shop.musicserver.cz
Beth Hart, O2 universum, Praha, 7.6.2022

Beth Hart v Praze hrála poctivou muziku pro poctivé lidi

Vydáno: 08.06.2022 16:46 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková

"Hurá, blues-rocková bohyně (a nejen to) se k nám vrátila odehrát další koncert!" Dříve k nám jezdívala rok co rok, tentokrát jsme si museli počkat zhruba dva a půl roku. A s potěšením oznamujeme, že za tu dobu nic ze svého kouzla neztratila. Ta proklatá hudební čarodějka nás tak zase měla v hrsti.

Live: Beth Hart

místo: O2 universum, Praha
datum: 7. června 2022
Fotogalerie

Beth Hart, O2 universum, Praha, 7.6.2022
© Marie Trávníčková
Po několikanásobném překládání termínu kvůli pandemii k nám opět přijela zpěvačka s velkým Z. Forum Karlín poprvé vyměnila za větší O2 universum a k dalšímu vyprodanému sálu jí chybělo jen pár desítek sedaček. Jak je jejím dobrým zvykem, právě procházkou mezi lidmi vystoupení odstartovala košatou baladou "Tell Her You Belong To Me". Cestou ke schůdkům na pódium, tradičně ozdobené rudými koberci, si tak plácla s každým, kdo o to měl zájem, několik fanoušků se s ní dokonce objalo. Vypadalo to na další vydařený večer.

A taky že jo. Beth od posledně vydala nádhernou studiovku "War In My Mind" a letos ještě kolekci předělávek Led Zeppelin. Klasika "Kashmir" nemohla v setlistu chybět, hudebnice ale naštěstí častěji sahala do výstavní skříně vlastní diskografie, a to hlavně do zmíněné deváté řadovky, z níž zazněla například titulní píseň s mohutným zlomem v refrénu, v němž připomíná osobní přičichnutí k drogám a alkoholu už v jedenácti letech.

Zahrála také úvodní skladbu "Bad Woman Blues", s kapelou si udělali pár kroků vpřed a na židličkách předvedli mimo jiné "Without Words In The Way" nebo "Sugar Shack" a skvěle přitom ukázali, jací špičkoví muzikanti mezi nimi jsou. Zejména bubeník Bill Ransom byl při své hře na perkuse naprosto fantastický.

Beth Hart, O2 universum, Praha, 7.6.2022
© Marie Trávníčková
Naopak úplně sama si dala nádhernou baladu "I Need A Hero", kterou jsme vychvalovali už v recenzi a která naživo zněla díky její hře na klavír snad ještě lépe. Na velké kytarové hrdiny v čele s Joem Bonamassou zavzpomínala v "Rub Me For Luck", songu, který mu napsala jako poděkování za společné desky. Z oceňované studiovky zaznělo zkrátka skoro všechno. I "Woman Down".

To už ale trochu předbíháme. V úvodní části vystoupení padesátiletou rodačku z Los Angeles zradily její zelené šaty, a technik Joey ji musel vysvobodit ze změti kabelů. Když chválila svého basáka, rozplakala se a ve vtipu to svedla na menopauzu. Taky nás trochu vodila za nos, když tvrdila, že druhá odehraná píseň "Walk Around Heaven" ji napadla díky tomu, že v Praze o den dřív potkala tanečnici Dianu, která jí tu skladbu připomněla. Zpívá ji totiž na celém současném turné. Její nespoutanou živočišnost kromě koncertu samotného prozradilo třeba i spontánní, nechtěné uchrochtnutí do mikrofonu, kterým pobavila přítomné.

Beth Hart, O2 universum, Praha, 7.6.2022
© Marie Trávníčková
Všechny tyto drobnosti a povahové rysy její dlouholeté fanoušky určitě přinejmenším zaujaly, nicméně oproti předchozím vystoupením ve Foru Karlín trošku scházela větší vášeň ze strany jejích příznivců. Ne že by snad netleskali, ale nikdy se ty ovace nepodařilo přetavit v něco speciálního, co by Beth vyvedlo z konceptu. Co by ji dojalo, překvapilo nebo ji zkrátka donutilo jednat jinak, než je zvyklá.

Přitom minimálně jedna snaha o jedinečný moment tam byla. To když hudebnice předváděla svůj kontraalt zpoza klavíru a na tribuně na ni fanynka viditelně mávala s transparentem, zda by si s ní mohla zazpívat. To mohlo být moc fajn a je možná škoda, že na to nedošlo.

I bez toho ale bylo krásné nahlédnout do bohaté pokladnice vlastních i převzatých písní a kochat se jimi jako babička svými šperky. Oproti některým jiným koncertům z aktuálního turné naštěstí nechyběla osudová balada "Leave The Light On", diamant nejzářivější. Ale i taková "I’d Rather Go Blind" od Etty James, kterou rtuťovitá performerka úterní večer uzavírala, patřila mezi velkolepá pěvecká představení.

Beth Hart, O2 universum, Praha, 7.6.2022
© Marie Trávníčková
S Beth Hart to máte jednoduché. Některé její koncerty jsou fenomenální více, některé o trošičku méně. Jelikož je ale jako správný staromilec příznivcem všeho analogového, velmi snadno poznáte, že ona samotná, její tvorba i její nejbližší spolupracovníci mají objektivně vzato nadprůměrné kvality a jen velmi těžko jim budete něco vytýkat.

Je to asi jako s dobrou knihou. Můžeme se donekonečna bavit o tom, zda je kvalitnější "1984" od George Orwella nebo třeba "Havran" od E. A. Poea. A je úplně jedno, že jsou to úplně jiné žánry. Snad všichni se ale shodneme na tom, že obě díla mají nezpochybnitelnou kvalitu a vždycky to bude lepší čtivo než autobiografie libovolné české herečky. Rozumíme si?

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Superskupina Black Country Communion představuje první singl z desky "V", houpavou "Stay Free" (08.03.2024 13:13)
- V Praze už v sobotu zahraje Sari Schorr, jedna z nejlepších blues-rockových zpěvaček současnosti (06.03.2024 15:49)
- Superskupina Black Country Communion se vrací s pátou studiovkou (01.02.2024 08:02)
- Audio: Bluesman Walter Trout se v nadějeplném duetu "Broken" setkává s Beth Hart (29.01.2024 11:36)
- Beth Hart přesouvá svůj koncert na listopad 2024 (15.12.2023 18:35)
- Joe Bonamassa se vrátí ke kořenům a v říjnu představí album bluesových coverů "Blues Deluxe Vol. 2" (19.06.2023 18:17)
- Fotogalerie: Joe Bonamassa ve Foru Karlín v obrazech (04.05.2023 14:22)
- Nové desky 15/2023 - od Metallicy přes Katapult po Feist (19.04.2023 08:00)
- Led Zeppelin Symphonic zahraje v Praze a Brně hity legendární kapely v doprovodu orchestru (02.02.2023 20:59)
- Drsná, divoká, nezaměnitelná... bluesrocková zpěvačka Beth Hart se vrátí 10. listopadu 2023 do Prahy (11.12.2022 15:03)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu