EnergoZrouti.cz

Skládkování stavebního odpadu vyjde na Slovensku dráž, vláda chce podpořit jeho recyklaci

  
Tomáš Jelínek
8. 6. 2022 ▪ 14:29

Slovensko začne každoročně zvyšovat cenu za skládkování stavebního odpadu. Ten je totiž mnohdy recyklovatelný a zbytečně končí na skládkách. U některých odpadů se ještě letos cena za tunu uloženou na skládku zvýší téměř trojnásobně.

Demolice
Demolice
Foto: Pixabay

Slovenská vláda dnes schválila nové nařízení, které by mělo v příštích letech zvýšit množství recyklovaného stavebního odpadu znevýhodněním skládkování. Podle nového nařízení tak dojde každoročně až do roku 2024 ke zvýšení poplatku za skládkování směsí betonu, cihel, střešních tašek nebo bitumenových směsí. První navýšení ceny čeká všechny zpracovatele stavebního odpadu už příští měsíc.

Nové nařízení, které Vládě SR předložil ministr životního prostředí Ján Budaj je jedním z klíčových opatření Plánu obnovy a odolnosti Slovenska. Právní úprava nabyde účinnosti od 1. července 2022 a zvýší ceny směsných odpadů ze staveb o 1 euro za tunu. Nově tak za skládkování těchto odpadů bude poplatek 8 eur (cca 198 korun). V příštím roce se pak poplatek zvýší na 10 eur (cca 247 korun) a od roku 2024 vyjde uložení tuny stavebního odpadu na skládku na 15 eur (cca 370 korun).

Ještě vyšší cenu pak stavebníci zaplatí za stavební odpady jako je beton, cihly nebo tašky. Právě ty jsou totiž podle ministerstva snadno opětovně využitelné a Slovensko disponuje dostatečnou kapacitou pro jejich recyklaci. V tomto případě se tak cena za tunu odpadů zvýší z 8 eur (cca 198 korun) na 25 eur (cca 618 korun) za tunu. V roce 2023 pak stoupne na 30 eur (cca 742 korun) za tunu a v roce 2024 až na 35 eur (cca 866 korun) za tunu.

„V 21. století, v čase klimatické krize a nadměrného využívání přírodních zdrojů je nutné zastavit skládkování stavebních odpadů, které jsou vlastně druhotnými surovinami, a podpořit jejich opětovné využití v oběhovém hospodářství. Poplatky jsou nastavené motivačně s cílem chránit přírodu a životní prostředí a současně poskytnout čas stavebníkům na přizpůsobení se změnám,“ uvedl k novele ministr Ján Budaj.




Štítky: Odpady Slovensko Stavba Stavební odpad Skládkování Recyklace Ján Budaj
Zdroj: RED