Slovenská prokuratura zrušila stíhání exministra financí Kažimíra

Slovenská prokuratura zrušila stíhání nynějšího guvernéra centrální banky (NBS) Petera Kažimíra z korupce, ze které byl podezřelý za údajný skutek z doby, kdy zastával funkci ministra financí. Na tiskové konferenci o tom informovali zástupci generální prokuratury.

První náměstek generálního prokurátora Jozef Kandera řekl, že při stíhání Kažimíra byl porušen zákon. Dodal, že nynější guvernér NBS čelil obvinění jen na základě svědectví jiné stíhané osoby, v jejíž výpovědích jsou podstatné rozpory.

Proti Kažimírovi vypovídal bývalý šéf slovenské finanční správy František Imrecze, který je stíhán v několika kauzách a který spolupracuje s policií. Imrecze řekl, že mu Kažimír odevzdal obálku, ve které bylo 48 tisíc eur (1,18 milionu korun). Podle dostupných informací byl poté Kažimír podezřelý z toho, že jako prostředník předal peníze v souvislosti s daňovými kontrolami soukromých firem.

Kažimír už loni na podzim vinu v kauze popřel a uvedl, že nehodlá odstoupit z čela NBS. Z titulu této funkce je také členem Rady guvernérů Evropské centrální banky.

Někdejší dlouholetý místopředseda nyní opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Kažimír byl ministrem financí v letech 2012 až 2019, kdy nastoupil do čela NBS. V této souvislosti se vzdal členství ve Smeru, v jehož čele stojí expremiér Robert Fico.