reklama

BLOG Fandi mámám: Děti versus nový partner matky

Maminka, která dítěti představí svého nového partnera a dítě je hned nadšené, je tím nejšťastnějším člověkem. Ale co si budeme namlouvat, často se to nestává nebo prvotní nadšení opadává...

Foto: Shutterstock

Z vlastní zkušenosti vím, že to chce čas a někdy hodně času. Nový člověk, který se v maminčině blízkosti objeví, nebývá dítětem přijat radostně. Má obavy, že ten cizí člověk mu bere jeho mámu. Je třeba obrnit se trpělivostí, vysvětlovat, ale nevnucovat.

Fandi mámám: Blog pro mámy (nejen) samoživitelky

Fandi mámám: Blog pro mámy (nejen) samoživitelky

V roce 2016 rozjely dvě moderátorky a hlavně mámy Žaneta Slámová a Petra Květová Pšeničná dobročinný projekt FANDI MÁMÁM. Jejich cílem bylo pomoci maminkám samoživitelkám a jejich dětem v jejich aktuální tíživé situaci, a to zajištěním materiální pomoci. Chtěly také změnit vnímání postavení samoživitelek ve společnosti tak, aby se na
ně lidé nedívali skrz prsty, ale aby je společnost spíš oceňovala za to, že zvládají péči o své děti samy. Od té doby pomáhají každé tři měsíce dalším maminkám samoživitelkám, a to již nejen materiálně, ale i poradensky.
A protože se všechny mámy, ať jsou samoživitelky, nebo ne, při péči o děti potýkají se stejnými radostmi i starostmi a rády své pocity a zkušenosti sdílejí, čímž si mohou vzájemně pomáhat a motivovat se, rozhodly se Žaneta s Petrou založit blog Fandi mámám. Do něj budou o životě maminek (nejen) samoživitelek psát ony i ostatní mámy, které se na projektu Fandi mámám podílejí. Vítejte na blogu, kde si mámy vzájemně fandí a inspirují se!

Popíšu vám dva příběhy, které se udály v jedné rodině

První příběh

Po rozvodu rodičů zůstala maminka s dcerou sama. Po nějakém čase se maminka seznámila s novým partnerem. Dceru postupně připravovala na to, že občas nebude doma. Začalo to nenápadně - chodila jednou v týdnu na kávu s "kamarádkou". Potom vyprávěla dceři, že tam s nimi na kávu začal chodit jeden známý. Dcera postupně zjistila, že i když si maminka občas někam vyjde, nic to nemění na její lásce k dítěti. Dokonce, ve spolupráci s hlídací babičkou, se dcera těšila, až maminka odejde, protože si s babičkou udělají prima večer. Později dívka sama začala vyzvídat, kdo že je ten známý. Došlo k pozvolnému seznamování a skončilo to tak, že onen pán se stal součástí rodiny, a to na celých šest let. Těchto šest let mělo být zakončeno svatbou, kterou dcera s přítelem mamky tajně plánovala. Bohužel osud má své vlastní plány, na které se nejde připravit. V tomto případě došlo ne k svatbě, ale k náhlému úmrtí přítele a dcera na milovaného kamaráda vzpomíná dodnes a je to již 20 let.

Druhý příběh

Po tomto úmrtí zůstala maminka se svou dcerou opět sama. Byly na sebe obě strašně fixované. Dívka začala chodit na střední školu a do tanečních. Za nějaký rok se maminka seznámila s pánem, který ale dívce vůbec nebyl sympatický. V rámci první oficiální návštěvy dívka po příchodu ze školy nabídla, že uvaří kávu a také tak učinila. Až po letech se maminka dozvěděla, že do kávy nového přítele byla přidána sůl. Dozvěděla se to přímo od své dcery, přítel nikdy nic neřekl a kávu i vypil. A jak skončila tato známost? Z nesympatického pána se stal manžel maminky a úžasný dědeček dvou "nepokrevních" vnuček. Svatbu opět začala plánovat dcera, která mamince svatbu dokonce odsvědčila.

Jedno malé přiznání je, že tou dcerou jsem já. Vše jsem zvládla a sama jsem teď mámou, která dětem někoho představovala…

Mé doporučení na závěr - nespěchejte, na seznámení s novým partnerem je nutné si udělat čas. Postupujte pomalu a opatrně. Každé dítě je jiné a reaguje odlišně. Nejlepší je, když samo dítě dospěje k závěru, že ten nový člověk je vlastně fajn. I k tomuhle závěru mohou někdy dojít i maminky v našem projektu, které jsou také v nelehkých životních situacích. Koukněte se na naše stránky www.fandimamam.cz nebo do aplikace www.fandimat.cz a sami se můžete rozhodnout, zda chcete pomoct.

Všem přeji pevné nervy, vytrvalost a odhodlání. Všechny máme právo na své štěstí!

Autor: Lucie Martinková

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama