Markéta Adamová Pekarová: Zrodila se u nás nová hvězda?

114425
Marketa_Adamova_Pekarova
Markéta Adamová Pekarová / TOP 09

Mladá, pohledná, sebevědomá předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová vzbuzuje vášně jako málokterá její předchůdkyně v politice. Otázka zní, proč?

Někteří mužští političtí soupeři si neberou servítky a kritizují Markétu Adamovou Pekarovou za všechno možné, dokonce i za její vizáž. A mnozí jejich sympatizanti se k nim na sociálních sítích ochotně připojují. Čím je tak provokuje?

Předsedkyně Liberálně ekologické strany [LES] Džamila Stehlíková, která si za svou éru v politice negativní pozornost mužských protějšků také užila, to pro FinTag.cz vysvětluje následovně: „Agresoři s komplexem méněcennosti útočí na ženy. I když stejné názory říkají další politici. Myslí si, že ženy jsou snadný terč.“

Podle jejího názoru se mladá politička nebojí, což dráždí politiky nejvíc.

„Je pravda, že útoky na TOP 09 jsou nejvíc zaměřené na paní Adamovou Pekarovou, přestože je tam politiků s podobnými názory jako ona víc,“ dodává pro FinTag.cz politolog Petr Sokol.

Mnohdy nesmyslné, ale i drsné útoky a kritika padají na hlavu předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéty Adamové Pekarové nejen od parlamentní opozice, ale i od bývalého a současného prezidenta.

Džamila Stehlíková mimo jiné oceňuje, že mladá předsedkyně sněmovny se takových útoků nebojí, což muži v politice často nedokáží pochopit.

„Zvykli si, že na ženu stačí zahřímat, ponížit ji, snažit se ji zesměšnit nebo hrubě urazit a ona se lekne. Jenže zjistili, že Markéta Adamová Pekarová se nedá zastrašit,“ tvrdí.

Klaus: Šéfce TOP 09 čiší z očí zlo

Exprezident Václav Klaus ji označil za nezralou a arogantní osobu. Dokonce vyzval Sněmovnu, aby ji odvolala z funkce. Současný prezident Miloš Zeman výrok Adamové Pekarové k volbám v Maďarsku [viz níže] komentoval s tím, že je naprosto nekvalifikovaný a šéfka TOP 09 nerozumí zahraničnímu dění.

„Paní Pekarová dělá medvědí službu naší zahraniční politice,“ dodal Zeman.

Dále prohlásil, že se o zahraniční politice bude bavit pouze s premiérem Petrem Fialou. Debatu s Pekarovou Adamovou by pokládal za „ztrátu času“.

Důvod? Předsedkyně Sněmovny vyjádřila na svém facebookovém profilu – ke snímku Andreje Babiše [ANO] s Viktorem Orbánem [Fidesz] – naději, že Maďaři vyženou Orbána stejně jako Češi ve volbách vyhnali Babiše.

Kritika výroku o Orbánovi ale nebyla první, kdy se exprezident Klaus otřel o Markétu Pekarovou Adamovou. Pro Babišův deník MF Dnes již dříve prohlásil, že jí z očí „čiší zlo“.

Šéfka TOP 09 ovšem dokázala odpovědět v podobném duchu: „Václav Klaus. A to je kdo? Tohle jsou zlá, nepěkná slovíčka, která si budu muset podtrhnout nesouhlasnou vlnovkou.“

Podobně reagovala na kritiku bývalého sociálnědemokratického premiéra Jiřího Paroubka, když ohodnotil její vizáž, za kterou podle něj utrácí velké peníze. Což si prý, jak zřejmě ví český expremiér i bývalý hlavní ekonom socialistického národního podniku Restaurace a jídelny [RaJ] Paroubek, jiné ženy nemohou dovolit.

„Jiří Paroubek ještě existuje?“ zeptala se v televizi předsedkyně dolní komory.

A to mohla zmínit kauzu, v níž bulvární média svého času řešila, jak Paroubkovi nazuli své dceři při jejím křtu drahé botičky od Diora. A ty si skutečně většina žen nemůže dovolit.

Ženy v politice to nemají jednoduché

Předsedkyně České ženské lobby Marta Smolíková pro FinTag.cz říká, že ženy v politice čelí mnoha různým stereotypům.

„U ženy se nehodnotí vždycky myšlenky a skutky, ale to, jak vypadá,“ míní.

Za stereotypy označila názory, že ženy jsou emočně labilní, citlivé, nerozhodují racionálně, nejsou dost rázné a měly by se věnovat rodině.

„Objevují se stále názory, že když se ženy pouští do politiky, jsou trochu asociální, protože by se měly starat o manžela, ne o politiku,“ říká a dodává, že i když by se mohlo zdát, že to jsou již přežité předsudky, v reálném životě stále platí.

To, že ženy v politice musí často snášet od svých mužských protějšků a jejich sympatizantů i posměšné útoky na vzhled, připouští i politolog Petr Sokol.

„Je pravda, že v případě žen se vzhled hodnotí mnohem častěji. To je nějak ve společnosti zakódované,“ přisvědčil.

Nejvíc Markéta Adamová Pekarová vadí Okamurovi

Největšího nepřítele mezi politiky má šéfka dolní komory parlamentu v opozičním poslanci, předsedovi SPD Tomiu Okamurovi. Podle politologů nejde jen o naprosto odlišné názory, o nesmiřitelnost populismu na jedné straně a s liberálními názory na druhé straně, ale zejména o zhrzenost Okamury, že se nestal místopředsedou sněmovny. A proto – byť se proti jeho zastoupení ve vedení dolní sněmovny postavila celá vládní koalice – se jeho zášť zaměřila na předsedkyni TOP 09. Právě ona totiž veřejně a otevřeně prohlásila, že SPD využívá xenofobní nacionalistickou rétoriku a šíří dezinformace.

„Nevolili jsme vás v minulém volebním období a nebudeme vás volit ani nyní,“ uvedla nekompromisně na adresu Okamury.

Předseda SPD tak častuje pravidelně šéfku sněmovny kritikou a obviněními. Jednou za to, že se „vzdala nároku na post ministryně práce a sociálních věcí“. Jindy za to, že vzala do Dubaje, kde jednala o válce na Ukrajině a o trhu s energiemi, svého manžela, i když to, jak řekla ona sama, daňové poplatníky nestálo ani korunu. Pak zase za sto, že se podle něj jezdí, jako kdysi komunisti do Moskvy, klanět do Bruselu. To, když spolu s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem [ODS] odcestovala na jednání s nejvyššími představiteli Evropské unie a NATO.

Markéta Adamová Pekarová “nejí s námi dole”

Nejsilnější obvinění od SPD ale zaznělo kvůli vyjádření Adamové Pekarové kvůli již zmíněnému maďarskému premiérovi Orbánovi. Okamura ho označil za hloupé, nepřátelské a arogantní. Dokonce napsal maďarskému velvyslanci omluvný dopis. Uvádí v něm, že Pekarová neprezentuje postoje českého národa a své funkci nerozumí.

„Do funkce se dostala shodou okolností, v rozporu s parlamentními zvyklostmi,“ píše v dopise, v němž ji označil za „předsedkyni zcela marginální, v mnoha ohledech extremistické politické strany“.

Od Tomia Okamury ale padají na hlavu Pekarové Adamové i další výtky. Kritizoval ji například za to, že si „nechává nosit nahoru jídlo se stříbrným poklopem a nejí ani v jídelně s námi dole“. Nebo že jezdí v sedmičkovém BMW, zatímco on jezdil jako představitel Sněmovny ve Škodovce, a benzin jí platí stát.

Podle politologů „prostý lid“ na taková nařčení slyší. Zvlášť, když Okamura již nesdělí, že zdarma používá služební vůz nejen vedení sněmovny, ale nárok na něj mají i předsedové výborů, komisí a poslaneckých klubů. Tedy desítky dalších zákonodárců. Benzin zdarma je taktéž samozřejmostí.

A pokud jde o kritiku Orbána: Teď před maďarskými volbami na pozvání Orbána odmítla jet do Budapešti česká ministryně obrany Jana Černochová [ODS] a nejel tam ani polský ministr obrany Mariusz Błaszczak [Právo a spravedlnost].

Viktor Orbán Maďarsko povede již počtvrté v řadě

Dokonce ani Andrej Babiš [ANO], kterého Orbán podpořil před českými sněmovními volbami, maďarskému premiérovi kamarádskou službu neoplatí. Údajně kvůli vyšetření v IKEM. Přitom několik pár dní před tím do Polska odcestoval na nákupy, aby dokázal, že tam jsou díky intervencím tamější vlády ceny nižší než u nás. O fotky s koupeným velikonočním zajícem se podělil na sociálních sítích.

Okamura nemá funkci, a tak se trápí, tvrdí Stehlíková

I přes „trvalý kartáč“ od Okamury, předsedkyně TOP 09 v koutě není. Spíše naopak. Negativní věci obrací v pozitivní.

„Když mě kritizuje Tomio Okamura, který doslova papouškuje kremelskou propagandu opírající se o stalinismus, beru to jako kompliment,“ řekla na adresu Okamury.

A na jeho adresu se negativně vyjadřuje i Džamila Stehlíková: „Okamura řeší, kdo kam s kým jel, ale nejvíc ho trápí, že nebyl zvolen do vedení sněmovny. Je to směšné a ubohé. Apeluje na nejnižší pudy.“

Podle politologa Petra Sokola je kritika Okamury způsobená tím, že strana, kterou Markéta Adamová Pekarová reprezentuje, je v některých věcech, které elektrizují voliče a politiky, SPD nejvzdálenější.

„Je to čistý protipól, TOP 09 je liberální strana, paní Pekarová navíc ještě reprezentuje ten liberálnější proud oproti panu Miroslavu Kalouskovi. Z tohoto hlediska je pro voliče a zejména politiky SPD, kteří vytvářejí v této skupině názory, přirozeným trnem v oku. Podstatou je politická rozdílnost,“ soudí politolog.

Na otázku, proč zrovna ona čelí útokům, když mnoho mužů v politice i v samotné TOP 09 má podobně liberální názory, Sokol říká, že to, že je žena, hraje určitě nějakou roli.

„Vyplývá to pravděpodobně i z toho, že žen je v politice velká menšina, takže je to něco neobvyklého. Pro proud krajní pravice je typičtější, jak ukazují průzkumy, že je volen mnohem víc muži než ženami. Z toho vyplývá, že populističtí vůdci a s nimi sympatizující komentátoři si myslí, že na to jejich voliči slyší,“ vysvětluje jeden z důvodů, proč jsou útoky na političky výraznější.

Paroubek nenávistně nebo výsměšně čuměl

Džamila Stehlíková, která byla ve vládě Mirka Topolánka [ODS] ministryní pro lidská práva za Stranu zelených, je přesvědčena, že muži jako politici spíš snesou odlišné názory od mužských politických soupeřů než od žen političek.

„Říkají si, jak si to ta ženská může dovolit říkat? Vzpomínám si, když jsem mluvila v Poslanecké sněmovně já nebo Kateřina Jacques, jak si sedl tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek do lavice v první řadě a čuměl. Nenávistně nebo výsměšně. Myslel si, že nás tím zastraší. Ale když stejné názory říkali od řečnického pultu tehdejší ministři zelených Martin Bursík nebo Ondřej Liška, tak to nedělal,“ popsala situace, jaké sama zažívala v politice.

Češi volí Babiše, Fialu či Bartoše. Proč ale nevolí Zelené?

Politici jako Zeman nebo Okamura jsou podle Stehlíkové nejvíc zamindrákovaní. Svůj komplex řeší tím, že na někoho podpásově útočí.

„Jednou jsou to Romové nebo jako v případě Zemana novináři, transsexuálové nebo ženy v politice,“ uvedla několik příkladů menšin, které jsou terčem agrese.

Podle ní Markéta Adamová Pekarová dělá svoji práci dobře.

„Ze svých názorů neuhne, je velmi stabilní, cílevědomá a integrovaná osobnost. Má navrch, nemá problémy se sebevědomím. U jejích voličů ji útoky nemohou poškodit, spíš jí to přidá podporu, protože mnoho lidí si řekne, že ty urážky a útoky na její osobu jsou nefér,“ tvrdí Stehlíková s tím, že neomalené útoky šéfku TOP 09 ještě posílí.

Jako psychiatrička a politička kazašské národnosti pak poukazuje i na to, že Češi mají dvě vzácné vlastnosti.

„Když se něco stane, dokáží být neuvěřitelně solidární jako žádný jiný národ. A když bojuje David s Goliášem, vždycky se postaví na stranu Davida. Tedy toho, kdo je nespravedlivě napadán, komu je ublíženo. Češi jsou strašně citliví, když se nehraje fér,“ vysvětluje.

Adamová Pekarová není jediná na paškále

Markéta Adamová Pekarová ale není jediná politička, která vedle sympatií a podpory sklízí i zášť a nenávist některých politických soupeřů a jejich voličů. V minulosti to zažívaly nebo stále ještě zažívají výrazné političky Petra Buzková, Kateřina Jacques, Džamila Stehlíková, Hana Marvanová, Miroslava Němcová, Jana Černochová, Olga Richterová, Věra Kovářová a další.

A podobnou zkušenost mají i bývalé ministryně Babišovy vlády – Klára Dostálová, Alena Schillerová nebo kdysi Karla Šlechtová. Jejich vzhled a vystupování lidé často až vulgárně propírali na sociálních sítích.

Audit na ministerstvu financí potvrdil znepokojivá zjištění

V jejich případě dodejme, že nešlo o typické političky. Před svým působením ve vládě se politice nevěnovaly. Pracovaly většinou jako státní úřednice a do vlády si je vybral předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Tyto ženy vybral Babiš. Měly jedinou vlastnost – bezmeznou loajalitu vůči šéfovi Agrofertu. Plnily bez reptání na první dobrou všechny jeho pokyny. Umožňovaly jeho činnost. Včetně Marie Benešové, kterou prosadil Zeman,“ upozorňuje na zásadní rozdíl mezi skutečnými političkami a „politickými rychlokvaškami“ z ANO Džamila Stehlíková.

Státní úřednicí byla původně i současná eurokomisařka a bývalá ministryně pro místní rozvoj za ANO Věra Jourová.

Za skutečné političky Stehlíková nepovažuje ani bývalé poslankyně za Věci veřejné [VV].

Věci veřejné byl podnikatelský projekt Víta Bárty. Dal do popředí kandidátek pohledné mladé ženy. Ty pak slepě plnily jeho vůli a politiku vůbec nedělaly,“ vzpomíná na hnutí, v němž se dle mnohých ztrapnil i do té doby oblíbený novinář a spisovatel Radek John.

Dodejme, že „vévéčkám“ sice pomohl atraktivní vzhled jejich představitelek dostat se na krátkou dobu do parlamentu i do vlády, rychle se ale rozpadly pro vnitrostranické spory.

Po ženách v politice je hlad

„Ženy jsou vnímány jako vhodnější pro manažerské pozice a posty politických lídryň v časech nestability a krize mnohem častěji než jejich mužští kolegové. Kvůli tomu čelí vysokému riziku neúspěchu, stresu a kritice,” píší Alexander Haslam a Michelle K. Ryanová v odborném textu z roku 2008.

Tradiční politické strany tak často sáhnou po ženách až ve chvílích nejvyšší nouze. A praxe takovému názoru dává mnohdy za pravdu. Pro příklady nemusíme chodit daleko. Když se rozpadly po vnitrostranických hádkách zmíněné Věci veřejné, v čele účelově vzniklé strany LIDEM, která neprošla volbami, stanula Kateřina Peak. A když po posledních sněmovních volbách utrpěli komunisté volební debakl, na nejvyšší post si ve chvíli nejvyšší nouze vybrali ženu – europoslankyni Kateřinu Konečnou.

Po pádu Nečasovy vlády ODS v roce 2013 navrhla i konzervativní strana, jež mívá tradičně na kandidátkách do parlamentu nejméně žen, na místo premiérky Miroslavu Němcovou.

„Mohli jsme mít premiérku, jenže Zeman ji odmítl jmenovat, i když měla v ruce 101 hlasů, a jmenoval svoji – Rusnokovu vládu,“ připomíná Stehlíková situaci, kdy Zeman navzdory parlamentním zvyklostem ustavil úřednickou vládu.

Ta vládla dlouhých sedm měsíců, aniž by kdy získala podporu ve Sněmovně. Dodejme, že to byla právě tehdejší poslankyně Miroslava Němcová, která na protest proti útokům prezidenta Miloše Zemana proti podnikateli Bakalovi, médiím a straně TOP 09 v inauguračním projevu po jeho druhém zvolení na Hrad odešla jako první a z ODS jediná z Valdštejnského sálu. Až po ní opustili sál někteří další poslanci a senátoři, především z napadené TOP 09.

Političky nejsou rarita ve světě ani doma

I úspěšné ženy – političky ve světě – ukazují, že ženy do politiky prostě neodmyslitelně patří. V zahraničí působila a působí spousta výrazných političek. Namátkou jich pár jmenujme: Margaret Thatcherová, Indíra Gándhíová, Angela Merkelová, Madeleine Allbrightová, Iveta Radičová či Zuzana Čaputová.

„Spousta mužů se mýlí, když očekávají u žen slabost, poddajnost, snadnou ovlivnitelnost. Tak to není. Často jsou zásadovější než muži. Mnohdy svou statečností, upřímnou snahou bojovat za dobrou věc muže předčí,“ tvrdí Stehlíková.

Skutečnost je, že političky často představují i za daných situacích mnohem nekompromisnější postoje, které se časem ukáží jako správné. Příkladem budiž Margaret Thatcherová a její válka o Falklandy. Byla to právě ona, kdo neváhala jít do válečného konfliktu s Argentinou v roce 1982 o souostroví Falklandy/Malvíny, Jižní Georgii a Jižní Sandwichovy ostrovy.

A mnohé z političek dokáží být velice pragmatické. Jako příklad opět uveďme nedávno zesnulou Madeleine Allbrightovou. Ta nejenže se v roli ministryně zahraničních věcí USA zasazovala o bombardování Srbska v době války na území bývalé Jugoslávie, ale následně i úspěšně podnikala [telekomunikace/těžební průmysl] v Kosovu. Tedy v zemi, která vznikla hlavně v důsledku intervence NATO v zemích bývalé Jugoslávie.

Jiný příklad je třeba někdejší německá kancléřka Angela Merkelová. Křesťanskodemokratická politička se stala vůbec první ženou – kancléřkou v Německu, přičemž ve funkci vydržela dlouhých 16 let [2005 až 2021].

Čekání na premiérku nebo prezidentku

Podle politologa Petra Sokola žen v politice přibyde. Říká, že voliči ženy na kandidátkách vítají. Jejich účast na kandidátkách přináší politickým stranám body.

„I když ženy častěji čelí útokům, třeba i na vzhled, prožíváme dobu, kdy být ženou v politice je výhoda. Ale je pravda, že uspět v politice pak pro ženu není jednoduché,“ říká.

„Jsme v mezifázi, kdy je v politice menšina žen, ale voliči si přejí, aby jich bylo víc. A i ve volbách je do určité míry preferují,“ dodává.

Upozorňuje na to, že Česko na rozdíl od všech svých sousedů ještě nemělo premiérku.

„U nás se žena ještě tak vysoko nepropracovala, ale ta touha po tom tady je. Proto je pro ženy dnes zajímavé do politiky vstoupit. Být ženou je určitá výhoda, i když u nás nejsou kvóty, tak doba ženám přeje. Po ženách v politice je hlad,“ míní politolog.

V této souvislosti poukazuje na nedávný průzkum veřejného mínění. V něm si většina dotazovaných přála mít v čele země prezidentku. Výsledek průzkumu příjemně překvapil i předsedkyni České ženské lobby.

Libuše Frantová

143 KOMENTÁŘE

  1. Ta výzva k vyhnání Orbána byla totální chucpe, to si politik v této pozici prostě nesmí dovolit.

    Orbán vyhrál a má zase ústavní většinu ( https://hirado.hu ). Zasloužená odměna pro tuhle nánu.

      • Přesně tak. Orbán se snaží aby Maďaři měli plyn za rozumnou cenu. Není jako ti “naši” vlezisti, kteří nás hodí přes palubu, kdykoli na ně někdo ze zahraničí kývne. Kvůli nim nakonec budeme platit nesmyslné ceny za zkapalněný plyn dovážený přes oceán, nebo nebudeme mít žádný.

          • Určitě lepší než vládní banda šílenců, která pošle náš průmysl do kopru, vyvolá nezaměstnanost a zdražení plynu, jen aby se zavděčila Američanům. Ti získají odbytiště svého zkapalněného plynu a ještě přeberou trhy evropským firmám, které se ocitnou bez surovin a materiálů. Lidé jako Pekarová pak budou udílet hraběcí rady, že jsme měli být zodpovědní…

          • Žebříček hodnot maji v pořádku. Přežít je vždy výše než lézt do zad … a předvádět divadlo

        • koukam, ze cena plynu je dulezitejsi nez odsouzeni valky.. mit se dobre je dulezitejsi nez rict vrahum STOP. Hlavne usetrit..ale nejaka moralka nebo empatie s trpicima? To asi zdejsim diskuterum nic nerika.. Ja osobne radsi budu zrat suchej chleba a chodit doma ve dvou svetrech, nez se snizit na uroven mistni luzy.

          • Martin – Prijdte se podivat k nam, jak se u nas uprchlici chovaji, chlastani, koureni v prostorach celeho domu, vyhazovani jidla, chovani deti naprosto neprijatelne – jestli se takto projevuje vdecnost, tak jsem asi neco zaspala. A kvuli temto lidem mam chodit doma ve dvou svetrech a cekam az klekne prumysl. No takovy hrdina nejsem.

          • máš pravdu,ta parta přiblblých rusofilu co si nevidí na špičku nosu je ostuda našich lidí kteří pomáhají lidem zasaženým válkou kterou rozpoutal jejich oblíbenec.rusové jsou národ který miluje svoje vudce kteří je mlátí knutou po palici-čím ví tím je více milují-lenin,stalin,chruščov,brežněv a ted ten šílenec který ničí města zabíjí ženy děti .Fuj

          • Máš recht, žer suchej chleba a doma mrzni, nebo by tě ještě mohli zahřívat do kaďáku tvý milovaný ukrajinci ty spermohlte.

          • Pán je uvědomělej připomínáto keci soudruhů za komančů. Hlavně vydž hrdino.

          • Orbán přece agresi odsoudil. Jen odmítl obětovat vlastní lidi cizím politickým hrátkám. A tak po zásluze vyhrál volby.

            Cena plynu pro mně samozřejmě JE důležitější než tohle sebemrskačství, které válku stejně nezastaví. Krátkodobě přiměje Rusko prodávat plyn levněji jinam. Dlouhodobě mu možná i pomůže, pokud ho přiměje zužitkovat část surovin samo a neprodávat je jako rozvojová země (kterou je). Tím potom hůř pro nás, protože náš průmysl bude bez levných vstupů ještě méně konkurenceschopný než je.

          • Martine,doporučuji ti,dodělat si základní školu a hlavně
            přestat chodit chlastat s Kalouskem.Jinak skončíš velmi špatně.Rovněž nesledul v ČT tu blbku ze Sněmovny.

          • Napiš o tom nějakou básničku Jasánku. Uveřejní ti to Šafr v tom svém Forum24 .. A pošli to Adamové.

    • Při jejím platu,si múže dovolit se nechat denně líčit a zušlechťovat. To ale neovlivní,co má v hlavě.Lásku k Arabům může jít projevovat,ale soukromě, do jejího milovaného Libanonu.Ve funkci,ve které je,múže být jenom u nás. To,co předvádí na mezinárodní úrovni,by nikde dlouho nevydržela. A slepenec jí ještě tleská! TOTO je naše reprezentantka-tragedie!!!

  2. Vizáž Pekarové není vůbec důležitá,každému se líbí něco jiného.Problém ale vznikne,když tato
    dáma otevře svá nevymáchaná ústa./rady Maďarům,Čechům není potřeba pomáhat atd/
    Myslím ,že tato dáma nemá co dělat ve funkci předsedkyně PS.Nejprve musí absolvovat
    kurzy slušného chování.Dalo se to napsat i jinak,ale nechci mluvit jako ona.

    • Prostě ženská polityčka,to je tragedia….a je jedno z které je strany,at to byla Parkanová,Schillerová,Richterová,ta je snad nejhorší případ i s Černochovou…..a Pekarová tomu nasadila korunu,jejich výroky jasněu kazují že politika není pro telátka…

    • a hlavně je prolhaná naslibovala jak bude v nové vládě makat za dobro nás všech a byla i nominantkou na post ministra a ejhle nyní si sedi v křesle předsedkyně poslanecké sněmovny za pouhých kč 243 000 a dělá si z nás prču a také věří těm svými blabolum

  3. To se paní Pekarové zastává ta pravá.
    Paní Pekarová je sympatická dáma, ale ve svých vyjádřeních se projevuje jako hloupá, útočná a mnohdy až drzá. Vždy se považovala za velkou odbornici na sociální politiku, ale v momentě, kdy by měla aspirovat na pozici ministryně práce a sociálních věcí, zbaběle se uklidila do pozice předsedkyně sněmovny.
    ( možná z rozhodnutí pana premiera a ostatních koaličních kolegů, aby měli jistotu, že nic zásadního nemůže pokazit )
    Myslím, že pozice předsedkyně sněmovky jí plně vyhovuje, protože zodpovědnost má nulovou, setkávat se a fotit s jinými evropskými politiky je jí dopřáno. Bohužel je přesně tím člověkem, který společnost rozděluje místo aby bourala mosty a stmelovala jak slibovala před volbami.

  4. Souhlasím, tahle paní vůbec nemá sedět v PS. Lépe by jí to pasovalo někde na vrátnici……..

    • Jen ať v PS sedí, ale ať proboha nepromluví! Nebo ať jí někdo naučí mluvit státnicky ( to je zaobaleně). To musíme mít takové představitele ( Pekarová, Bartoš …) , kteří nechápou, že je politika jako obyčejný život stále měnící se? Co se jim dnes zdá trefné, že za dva roky neplatí?

  5. Pekarová je především pitomá hlupaňa, sobec a psychopat s narcisistními sklony. To, jak vypadá je vedlejší, ale moc krásy nepobrala. Vypadá jak chlap, její gesta a nonverbální komunikace nemá s ženským projevem nic společného. Navíc je nevychovaná a sprostá.
    Dokonalá předsedkyně podvodné zkorumpované TOP 09. Odpad společnosti.

    • Měl jsem kamaráda, který měl stejnou manželku, když jsem se ho ptal jak s ní může vydržet tak mi odpověděl: Když se ráno probudí a začne otvírat pusu tak jí dám preventivně přes ní a celý den mám klid. Nechci navádět, ale ve sněmovně snad jdou vypnout mikrofony. Vždyť i takový drsňák jako Kalousek raději odešel do důchodu.

  6. souhlas s výše uvedenými komentáři. I s Klausem, Zemanem, Okamurou….. Jsem žena, nejsem nijak zakomplexovaná, abych musela neustále plakat, nad tím zlým mužským světem. Problém je v tom, že paní Pekarová se jako žena nechová…. tak se k ní ani muži jako k ženě proto nechovají

    • “Komu není shůry dáno v apatyce nekoupíš.” Hloupá, namyšlená, sebestředná, drzá, nevychovaná. Než takové političky – to raději nic. Naučila se pár politických frází a ty ji pomohly do vysoké politické funkce. Jako žena se nechová, spíš jako spíš jako chlap. Kdyby nebyla k smíchu, byla by k pláči.

  7. Velice dlouhý článek o osobě, která nemá v politice co dělat. Není to proto,
    že je žena, ale proč to si prosím přečtěte v ostatních ohodnoceních této osoby. Já prosím nechci a nemohu použít ta správná slova na jrejí adresu. Jsou to samá
    vulgarní slova.

    • Císařovna Markéta Pekarová Adamová: 243 800 měsíčně, auto se šoférem. K tomu naturální plnění, o kterém jste neslyšeli. Až doteď………. Markéta Pekarová Adamová, bývalá obchodní zástupkyně T-Mobilu, řídí od roku 2019 TOP 09. Kromě toho je od roku 2013 do současnosti poslankyní. Aby těch funkcí nebylo málo, v období 2010 až 2018 působila taky jako zastupitelka městské části Praha 8. Nyní ji čeká životní zkouška. Vysoký post předsedkyně Poslanecké sněmovny českého Parlamentu. Parlamentní Listy.cz se v té souvislosti pečlivě podívaly na bonusy, které ji v této vysoké státnické funkci čekají. Klíčovým vodítkem se stal zákon č. 236/1995 Sb. Jde o definici platu a dalších náležitostí spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu. Anketa Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny? Ano 4% Ne 92% Nevím / Je mi to jedno 4% hlasovalo: 43129 lidí Nás zde nejvíce zajímaly skutečnosti spojené s postem šéfky dolní komory Parlamentu.

      • Ne, to není o penězích. Poslanec, nebo člověk s ještě vyšší funkcí by měl možná brát třeba 50x tolik, ale také by měl být tvrdě postižitelný. Měl by všechny síly za volební období věnovat prospěchu občanů… ale to nikomu za spoustu let nevěřím!

  8. „Když mě kritizuje Tomio Okamura, který doslova papouškuje kremelskou propagandu opírající se o stalinismus, beru to jako kompliment,“ řekla na adresu Okamury…………………..takže je to jasné: prodavačka mobilů má IQ tykve

  9. Pekarová – Adamová – ztělasněná zloba, závist , zášť. Nepřeji jiným nic zlého, aledoufám,že se ta zloba, závist a zášť paní Pekarové vymstí i s úroky

  10. Použiji její slova: Pekarová a ještě Adamová je kdo? Již Nohavica předpověděl, co naše Markétka je zač. Jeho píseň má tenhle text:
    V nádražním podchodu
    Jak v chrámu katedrály v Remeši
    Ticho ticho Markéta housku jí
    Pak v jednom záchodu
    Své oranžové blůzy rozvěší
    A já ji a já ji a já ji miluji

    • Pane Ladislav, Markéta o které zpívá pán Nohavica,byla užitečná,milá paní.Pokud žila bylo v Těšíně uklízeno.
      To že si ráda zpívala,to nikomu nevadilo,naopak. Nepřirovnávala bych ji k Markétě Pekarové.

  11. Fialová pětikolka vládne ve Fialalandu spolu se zdivočelou Pekari a vedou naši těžce zkoušenou zemi z louže pod okap…..,asi jim to voliči neopomenou spočítat…..,maďarskýho Orbána můžeme jen tiše závidět…..sorry jako..

  12. Cítím závan roku 1968.Z jejího projevu necítím moudrost státníka, ale prostořekost, naivitu a drzost, ve stylu, čím více budu provokovat, tím více lidí si mne bude pamatovat, nejsem sama, je nás více. Každý názor si sympatizanta najde, hlavně když se politik nebojí něco říct. A většina lidí jsou jako ovce, takže poslechnou toho, kdo nejvíce křičí. Ideální je, pokud je těchto chrličů sbor. Letos diskuze umírají, pokud máš jiný názor jsi demagog a dezinformátor a to se trestá. Ale jedeme špatným směrem po dlouhé koleji.
    Začíná nová normalizace, tentokrát bez komunistů. Pořád jsem si tehdy říkal tohle už je vrchol. Ale nebyl. Byl to stále jen začátek. Dovedete si představit, že budeme překonávat tyto vrcholy za budovatelských písní znovu, několik let a nedohlédnete konce? Je mi z toho špatně.

  13. Není jediná z Topky, blbaňa. Viděl jsem debatu 4 zástupců pol. Stran. Ano,SPD,top,piráti. Zástupce topky taky pěkně vocas ,asi bratr pekarky , podle názorů. Vrcholem byla zubatá pirátka ,ani nevím jak se jmenuje. To bylo na zvracení. [redakčně upraveno]

  14. MPA, jinak také Kulioko, vlastním jménem Markéta Adamová Pekarová je snad nejvíc nenáviděná politická osoba. Je úplně jedno, že to je žena. Bohužel je arogantní, hloupá, namyšlená a schází jí tolerance k jiným názorům. Je to takový slon v politickém porcelánu a kam šlápne, tam je katastrofa. Doporučuji nikam ji nepouštět, zavřít jí ústa a pouze ji nechat koulet očima.

  15. Pohledná? V tom případě jsem já královna krásy!Podle mne je to”krá.a nebeská!V politice nikdy neměla být!

  16. Pohledná? V tom případě jsem já královna krásy!Podle mne je to”krá.a nebeská!V politice nikdy neměla být!

  17. Prázdno v hlavě Pekari kompenzuje přehnaným sebevědomím. Tahle podivná ženština bez kouska empatie vůbec popírá definici ženy. Je to arogantní, kariéristický a zákeřný chlap v sukni, všehoschopný s velmi ohebnou páteří. Ženy političky se u nás až na výjimky bohužel moc nepovedly. Když si vzpomenu ještě na Langšádlovou, Jourovou, Peake, teď ještě Richterovou. Škoda mluvit

  18. Pekarová za to nemůže – ona je svá, proto je mi z ní smutno – je to neštěstí… Při tom ty Surikaty jsou docela milé i když koukají blbě….

  19. Osobně si myslím, že tato dáma zatím nic nedokázala. Neměla ani odvahu převzít zodpovědnost za jedno zministerstev a radši zvolila pohodlíčko. Já tuto ženu, na rozdíl od jiných, vnimám negativně.

  20. Jářku proč tolik zla, je to prostě ambiciozní ženská která jde přes všechny překážky k cíli, dostat se na nejvyšší funkce v tomto státě, kulantně vyšoupla z TOP Kalouska aby mohla jít do koalice v pětikolce, potom ho vyvedla elegantně z parlamentu za slib podpory v prezidentské kampani a na revanš si dohodli pozici premiérky v příštích volbách, opatruj nás pánbů jestli to tak dopadne, ale jedno co ji nikdo neupře – umí se pohybovat v kalných vodách politiky a lobismu a bohužel jí to jde a prochází, co nejlepší pozici za žádnou odpovědnost, pokud to nejde tak se to svede na to že není politická vůle…….zvolili jste si je tak si je musíte užít do plna!!!!!!!!!!Tož asi tak..

    • Ano jak píšete jde přes všechny překážky k cíli, ale ta by šla i přes mrtvoly a to není dobrá vizitka

      • Ano přišlo mi žinantní psát přímo mrtvoly, teď – dnes aktuálně se prolátlo, že dodáváme tanky a BVP na Ukrajinu, to zase spunktovala další taková ambiciozní … co sedí na obraně, ti naši mocní si nedají pokoj a budou do toho tak dlouho podjebávaz až na to dojedeme…..víc vlajek a trikolor, připadám si jako u debilů….. [redakčně upraveno]

  21. Tato osoba je hloupá, namyšlená, sprostá, arogantní, falešná! Jak tohle se mohlo dostat do sněmovny? Voliči Spolu jsou asi prostší a je jim jedno, kdo nám vládne.

    • Proboha ne ! To bychom museli znovu k volbám. Vrchol Pekarové po jejím zvolení do čela strany je prohlášení, že chce dobrovolně splácet “Řecký dluh” ! Který je stejný, jako náš roční rozpočet, ale v Eurech tedy 25x vyšší. Všechny země Eurozóny ho splácí, ale on přesto s úroky stále narůstá. A to všechno proto, aby si nemusela na hranici (když jede za Pekarou) měnit ve směnárně Eura ! Jakým právem o nás takto rozhoduje ?

  22. Co vím určitě, že paní Pekarová rozhodně není politickou hvězdou – je to ukázka naprostého personálního zoufalství české politické scény. Než jsem ji slyšel poprvé mluvit, nic jsem proti ní neměl a ženy mi v politice vůbec nevadí, ba naopak. Na základě jejich nesčetných výstupů je dle mého názoru především agresivní, útočnou ženskou, patrně s nějakým vnitřním komplexem/defektem, protože má zapotřebí své politické protivníky neustále urážet, nějak napadat…, přitom si nevidí na špičku nosu a má velmi krátkou paměť. Např. ohledně rozdávání peněz podnikatelům u minulé vlády v době covidu – sama řvala, že nemají dostatečné kompenzace a teď vyčítá vydrancovaný rozpočet…. a těch věcí je víc. Je to zoufalé, takhle se člověk s nadhledem, který je vnitřně vyrovnaný, prostě nechová, ale některým voličům asi imponuje to neustálé štěkání, rafání, výkřiky bez hlubšího zamyšlení… A také mě překvapuje, že ačkoliv je předsedkyní TOP09, nemá naprosto žádnou vizi, myšlenku, odborné znalosti…, tahle ženská tu stranu nemůže nikdy nikam posunout, spíše pohřbít. Prostě je to pi.., omlouvám se paní Pekarová, ale výstižnější označení mě nenapadá. Také má poměrně zvláštní vzdělání… VŠ humanitní vzdělání je ale dnes “in”, obzvláště pokud člověk stihne vystudovat několik VŠ, což také něco vypovídá o náročnosti takového studia.

  23. Akosi pani Pekarovú Adamovú príliš nesledujem, ako žena môj typ nie je -to je však u politika absolútne nepodstatné, ide o jeho postoje!!! Na vizáž máme súťaže rôznych missiek i tam sa ľud nikdy nezhodne. Ale to, že sa nepáči Zemanovi, Klausovi, náckovi Okamurovi a bolšánovi Paroubkovi je pre ňu obrovské PLUS…Začnem si ju viac všímať, lebo negatívne hodnotenie od takého odpadu je pochvalou….

    • Konečně objektivnější odpověď. Já si jí také vážím, je to otevřená inteligenrní žena. A pohledná je také.

  24. Žasnu,kolik nenávistných komentářů je zde na tuto schopnou nezávislou zásadovou političku,která je podle mě navíc moc pěkná.
    Má za sebou i práci dobrovolnice,což o něčem svědčí a sice,že je soucítící a ušlechtilá.
    Někomu zřejmě vadí její úspěchy a jistá “dokonalost”. Nějakou podlost bychom asi hledali marně.Velmi si paní Ing. Markéty Pekarová vážím a držím jí palce.

  25. těch 3,5 roku to musíme vydržet, dalších 16-20 let po nich pak neštěkne ani pes, než doroste další generace těch, kteří si nebudou pamatovat co tady top09,ods,kdu-čsl, piráti a starostové dělali za zvěrstva.

  26. Vše tu bylo řečeno a to, že je náhodou žena s tím nemá co dělat. A Stehlíková by měla mlčet, prostě mimoň.

  27. V článku je nazývána ženou a tím jsou uráženy všechny ženy. Původně jsem si myslel, že úvahy o existenci více pohlaví jsou blbost, ale ono je toho důkazem. Bohužel tento druh nemá vůbec žádnou empatii a sociální cítění. Je přesvědčen o své kráse chytrosti a věčnému mládí. Kdo se nenarodí krásnech chytrej a věčně mladej – jeho problém. Podivnou změnou volebního systému se dostal (tento druh) až na šéfovou parlamentu. Je třeba změnit systém, aby se takovéto osoby nedostávaly k moci. Ono za to nemůže takové se narodilo a mezi slušnými tolerantními lidmi bohužel v systému který máme se dokáže prosadit.

  28. Ať už je paní Markéta Adamova Pekarova jakákoli, tak jsem velmi překvapen, že pan Klaus a pan Zeman ji označují za arogantní. Ti dva by totiž mohli aroganci vyučovat na vysoké škole. Paroubek kritizuje její vzhled? – Směšné. A Tomio jen dokazuje, že se jeho už tak malé přirození pořád zmenšuje. [redakčně upraveno]

  29. Mladá? Už dlouho. Pohledná? To snad nemyslí autor článku vážně. Sebevědomá? Možná, ale soudná rozhodně ne. A to co jí padá z úst, tak kdyby se tím dala hnojit pole, to by bylo super!

  30. článek číst nehodlám, tak alespoň k názvu.
    To, že někdo dobře vypadá a umí skvěle papouškovat, z něj hvězdu nedělá…

  31. K této dámě se nějak vyjadřovat je zbytečné a je to hlavně ukázka naší “volební demokracie”, která umožnila se těmto lidem dostat do vedení státu.

  32. Komentovat její vzhled je zbytečné, každý vypadáme nějak, ale její drzá, nevymáchaná huba nemá v politice co dělat a vměšovat se do záležitostí cizího státu – Maďarska, tak to je vrchol arogance. Tu pozici si ve sněmovně také … jako Němcová a nebo je za tím něco jiného??? [redakčne upraveno]

  33. Co jste čekali však to porodil Kalousek a předhodil nám to, aby jsme si měli s čím si hrát a bavit se a on se mohl zpět dostat ke korytu .

  34. Článek o ničem. Pekarová nedostává čočku protože je žena ale pro svou aroganci, nekompetentnost, pro svůj post předsedkyně PS přestože je z naprosto marginální strany a za své knížecí rady. Toto by jí řekl každý občan když by měl kde.
    Neustále nám dokazuje, že jí na lidech nezáleží a kdo jí to připomene toho se snaží trapně utírat. S touto osobou budou ještě problémy ale kdo jí volil ten si to zaslouží.

  35. Právě v případě Maďarska se ukázala Pekarové blbost na celé čáře. Tato hloupá progresivistka byla schopna fandit sjednocené opozici komunistů a fašistů s přáním, aby porazila Orbána. Ale slepenec nezafungoval jako u nás. Naopak od Jobbiku se oddělilo ultrapravicové křídlo, které se nově dostalo do parlamentu a slepenec utrpěl drtivou porážku

  36. Já nevím,napsat že se možná zrodila nová hvězda mi přijde docela přes hranu.Tahle dáma NIC nedokázala a zřejmě nedokáže,pouze se umí při různých společných tiskovkách šikovně natlačit co nejvíc ke kameře.To hodnocení od Stehlíkové jsou taky blafy přes čáru,stačí když jako úspěšnou političku jmenovala m.j. Albrightovou a jen se divím že nejmenovala taky Clintonovou.Nejsem proti ženám v politice,ale pouze na postech ve kterých nemohou napáchat ohromné škody protože např.Černochová to je opravdu síla a Langšáblová s jejím nápadem poslat na Kreml jadernou bombu je člověk který by v politice neměl být vůbec.Teď jsem dokonce sledoval diskuzi s tzv.kandidátem na prazidenta Hilšerem a ten by tu jad.bombu nejraději poslal taky.Jak už někdo poznamenal,voliči JE TO NA NÁS!!!!!

  37. a) az prestanete psat takovyhle clickbait clanky vymejslet kvoty na zeny v politice odsuzovat muze jako nerelevantni a prosit boha o spasu naroda v podoe premierky nebo prezidentky tak mozna prestanete byt tercem a mozna vas i nekdo zacne brat vazne a ne jako pomatene silence s kvotami protlacujici jednu skupinu obyvatelstva a potlacujici druhou a to na zaklade zcestne ideologie o ktere jste presvedceni. sry ale moderni feminismus v tomhle neni o nic lepsi nez treba nacismus a jine ideologie. tady uz o zadnou rovnost nejde dokonce naopak cim vice tohle slovo a myslenku zneuzivate ke sve propagande ktera je presnym opakem jakekoliv rovnosti a vylozene stavi na skatulkovani lidi podle neceho jineho nez jsou objektivni ukazatele jako jejich kvalifikace nebo schopnosti pak si zadnou rovnost pochopeni nebo nedejboze uctu nezaslouzite.
    b) z lidi kteri odsuzuji orbana a madary ze meli tu drzost si ho zvolit a prohlasuji se za obrance demokracie se mi opravdu zveda zaludek a byl bych velmi rad aby s nimi bylo zachazeno presne podle jejich “demokratickych” meritek

  38. Vy se zde hádáte a to Amíci přesně naplánovali, blbečci jim na vše skočili a oni půjdou krok po kroku dál.Číně zavřeli pusu s koronáčem a dělají si politiku. Probudte se.

  39. Víte proč má Adamová Pekárová dvě příjmení? Protože jedno příjmení by tak velkou hloupost
    nezvládlo. [redakčně upraveno]

  40. Kuloarová zpráva z poslanecké žumpy: Souhvězdí Velká blbovina – Džamila, Jourová, Němcová, Peake, Adamová-Pekarová a další hvězdy, bude jednat s velitelkou Černochovou a poradcem Hilšerem, kdy Lanšáglová vypustí atomovku na Kreml. Zatím hledají bunkr kam se schovají, aby je dřív občané neumlátili klackama.

  41. Jak je vidět, na vizáži tolik nezáleží, důležitá je inteligence a tu tato dáma očividně postrádá.

  42. Maďarům můžeme jejich premiéra jen tiše závidět. Udělali dobře, že tu blbku z PS neposlechli, to by dopadli jako nyní my.

  43. Paní Adamová, působí nevychovaně, trapně, legračně i arogantně. Někdy vypustí z úst názor dřív, než si jej v hlavě přebere. Určitě to není a nebude nová hvězda. Je jako Barbína. 🙂

  44. Sebedůvěra hraničící s arogancí a naivní přihlouplé řečí usvědčující z totální politické naivity a diletantismu to celé maskované jako humanismus. Neřekl bych že je zlá. To vůbec. Ona to pří vší svojí omezenosti asi vnitřně myslí nejspíš dobře i když svými činy přivede mnoho lidé v téhle zemi do neštěstí. Jedním slovem – diletantka.

  45. K čemu je takováto diskuse o arogantní a přihlouplé Pekarové, když se s tím stejně nic nenadělá. Bohužel slepenec udělal na voliče podvod světového formátu a je zajímavé, že to nikomu nevadí a nic se tím nedělá. Je to prostě ostuda, že tato osoba prezentuje naši zemi. Taktéž nechápu, proč se neustálé dává prostor doslova stupidní Džamile Stehlíkové a věnuje se pozornost jejím nesmyslným až stupidním a sebestředným názorům. Hold, ti, co by měli skončit na hnojišti politiky a v propadlišti dějin, tak začínají vystrkovat rohy namísto toho, aby mlčeli a média jim vůbec nedávala prostor. Je evidentní, jak jsou naše média “demokratická” a komu fandí. Vůbec jsem si nevšimnul, že by se média třeba zajímala o neziskovku premiéra Fialy, který dostává od státu ročně miliony z našich daní, ale Babišovo Hnízdo jim stále vadí. Musím podotknout, že nejsem zastáncem ani jednoho, ale je evidentně vidět, komu se tady straní. U Fialy není střed zájmů, že jeho neziskovka dostává miliony ze státní kasy a jak najednou skončila kauza STAN a jejich dary a majetky jiných stávajících vládních činitelů, kteří své majetky převádějí na rodinné příslušníky. Hlavně, že masírujete normální lidi a svými rádoby objektivními a zaručenými zprávami jim blbnete hlavy. Je to horší než za komunistů. Také se již o většině věcí nesmí mluvit natož veřejně. Tak v čem byla ta změna? To se páni redaktoři tak bojíte?

  46. Souhlas s Klausem,této ženské kouká z očí jen zlo,pohrdání a neskutečná arogance.Němcová v mladším podání!A za vším tímto marastem stojí pevně bývalý soudruh Rychetský,který umožnil této chátře vládnout.Jsem ateista,ale v tomto případě,Bůh s námi!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here