Teplická konzervatoř si s ročním zpožděním připomíná půl století své existence

7. červen 2022 14:47

Konzervatoř Teplice, jediná škola svého druhu v Ústeckém kraji, oslaví půl století od svého založení. Na galakoncertu, který se uskuteční 11. června, vystoupí studenti, absolventi, učitelé a také hosté školy, která rodinnou atmosférou a špičkovými hudebníky přitahuje stále víc zájemců o studium. V den oslav se teplická konzervatoř také otevře všem návštěvníkům.

„Jsem tu maximálně spokojený, protože profesor trombónu tady, to je špička – to bych asi nikde jinde nenašel,“ konstatuje třeťák Matyáš Elis.

Konzervatoř Teplice slaví půl století, Vladimir Gončarov nacvičuje se studenty taneční vystoupení

Vedle trombonu ještě hraje na basovou kytaru, tudíž je nepostradatelným hráčem dixielandu. Teď zkouší se školním orchestrem, který vede absolvent teplické konzervatoře Jiří Knotte.

„Škola se ohromně změnila – jak co do vybavení prostor, tak co do kolegů – máme spoustu úžasných kolegů, a to dělá moc,“ konstatuje Knotte.

Na teplické konzervatoři vyučují profesionálové

Patří mezi ně třeba Vladimir Gončarov, sólista baletu a choreograf ústeckého divadla. Zrovna na školním dvoře vede nácvik vystoupení pro sobotní oslavy. V taneční skupině je i David Pokorný, student prvního ročníku oboru bicí nástroje. „Je to tady suprové, mě to tady baví. Jsou tu skvělí spolužáci i kantoři. Doporučuji teplickou konzervatoř všem,“ shrnul.

Konzervatoř Teplice slaví půl století existence

Také bicí nástroje vyučuje někdejší žák školy, první tympánista ústecké opery, Michal Kužela: „Tenkrát jsme tady studovali tři bubeníci, kdes jich tu máme osmnáct. Bicí nástroje frčí, takže máme hodně studentů.

Celkově zájem o studium převyšuje možnosti školy, na kterou se dostanou jen asi dvě třetiny zájemců. Podle zástupce ředitelky a sólisty opery Petra Matuszka je i díky učitelům – profesionálním hudebníkům.

Aktuálním důkazem je třeba zájem hráčů na trombon a tubu, kteří přicházejí za novým učitelem. Chybějí ale hráči na lesní roh, kontrabas nebo violu.

Spustit audio

Související