Moji čtenáři jsou hloubaví, říká oceňovaný spisovatel Antonín Bajaja

  17:36
Není mnoho spisovatelů, jejichž téměř každá větší práce se dočkala prestižního ocenění, jejichž knihy byly přeloženy do mnoha jazyků, a kteří jsou současně tak silně spjati se svým rodným městem. Zlínský prozaik Antonín Bajaja, který na konci května oslavil osmdesáté narozeniny, mezi ně patří.

Zlínský spisovatel Antonín Bajaja dostal za knihu Zvlčení v roce 2004 prestižní cenu Magnesia Litera. | foto: MAFRA

Narodil se v rodině lékaře, vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně a potom pracoval v JZD v Želechovicích. Ovšem i toto prostředí pro něho bylo inspirací a možná taky jedním z důvodů, proč začal psát.

„Je únorová noc, blíží se ráno, vyvážím z kravína hnůj. Najíždím s plným kolečkem na fošnu směřující k vrcholu hnojiště. Fošna se třpytí jinovatkou, světlem ji zalévá úplněk – maják značící cestu vzhůru. Cesta má nadpozemský rozměr, ale podrážky mi podkluzují, padám s nákladem do chlévské mrvy,“ vzpomínal v rozhovoru pro MF DNES Antonín Bajaja na svůj zážitek, když byl ještě student a jeho vize začínala nahrazovat tvrdá realita.

Tím podstatným pro psaní však zřejmě bylo, že navzdory pádům viděl svět stále jako poprvé, dětskýma očima. „Optika dětství je vloha. Nesouvisí jen s dětstvím, dokonce ani není dána všem dětem stejně. A například básníkům či malířům projasňuje, často i komplikuje život neustále,“ zamýšlel se Bajaja.

Po listopadu 1989 začal vystupovat veřejně, především jako novinář. Stal se redaktorem Československého rozhlasu, od roku 1992 působil v deníku Prostor, časopise Týden a souběžně i ve Svobodné Evropě. O jeho angažovanosti svědčí i fakt, že se stal členem Rady České televize a vyučoval autorské psaní. Také se podílel na vzniku festivalu Literární jaro Zlín a spoluzakládal časopis ZVUK.

A přitom všem nadále psal. Jeho první kniha s názvem Mluviti stříbro vyšla v roce 1982. O šest let později to byl román Duely, který se dočkal tří dalších vydání. Celkem má 30 tisíc výtisků. Za román získal i výroční cenu nakladatelství Mladá fronta.

Magnesia Litera za román Zvlčení

„Nejsem autorem bestsellerů s hromadami prodaných výtisků. Ale zato se časem ukázalo, že k mým čtenářům patří ti hloubaví, co oceňují jak příběhové linie textů, tak i způsob jejich stavby,“ uvedl ke třetímu vydání této knihy Bajaja.

S dalšími knihami přišla také další ocenění: v roce 2004 obdržel cenu Magnesia Litera za román Zvlčení. V roce 2010 získal Státní cenu za literaturu za román Na krásné modré Dřevnici.

A zde jsme u dalšího podstatného rysu Bajajova psaní a vlastně i života – u Zlína a jeho řeky, u níž celý život bydlí. „Mám ji rád, je to můj sourozenec. Vypráví mi o souznění s časem. Pro Zlín – nejen pro mne – je navíc živorodou přírodou,“ řekl o Dřevnici Bajaja.

„Obohacuje město o duši a dává mu přirozenou klimatizaci. Jako kluk jsem k ní utíkal, její břehy uklidňují. Na rozdíl od tiráků a těžkotonážních vlaků, které zahlcují stísněné údolí duněním a vibracemi. Zlíňané by měli považovat Dřevnici za úctyhodnou spoluobčanku, i když připomíná potok,“ je přesvědčený spisovatel, který psal také pohádky, povídky a fejetony.

Jeho knihy byly přeloženy do mnoha jazyků. V roce 2016 vyšla anglická verze románu Na krásné modré Dřevnici pod názvem Burying the Season: Blue Drevnice Waltz. O rok později byl vydán v polštině pod názvem Nad piękną modrą Dřevnicą.

Vzhledem ke zdravotním potížím Antonín Bajaja veřejně nevystupuje.

Autor: