvýšených nákladů na údržbu společných částí domu, nahradí nájemce tyto náklady pronajímateli,“ uvádí zákoník.

Majitelé bytů často upřednostňují nájemce bez mazlíčků. Podle makléře lze najít kompromis. „Co se týče nájemců, kteří mají například pejska, doporučuji pracovat s jistinou a dále pracovat i s pojištěním odpovědnosti za škody,“ popisuje makléř Jan Martina. Česko je přitom psí velmoc, podle dostupných údajů jich je tady registrovaných dva a půl milionu.

Tagy: