Jiří Sequens, ale i Britové, Francouzi nebo »bondovský« režisér. Atentát na Heydricha na filmovém plátně

Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha je dnes hlavním tématem dne. Aby ne, uplynulo osmdesát let od dějinného momentu, díky němuž o Československu začal mluvit celý svět a který probudil národ z letargie. Vězte, žeoslavném atentátu pojednává i řada celovečerních filmů, a zdaleka nejen české produkce. Znáte všechna tato zpracování?

Atentát (1964)

Nejslavnější film ze všech o hrdinných českých parašutistech a jejich činu. Dodnes je oceňovaný a i optikou dneška mistrně natočený. Ostatně, aby ne, když ho režíroval mistr svého oboru Jiří Sequens, kterého proslavily mj. seriály Hříšní lidé města pražského či 30 případů majora Zemana. A v populárním snímku z roku 1964 excelují skutečné hvězdy – Radoslav Brzobohatý, Rudolf Jelínek, Ladislav Mrkvička či Luděk Munzar. Koneckonců, dnes od 20.00 ho dává Česká televize na druhém programu.

Sokolovo (1974)

Film režiséra Otakara Vávry je druhým dílem trilogie, která spolu s filmy Dny zrady a Osvobození Prahy tvoří rekonstrukci událostí, jež provázely Československo od přijetí Mnichovského diktátu až po osvobození v roce 1945 Rudou armádou. V tomto snímku nejde jen o boje o Sokolovo – jak hádáte správně, významnou roli zde hraje právě atentát na Heydricha a následné vypálení Lidic. Vedle československých herců se ve filmu představují i ti sovětští.

Operace »Daybreak« (1975)

Toto hollywoodské zpracování mělo v Československu alternativní název Sedm mužů na úsvitu. Excelují v něm Timothy Bottoms a Anthony Andrews jako Jan Kubiš a Josef Gabčík. Operaci »Daybreak« natočil »bondovský« režisér Lewis Gilbert a není v ní nouze o české herce. Spatříte mj. mladičkého Jiřího Krampola, Josefa Abrháma, Josefa Laufera nebo Vítězslava Jandáka. A mimochodem – Karla Čurdu hraje tradiční představitel padouchů Martin Shaw.

Anthropoid (2016)

Není to tak dávno, co toto britské zpracování běželo na našich obrazovkách – a setkalo se s poměrně solidním diváckým ohlasem. V režii Seana Ellise se před kamerou představuje i tentokrát řada českých herců. Jen namátkou: Aňa Geislerová, Martin Hofmann, Roman Zach, Karel Heřmánek ml. či Pavel Řezníček. A třeba taková Alena Mihulová kvůli filmu povinně šprtala anglická slovíčka…

Smrtihlav (2017)

Nejnovější zpracování sice nebylo tak úspěšné, ovšem přišlo s novinkou. Nesleduje totiž jen příběh československých parašutistů, ale i druhou stranu pomyslné barikády – kariéru třetího nejmocnějšího muže Třetí říše. Heydrich zde aktivně vystupuje jako ztělesněné zlo, což ostatně ve svém životě i byl. Dvouhodinový film vznikl v koprodukci Francie, USA, Velké Británie a Belgie.

Marcela Špičková

FOTO – csfd.cz a archiv

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy