gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

08.06.2022 Západočeské oblastní kolo Porty (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Reportáže
Uvedené kolo se konalo jako jedno ze dvou posledních tradičně v plzeňském Saloonu Roudná v sobotu 28. května a tradičně jej organizoval Jan Eret. V porotě zasedli kromě mé maličkosti také Alena Kozáková, Pavel Rada, Petr Vrobel a Tomáš Hrubý. Soutěžilo celkem 13 soutěžících, a tak bylo možno poslat vítěze do finále a druhého do semifinále.
Soutěž otevírali Janek a kapela, trošku popový zvuk a písničky jedna jak druhá, občas nesrozumitelné sbory a sem tam obraceli přízvuky, ale neurazili. Dalibor Adam měl drsný, ale místy neposazený hlas, chtělo by to pracovat na sykavkách a prohloubit hru na kytaru. Pokud by to byla i autorská soutěž a hodnotily by se texty, bylo by potřeba už od druhé písně vytáhnout mycí houbu, kapesník by přestal stačit. Následující Společnost předvedla spíše deep rock, s akustickou kytarou přes krabičky, písně by se daly označit za balady, ale trochu dlouhé. Místy projev přerůstal v dramatické recitační pásmo, chtělo by to zcivilnit. Ale zajímavé to bylo. Milan Kučera měl dobrou foukací harmoniku, přirozený projev a v jediné písni stihnul zazpívat: „čůrat, zvracet, vožralejch, v řiti, prase“, naštěstí s mírným vtipem. III. míza oživila jinak stále stejný proud pomalých písní sympatickou směsí bluegrassu a country, pěkně zněly housle i banjo. Dostali se do boje o třetí místo, ale nakonec jej nezískali. Následující Hanzi působil zbytečně nesměle, spíše slabikoval než zpíval a kytaru by to chtělo mírně udělat jistější. Tady platí: hrát, hrát, hrát. Obejváci byli také v souboji o třetí místo a na rozdíl od III. mízy ho také získali za čistý bluegrass, dobrou basu i housle, zpěvačky by si měly trochu hlídat výslovnost. Zvládali to na prostorové mikrofony a zvládali to dobře.
Tři ocenění pro Faux Ppase Fonet
Tři ocenění pro Faux Ppase Fonet
zdroj Facebook
Jiří Dědek Mucha je stálicí plzeňských kol a opět svou osobitostí nezklamal. Příjemná a osobitá komunální satira v textech, rutinní vyhranost v kytaře. The Origin předvedli, řekněme, pop s banjem, někdy nevyšly slabiky na noty: „zlone spí“ nebo „s vojejá“ Nicméně byli třetí kapelou v souboji o třetí místo. Alternativa ovšem porotce buď zvedla ze židlí, nebo je do nich naopak zarazila. Mírně nervní, pulsující muzika s výbornými aranžemi, mile melodická muzika a výborná zpěvačka. Čistý folk a při jednání poroty se ukázalo, že je společně ještě s jednou skupinou favoritem všech porotců. Nakonec skončila druhá. Alex Byček dal porotě oddechnout od jejích vysokých nároků. Hrál na klávesy a poměrně nepřirozeně protahoval slabiky, přirozenější byl v jednodušším popěvku Už běžím. Předposlední byl Faux Pase Fonet, a to byla druhý favorit všech porotců, jak se pak při jednání poroty ukázalo. Nakonec získal první místo. Osobitá a sebevědomá, přitom aranžérsky i výrazově pestrá muzika, plně si to první místo zasloužili. Závěr tvořilo Duo Šafáři – zejména zpěvák umí, ale basák se moc nechytal. Ale pěkný soutěžní závěr to byl. Nesoutěžně pak vystoupilo Janek Eret trio zpočátku v duu, neboť Petr Vrobel musel porotovat. Výsledky jsme už uveřejnili, patrné jsou i z textu.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib