Jen v letošním roce Severní Korea odpálila nejméně 18 raket, včetně prvních testů mezikontinentálních balistických raket od roku 2017, což je významné načasování, protože pozornost světa se soustředila na ruskou invazi na Ukrajinu. (Foto: Twitter)

V pondělí poprvé v tomto roce USA a Jižní Korea „odpověděly“ na poslední nedělní odpaly osmi raket Pchjongjangu odpálením přesně osmi vlastních raket. Nedělní odpaly byly největší jednodenní testovací akcí za celý rok. V úterý americké a jihokorejské síly pokračovaly v „demonstraci síly“ přeletem desítek stíhaček nad vodami u Korejského poloostrova.

Úterní ranní „ukázka síly“, prostřednictvím jihokorejského ministerstva obrany.
Do letů se zapojily také letouny z Japonska. Agentura Associated Press popisuje: „V rámci rozšíření společných ukázek vojenské síly obou zemí přeletěly čtyři americké stíhačky F-16 ve formaci s 16 jihokorejskými letouny – včetně stíhaček F-35A stealth – nad vodami u východního pobřeží Jižní Koreje, což je cvičení, jehož cílem je demonstrovat schopnost rychle reagovat na severokorejské provokace, uvedl jihokorejský sbor náčelníků štábů.“

„Spojené státy a Japonsko provedly samostatné cvičení za účasti šesti letounů – čtyř japonských stíhaček F-15 a dvou amerických F-16 – nad vodami mezi Korejským poloostrovem a Japonskem, uvedlo japonské ministerstvo obrany,“ dodává zpráva.

Mezitím je náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanová v Soulu, kde jedná se svými korejskými protějšky. Při této příležitosti znovu varovala Pchjongjang před uspořádáním jaderného testu, k němuž nedošlo již půl desetiletí. Uvedla, že pokud sever přistoupí k provedení jaderného výbuchu, bude následovat „rychlá a silná“ protireakce.

Varování bylo zřejmě načasováno a koordinováno s většími než obvyklými společnými lety spojenců USA v regionálních vodách. Bezpochyby to upoutalo pozornost Pchjongjangu, i když se teprve uvidí, zda dojde k eskalaci, nebo k ústupu od stupňujícího se napětí.

„Jakýkoli jaderný test by byl naprostým porušením rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Na takovou zkoušku by následovala rychlá a silná reakce,“ uvedl Sherman. „Nadále vyzýváme Pchjongjang, aby ukončil své destabilizující a provokativní aktivity a zvolil cestu diplomacie.“

Shermanová a jihokorejští představitelé, včetně náměstka ministra zahraničí Cho Hyun-donga, mají ve středu jednat o severokorejských jaderných zbraních s japonským náměstkem ministra zahraničí Mori Takeo.

Během posledního měsíce začaly zprávy západních médií bít na poplach kvůli obnovené výstavbě a rozšiřování severokorejských jaderných zařízení.

Tvrzení, že se Pchjongjang snaží oživit některé dlouho neaktivní objekty, sice nejsou potvrzena, ale vycházejí ze satelitních snímků z otevřených zdrojů, jak již dříve podrobně popsala CNN:

Podle nových satelitních snímků, které získala CNN, a zdroje obeznámeného s nedávnými zprávami amerických zpravodajských služeb o této záležitosti Severní Korea v posledních týdnech zřejmě obnovila výstavbu dlouho neaktivního jaderného reaktoru, který by v případě dokončení výrazně zvýšil kapacitu výroby plutonia pro jaderné zbraně.

Satelitní snímky, které pořídila společnost Maxar v dubnu a květnu letošního roku, ukazují, že Severní Korea po letech nečinnosti znovu zahájila výstavbu druhého reaktoru ve svém jaderném komplexu Jongbjon, uvedli odborníci z Middlebury Institute of International Studies, kteří snímky analyzovali.

Reaktor je asi desetkrát větší než stávající jaderný reaktor v Jongbjonu, který je v provozu od konce 80. let.

V pondělí vydal šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi na čtvrtletním zasedání MAAE zprávu, v níž uvedl, že práce na hlavním severním jaderném zařízení v Jongbjonu postupují, a to v obavách z návratu k jadernému šavlování ze strany režimu Kim Čong-una.

Zdroj: zerohedge.com