Hlavní obsah

Kokořínsko, Zubrnice i Úštěk. Výletujte jako Rebelové

Píše se rok 1968 a tři kamarádky, Tereza, Bugina a Julča, se připravují na svou první velkou životní zkoušku, maturitu. Během svaťáku je však čeká osudové setkání se třemi zběhlými vojáky Šimonem, Emanem a Bobem, kteří se chystají emigrovat. Muzikálový hit Rebelové se natáčel na řadě krásných míst, na něž se můžete vydat. Některá z nich najdete na severu Čech.

Foto: Tereza Havlíčková

V Zubrnicích se natáčelo na nádraží.

Článek

Tvůrci filmu si vybrali opravdu krásné lokace. Natáčelo se například v Kokořínském dole, a to přímo nedaleko hradu Kokořín. Zde si filmaři zvolili pro natáčení restauraci U Rybníka (ve skutečnosti hospoda u Grobiána), kterou provozuje Terezin tatínek (Tomáš Hanák) a ve které rovněž bydleli.

Za lupičem Klemperou do jeskyně romantického Kokořínska

Tipy na výlety

V ní také Hanák obsluhuje sympatickou Alžbětu, která k jeho překvapení vypije pivo na ex a později ve filmu hraje jeho partnerku. A zatímco ve filmu je Alžběta Terezinou novou maminkou, skutečné herečky jsou sestrami. Postavu totiž ztvárnila Soňa Norisová.

Foto: Tereza Havlíčková

V hospodě u Grobiána měl filmovou restauraci Tomáš Hanák.

Štáb se přesunul i do blízkého Mšena do Městských lázní, kde se Tereza s Buginou (Alžbeta Stanková) také učily na zkoušky.

V Úštěku se tančilo mezi kapkami deště

Filmaře okouzlilo také historické město Úštěk. Tady se natáčelo převážně na Mírovém náměstí u kostela sv. Petra a Pavla. A snímků tu najdeme hned několik. Tereza, Bugina a Julča vcházejí do kostela a shánějí se u faráře (František Němec) po třech klucích, kteří by zde měli podle Šimonových slov restaurovat sochy.

Foto: Tereza Havlíčková

Filmaři si pro natáčení některých scén vybrali také historický Úštěk.

Když odchází, spustí se déšť a Tereza se bosky a s písní Ššš vydává do poloprázdných úštěckých ulic. Na náměstí se točila i scéna v obuvnictví či záběr, kdy Tereza s otcem a Alžbětou opouštějí zemi a míjejí tanky. V ten moment zazní píseň Řekni, kde ty kytky jsou.

Úštěk a jeho památky lákají turisty i filmaře

Tipy na výlety

Filmaři pro svůj scénář také potřebovali malebnou železniční zastávku, odkud bude jezdit Tereza do školy. K tomu posloužila zastávka v Zubrnicích. Právě tady proběhne i první setkání Terezy se Šimonem. Kluci mají původně namířeno až do Kostelce, ale nakonec vystoupí právě tu.

Před maturitou dostane Tereza pro štěstí od Šimona na zastávce kámen z mysu Dobré naděje. Natáčelo se i na nedalekém nádraží ve Velkém Březnu.

Foto: Tereza Havlíčková

V Zubrnicích najdete také muzeum lidové architektury.

Foto: Tereza Havlíčková

Přímo na nádraží je také železniční muzeum.

V Zubrnicích dnes nalezneme malé muzeum. Budova a okolí stanice jsou stylizovány do dob předválečných a těsně poválečných filmů, jako například Přednosta stanice. Je zde možné vidět dobovou čekárnu pro cestující nebo dopravní kancelář. Nachází se tu i modelové kolejiště stanice Levín, kde se mimo jiné natáčel film Páni kluci (1975).

V samotných Zubrnicích stojí taktéž za pozornost krásné malebné roubenky, vodní mlýn a skanzen lidové architektury.

Pražskou Bubenčí za příběhy prvorepublikových vil

Cestování

Pro natáčení byl také využit bývalý zubrnický hřbitov vedle kostela sv. Máří Magdalény. A to pro scénu, kde Šimon seznamuje děvčata se svými kamarády. Julča při pohledu na Emana omdlí, neboť jí připomíná její oblíbenou knižní postavu, Olivera Twista.

Natáčelo se i v Praze

„Přej si, co chceš, zlatý důl nebo věž, sladkou sůl, smutný ráj, suchý déšť.“ Píseň Stín katedrál samozřejmě nemohla zaznít nikde jinde než v kostele, přesněji řečeno v kostele ve Zlonicích. V jeho prostorách se ocitne ústřední dvojice filmu ve svých představách o společném svatebním obřadu. Odehrává se tu i scéna, kdy Šimon tuto píseň hraje na varhany.

Foto: Tereza Havlíčková

V kostele ve Zlonicích zazněla píseň Stín katedrál.

V Praze se točilo na Vinohradech před základní školou v Kladské ulici, která byla vybrána jako filmové gymnázium. Odtud zní i tóny písně Pátá v podání Zuzany Norisové, či Julčin (Anna Veselá) zmiňovaný Oliver Twist. Škola je oblíbenou filmovou lokací. Objevila se například i ve filmu Šest medvědů s Cibulkou (1972) a v seriálu Vyprávěj.

Hlavní město posloužilo i jako skrýš pro zběhlé vojáky. Ti se ukrývali v opuštěné továrně. Ve skutečnosti se jedná o bývalou vápenku Biskup, Kvis a Kotrba, kterou nalezneme v Řeporyjích v Dalejském údolí nedaleko lomu Mušlovka. Dnešní rozpadlé a posprejované prostory, jež sloužily jako filmové kulisy, bychom těžko poznali.

Foto: Tereza Havlíčková

V základní škole na Vinohradech se natáčel také seriál Vyprávěj.

Natáčelo se zde hned několik scén z filmu. Právě tady kluci uspořádali oslavu pro čerstvé maturantky a zazněla Šimonova píseň Já budu chodit po špičkách. Jako zajímavost můžeme uvést, že Révai ve filmu nezpívá svým hlasem, nýbrž hlasem Bohuše Matuše. Poté, co jsou kluci nahlášeni, také z těchto míst utíkají před policií. Bob a Eman naskočí na nákladní vlak a podaří se jim podle plánu odjet do San Franciska.

Foto: Tereza Havlíčková

V areálu bývalé vápenky v Dalejském údolí měli tři uprchlí vojáci zašívárnu.

Šimon takové štěstí nemá. Rozhodne se odjezd oddálit a vrátit do restaurace za Terezou, kde jej pozná dvojice policistů. Vězení, ve kterém následně skončí, se točilo ve Vazební věznici v Ruzyni.

Kamera zavítala i za Prahu do Nučic na pouť, kde zazněla Buginy píseň Mně se líbí Bob. No a zábava v kulturním domě se přesunula ještě dál do Nové Vsi pod Pleší.

Láká vás útěk z velkoměsta? Vydejte se na filmovou samotu u lesa

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám