Hlavní obsah

Počet případů domácího násilí v Brně roste, přispívají k tomu i cizinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Není dne, aby policisté v Brně nemuseli řešit nový případ domácího násilí či vykázání. Strážci zákona přiznávají, že oproti loňskému roku pozorují nárůst přibližně o dvacet procent. Na vině jsou spory při soužití párů z ciziny, ale také finanční problémy, do nichž padají mnohé české rodiny.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vyšetřovatel Milan Doležal s nožem, kterým zhrzený muž bodl svou bývalou přítelkyni.

Článek

„Obávám se, že s ohledem na situaci bude trend nárůstů případů ještě nějakou dobu pokračovat,“ řekla Andrea Kornetová, která vede republikově unikátní tým, jež se právě domácím násilím v moravské metropoli zabývá už sedmnáct let.

„Můžeme říci, že alkohol a nedostatek financí jsou hlavními stimuly násilí v rodinách. Jednání jsou také mnohem závažnějšího charakteru a jsou intenzivnější,” dodala.

Stoupající případy mezi cizinci jsou o to problematičtější, že policisté narážejí na jazykovou bariéru, stejně jako na nedůvěru vůči detektivům.

Kornetová ale důrazně upozornila, že nárůst případů nelze spojovat s přílivem ukrajinských uprchlíků, případy z poslední doby se totiž týkají nejrůznějších národností.

Cizinci lovili v Brně chráněné škeble

Krimi

Policisté tak v posledních týdnech zasahovali například u domácího násilí mezi párem žijícím na hotelu.

„Šlo o údery pěstí do obličeje, v jednom případě vzal útočník také paličku na maso a ženu udeřil do hlavy,“ popsala Kornetová.

V dalším případě šlo o fyzické i psychické napadání.

„Útočník ženu urážel, ponižoval ji, že je nicka a k ničemu. Spolubydlící nakonec zavolali policejní hlídku a došlo i k tomu, že muž napadl i jednoho z policistů,“ upozornila Kornetová.

Tým brněnských policistů se vedle domácího násilí soustředí i na nebezpečné pronásledování čili stalking.

Pokud se člověk stane obětí podobného jednání, je podle policistů důležité řešit situaci co nejdříve, čímž se dá předejít eskalaci.

To se bohužel nepovedlo u případu, který nyní policisté řeší. „Muž psal své bývalé přítelkyni ručně psané dopisy, posílal jí vzkazy přes známé a na sociální síti jí vyčítal, že není s ním.

Vyhrožoval jí zabitím tak, že pokud nebudou spolu, odejdou spolu do nebe. A vyvrcholilo to tím, že ji v Brně napadl a bodl nožem do paže,“ popsal vyšetřoval Milan Doležal.

Trest za posprejování Karlova mostu platí. Němec neuspěl u Ústavního soudu

Krimi

Pokud byste snad měli nějaké podobné problémy nebo věděli o konfliktním soužití a obávali se, kam až situace může zajít, brněnský policejní tým sídlící na ulici Cejl v budově městského ředitelství vám dokáže pomoci.

„Lidé se mohou přijít jen poradit, zjistit, co se dá dělat. Oběti domácího násilí jsme také schopni nasměřovat na psychologickou, právní i sociální pomoc, protože objasněné násilí je jen začátek pomoci, kterou oběť potřebuje,“ dodala Kornetová.

Reklama

Výběr článků

Načítám