Následky covidové pandemie jsou v nemocnicích stále znát na čekacích dobách na neakutní operace

7. červen 2022 09:12

I měsíce po tom, co pandemie covidu-19 ustoupila a nemocnice se vrátily do běžného režimu, lékaři stále dohánějí deficit s odloženými neakutními plánovanými operacemi. Někdy museli lidé čekat i více než dvakrát tak dlouho než před covidem. Čekací doby nových pacientů se postupně snižují, někde se už blíží i před-covidovým standardům. 

Více zjišťoval reportér Jakub Vik. Jak se termíny na operace mění v poslední době?

Čtěte také

Předně je nutné říct, že se ty doby velmi liší napříč obory a jednotlivými zákroky. Pro ilustraci si vezměme ortopedii, kde ty čekací doby jsou obecně jedny z nejdelších. Ty nemocnice během covidu odkládaly často a i podle primáře ortopedické ambulance trutnovské nemocnice Aleše Chaloupky teď tyto zákroky pálí nemocnice nejvíce.

Například na endoprotézu kyčle nebo kolene tady v Trutnově lidé před pandemií covidu čekali jeden rok. Při epidemických vlnách nemocnice musely utlumovat neakutní výkony, samozřejmě napříč obory.

Čtěte také

Jen loni na podzim se tady na trutnovské ortopedii dotklo omezení provozu asi 150 pacientů, kdy lékaři operovali jen akutní případy. Čekací doba se během pandemie zvětšila i na dvojnásobek.

S jakými čekacími dobami na zákroky teď musejí pacienti počítat?

Jak jsem mluvil s pacienty po těchto operacích, kteří se teď zotavují, nejčastěji čekali přibližně v rozmezí rok a čtvrt až rok a půl, ale stále ještě se objevují podle Aleše Chaloupky pacienti, kteří na zákrok tady v Trutnově čekali právě i více než dva roky.

Čtěte také

Novým pacientům jsou tu teď schopni slíbit čekaní zhruba rok, tudíž nemocnice už umí garantovat předcovidové termíny.

Co znamená pro nemocnice dohnat ty původní termíny?

Jednoduše to znamená, že těch výkonů musejí nemocnice zvládnout odoperovat víc. V případě trutnovské nemocnice to teď znamená i o čtvrtinu více operací než před covidem. Třeba v dubnu tu podle Aleše Chaloupky vyměnili nejvíce kloubů v historii nemocnice.

Čtěte také

Jak dlouho budou pacienti čekat na nové klouby v dalších nemocnicích v kraji?

Například na ortopedické klinice hradecké fakultní nemocnice, tedy největším zdravotnickém zařízení v kraji, se teprve nyní vrací k počtu prováděných operací před pandemií a právě na novou kyčel teď pacienti budou tady ve fakultní nemocnici čekat zhruba 2 roky. A na nové koleno je to ještě o čtvrt roku víc.

V Náchodské nemocnici je teď udávaná čekací doba u kyčle také dva roky, u kolene ještě o dva měsíce více. V Rychnově nad Kněžnou by se oboje mělo stíhat přibližně do roku až roku a půl.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související