Čajkovskij, Händel, ale i Kabeláč či flamenko. Začíná Smetanova Litomyšl

Ve čtvrtek 9. června česká státní hymna v podání Slovenské filharmonie slavnostně zahájí 64. ročník Národního festivalu Smetanova Litomyšl.

V přímém přenosu České televize a za přítomnosti nejvyšších činitelů politického života otevře dosud nejrozsáhlejší přehlídku klasické hudby, pořádanou v kouzelném prostředí Státního zámku Litomyšl.

Více prozradí dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský v rozhovoru, který s ním na tiskové konferenci pro Classic Praha natočila redaktorka Zuzana Filípková:

profimedia-0121106700 vojěch stříteský.jpg

Smetanova Litomyšl se v roce 2022 uskuteční v průběhu 27 dní od 9. června do 5. července. Přinese 44 pořadů hlavního programu, který doplní program doprovodný ve Festivalových zahradách a výstavy 18.ročníku Smetanovy výtvarné Litomyšle. Dramaturgii uvozuje verš básníka Jana Skácela „A znovu láska…“. Láska, která v básni „znovu, odedávna zpovzdálí překáží smrti“, měla být východiskem z bolavé „covidové“ doby. Mimořádně se však trefila i do situace, kdy se celosvětová pomoc napadené zemi postavila do cesty agresi.

„Snažili jsme se program koncipovat z děl, která jsou povzbudivá a radostná a která přinášejí, kromě poznání, také naději. Vedle závažných děl tak tentokrát uvádíme – při současném zachování vysoké umělecké úrovně – i větší množství skladeb lidem blízkých, oblíbených,“ uvádí dramaturg Vojtěch Stříteský.

Populární Čajkovského klavírní koncert b moll zahraje patnáctiletý virtuóz Ryan Martin Bradshaw, diváci se mohou těšit na špičkové provedení Händelova slavného oratoria Mesiáš souborem Collegium 1704 nebo na další Sólo pro 100 smyčců, v němž se na jednom pódiu spojí sekce tři filharmonií. Hradišťan Jiřího Pavlici s orchestrem FOK připravuje koncert ke stému výročí narození Jana Skácela, strhující rytmy flamenca přiveze španělský soubor z Andalusie, jižní temperament patří též k uruguayskému basbarytonistovi Erwinu Schrottovi, který se představí v galakoncertu. V programu 64. ročníku jsou však i premiéry, autorské pořady, osmidenní projekt BACH XXII, na své si přijdou také nároční posluchači. Šostakovičovu Leningradskou symfonii v kombinaci s Mysteriem času Miloslava Kabeláče zahraje Česká filharmonie s Jakubem Hrůšou, v české premiéře zazní Rekviem pro mého přítele Zbignieva Preisnera, na objednávku festivalu složil Jiří Gemrot kantátu Pochovávání světla.

„Z důvodu chystané rekonstrukce zámku jsme pro letošek museli upustit od velkých operních představení. Částečně je nahrazují galakoncerty všech tří našich národních divadel. Na zámku v Nových Hradech ale budeme uvádět Vivaldiho operní dílo Il Farnace, ve Smetanově domě nové nastudování komorní opery Lenky Nota a Olgy Sommerové Jsem kněžna bláznů o osudu Boženy Němcové a též Kučerovu Perníkovou chaloupku pro nejmenší posluchače,“ doplňuje Stříteský.

Prvního července se v Litomyšli při příležitosti zahájení Českého předsednictví v Radě Evropské unie uskuteční setkání vlády ČR s kolegiem Evropské komise. Jeho účastníci navštíví i večerní Koncert pro Evropu, v němž Česká filharmonie s dirigentem Jakubem Hrůšou zahraje Smetanovu symfonickou báseň Z českých luhů a hájů, Sukovu Pragu a s Lukášem Vondráčkem pak Brahmsův první klavírní koncert. „Smetanova Litomyšl představuje spojení velice kvalitního uměleckého zážitku s mimořádně atraktivním prostředím. Máme zkušenost, že na hosty působí nezapomenutelným dojmem a je tak skvělou volbou pro prezentaci naší země před celou Evropou,“ oceňuje výběr místa setkání zástupce generálního partnera festivalu České spořitelny Radomil Štumpa.

Prostředí litomyšlského zámku ostatně budou moci posoudit i zástupci evropských operních domů ze sdružení Opera Europa. V rámci pražské konference navštíví festival a budou jednat o přípravě oslav 200. výročí narození Bedřicha Smetany v roce 2024. Jak uvedl ředitel festivalu Jan Pikna, průběh předprodeje vstupenek se oproti předchozím ročníkům změnil. „Mívali jsme většinu pořadů vyprodaných dlouho dopředu. Letos tomu tak není, prodej se začíná zvedat až s blížícím se začátkem festivalu. Výhodou je, že nákup vstupenek je pohodlný, bez stresů a technických výpadků, zájemci mají letos mnohem větší šanci dostat se i na jindy rychle vyprodané typy pořadů.“

Zahajovací koncert bude v přímém přenosu vysílat Česká televize, o přestávce mohou zájemci zhlédnout televizní dokument o průběhu loňského ročníku „Smetanova Litomyšl ve druhém roce pandemie“. Průvodkyní v něm je operní pěvkyně Václava Krejčí Housková. Záznamy a přenosy ze 64. ročníku chystá také Český rozhlas.

Foto: Profimedia

Podcast