Zde může být vaše reklama.

Bačák: "Krásný park je uklizený park."

Bačák: "Krásný park je uklizený park."

foto: archiv hnutí SpOLečně

08. 06. 2022 - 10:57

Olomouc je vnímána především pomocí smyslů. Přespolním se ve spojení se jménem města nejlépe vybaví květinové výstavy nebo tvarůžky, my domácí jsme ponejvíce hrdí na historické centrum města, které objímá prstenec voňavých parků, se vší tou zelenou krásou. Katastr města říká, že téměř z jedné třetiny tvoří území města plochy označované - z hlediska správy a údržby zeleně - právě jako parky, nebo plochy parkové úpravy.

Péče o takové plochy není vůbec jednoduchá a levná. Trápí mě, jako správce městské kasy, především dvě věci, které veškerou naši snahu výrazně prodražují: za prvé jsou to invazní druhy, kvůli nimž není snadná ani péče o „obyčejný“ trávník. Chemicky jsou nezničitelné, jednou z možných cest může být sečení v době, kdy ještě lze zabránit množení, a to jak semeny, tak i vegetativním způsobem. Bohužel jinak je tomu u ovsíku myšího, jinak u křídlatky, které nám trávníky devastují nejvíce.
Kromě specializované péče arboristů, dendrologů, perenářů a dalších odborníků na zeleň je dále nezbytný samotný úklid parků od odpadků. Na to už žádný specialista s odborným názvem neexistuje, tady stačí ruce, pytle, rukavice, vozíky, metly, lopatky a neustálá vytrvalost. Mysleli jsme si, že po pandemické vlně uzavřených stravovacích provozů a trávení obědových pauz v parcích s krabičkovým jídlem se nyní parkům od odpadků uleví. Jenže bohužel. I když nás může těšit a těší, že naše parky poskytují nadále příjemný prostor pro konzumaci jídla, vnímáme, že někteří návštěvníci odmítají řešit tak banální záležitost, jako je naplněný odpadkový koš prostým odnesením vlastních odpadků do jiné, méně naplněné nádoby, ať už v parku, nebo jinde.
 
Navýšili jsme téměř o milion korun finance na úklid parků, který po celou vegetační dobu probíhá každý den po celých sedm hodin, zejména v kritickém poledním období. Stejně tak jsme do rozpočtu doplnili finance na bezplatné otevření WC ve Smetanových sadech, aby parky vypadaly tak, jak vypadat mají.
 
Chci věřit, že nám návštěvníci parků za tuto snahu o kultivované prostředí pomohou, a že to všechno zvládneme spOLečně. Chci Vám poděkovat za spolupráci a za ohleduplnost, nejen za sebe, ale za všechny pracovníky úklidu, aby smyslový požitek o pikniku na trávníku v parku byl opravdu svátkem pro nás pro všechny.
 
Otakar Štěpán Bačák
Kandidát na primátora za hnutí spOLečně

Další články