Třináctka jako osudové číslo Marie Terezie: V tento den se narodila, porodila děti i uzavřela mír

Retro 08. června 2022 | 13:53 — Pavla Krejčí
Říká se, že numerologie má na naše životy zásadní vliv. Nemusíme tomu věřit, ale některé události jsou více než výmluvné. Takovou Marii Terezii po celý život pronásledovala třináctka.
Další 1 fotografie v galerii
Marii Terezii číslo třináct doslova pronásledovalo / Wikipedia Commons / Martin van Meytens – Buchscan

13. 5. 1717 se narodila

Psal se 13. 5. 1717, když se narodila budoucí panovnice Marie Terezie, která v historii zanechala nesmazatelnou stopu. Jejími rodiči se stali Karel VI. a Alžběta Kristýna Brunšvická. Osud Marie Terezie byl jasný už dnem jejího narození. Karel VI. se totiž zasadil o vydání tzv. pragmatické sankce, díky které mohly na trůn usednout i ženy.

13. 3. 1741 se narodil syn Josef, se kterým se často neshodla

Prvním dítětem a budoucím císařem byl Josef II. Během jejich společné vlády docházelo k mnoha sporům a Marie Terezie neváhala synova rozhodnutí rušit. Josef to v životě neměl zrovna jednoduché. Kromě názorových neshod ho v milostném životě potkávaly samé tragédie. Nejprve mu zemřela jeho milovaná manželka Isabela Parmská a později i dcera. Otázka však byla, jestli se dalo mluvit o manželském štěstí. Isabela totiž vyhledávala ženy a udržovala poměr s Josefovou sestrou. Druhou ženou byl prý naopak natolik znechucen, že se jí odmítl dotknout.

13. 5. 1742 se narodila dcera Marie Kristina s lesbickými sklony

Třináctka byla v rodině Marie Terezie dnem nových životů. I její další dítě, dcera Marie Kristina, přišla na svět třináctého. Marie Kristina byla jasnou oblíbenkyní své matky, o tom také vypovídala různá privilegia. Mimo jiné udržovala lesbický vztah s Josefovou manželkou Isabelou, který však netrval dlouho kvůli Isabelině smrti. Marie Kristina se nakonec vdala za prince Alberta, přestože měla její matka námitky.

13. 8. 1743 se narodila její nejhezčí dcera Marie Alžběta

Třetí dítě a zase třináctého. To už nemohla být náhoda. Další dcerou se stala Marie Alžběta, která byla ze všech dětí nejdrzejší a nejodvážnější. Panovnice na ni mohla být pyšná, byla totiž mezi jejími dcerami považována za nejhezčí. Dívka však chytila neštovice, které ji zohyzdily tvář natolik, že o svou krásu přišla. Ačkoliv jí Marie Terezie sháněla nápadníky, nikdy se nevdala. Po matčině smrti vstoupila do kláštera.

13. 9. 1745 se Marie Terezie dostává k vládě Svaté říše římské

Marie Terezie měla mnohem smělejší plány. Vláda habsburským zemím patrně nebyla dostačující, proto zatoužila po Svaté říši římské. Jako žena jí však vládnout nemohla, proto to vyřešila kulantně. Zasadila se o to, aby byl císařem korunován její manžel František I. Štěpán Lotrinský, který byl však její loutkou a vládu řídila sama. Korunovace se konala 13. 9. 1745.

13. 8. 1752 se narodila dcera Marie Karoliny, která nesnášela Napoleona

Třinácté dítě se narodilo třináctého. Jak překvapivé. Marie Karolina byla zběhlá v politice jako její matka a vůbec se jí nelíbilo, když si Napoleon dovolil na její území, sicilsko-neapolské království. Prohlásila, že dokud bude Napoleon živ, v Evropě nikdy nenastane klid. Ten její nenávist opětoval a nehovořil o ní zrovna v květnatých výrazech.

13. 5. 1779 podepsala Marie Terezie mír

Než Marie Terezie zemřela, půl roku před tím stihla podepsat Těšínský mír. Ten také uzavírá s Fridrichem II., který byl jejím největším nepřítelem v podstatě po celou dobu vlády.

Psali jsme také: Být prostitutkou bylo za vlády Marie Terezie o krk. Kvůli nevěrnému manželovi proti tomuto řemeslu tvrdě zasahovala

Autorský článek, další zdroj: bulvarnihistorie.cz

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu