Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) startoval poměrně brzo a musel dlouho čekat v křesle nejrychlejšího závodníka. Jeho největší soupeř Wout van Aert (Jumbo - Visma) totiž startoval jako poslední. Ganna byl v průběhu své jízdy zcela suverénní, Luka Durbridge (BIkeExchange - Jayco), který chvíli vedl, porazil o 53 sekundy a blíž se k italskému cyklistovi dostal jen jeho týmový kolega Ethan Hayter (INEOS Grenadiers). 

Britský šampion si nechal dost sil na úplný závěr a posledních deset kilometrů zvládl rychleji než Ganna, celou ztrátu však smazat nedokázal a v cíli byl o 17 sekund horší. Van Aert byl o dost nebezpečnější. Na prvním mezičasu na 12. kilometru byl dokonce o 10 sekund lepší, ale o dalších 10 kilometrů později se karta obrátila. Van Aert na druhém mezičasu naopak ztrácel 10 sekund a navíc se začal snášet déšť.

Pár kapek však jeho výkon neovlivnilo. Belgičan se prohnal kolem Victora Lafaye (Cofidis), který startoval o 4 minuty dříve a málem dostihl i Davida Gauduho (Groupama - FDJ) o 2 minuty. Ale s Gaudum se tentokrát neměřil, důležitější bylo porovnání s Gannou a potřetí v řadě za sebou musel sklonit hlavu. Ve všech čtyřech etapách letošního ročníku Dauphiné útočil na vítězství, ale povedlo se to zatím jen v úvodní etapě.

"Časovka je vždy spravedlivá. Dvě vteřiny nejsou moc, ale stačí to," říká Van Aert v cíli etapy. "Porazil mě mistr světa. Samozřejmě jsem chtěl vyhrát, ale musím se s tím smířit. Se svým výkonem jsem spokojený. Začal jsem dobře a myslím, že jsem byl silný i ve druhé části, ale Ganna byl rychlejší. V závěru jsem opět našel svůj rytmus a měl jsem před sebou Victora Lafaye a Davida Gauduho jako terče. To byla výhoda, ale i tak to bolelo. Prostě jsem jel poctivou časovku. Vyhrál nejlepší časovkář na světě, pokud dojedete dvě sekundy za ním, vypovídá to něco o vaší formě. Jsem spokojený s tím, jak to jde."

"Byl to dlouhý den v horkém křesle, ale nejdůležitější je, že jsem vyhrál. Wout byl velmi blízko, ale z vítězství mám radost. Měl jsem štěstí na své straně," přidal svůj pohled také Ganna.

"Po jeho rychlém mezičase jsem byl trochu v šoku. Bylo to úplně stejné jako na mistrovství světa. Vždycky je to mezi námi těsné. Wout je velmi silný, to bylo vidět už včera. Ale trať mi vyhovovala. Dnes ráno bylo špatné počasí, takže jsem se necítil moc dobře, naštěstí pak vyšlo sluníčko a všichni zůstali v suchu. To bylo dobré pro spravedlivé porovnání." 

Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert) ve své neoblíbené disciplíně skončil 101., s odstupem 4:18. 

Jumbo - Visma útočí na celkové vítězství 

Stejně důležité bylo porovnání lídrů na celkové pořadí. Primož Roglič (Jumbo - Visma) tentokrát nezazářil, ale svou roli největšího favorita stále drží. Olympijský vítěz byl o 42 sekund horší než Ganna a na pátém místě prohrál i Matteo Cattaneem (Quick-Step Alpha Vinyl). Ital by však neměl být v celkovém pořadí nebezpečný. Dařio se také dalšímu jezdci Jumbo - Visma, Dánovi Jonasi Vingegaardovi. Ten ztratil 1:12 a o 13 sekund porazil Damiana Carusa (Bahrain Victorious), o 19 sekund Taa Geoghegana Harta (INEOS Grenadiers) a o 22 sekund Juana Ayusa (UAE Emirates).

Průběžné pořadí vypadá pro Jumbo - Visma velmi slibně. Van Aert vede před Cattaneem o 53 sekundy, třetí Roglič ztrácí 56 sekund. Důležitější je porovnání mezi Slovincem a dalšími vrchaři. Vingegaard na něj ztrácí 30 sekund, Caruso 43 sekundy, Geoghegan Hart 49 sekund a Ayuso 52 sekund. Ostatní lídři na celkové pořadí mají ještě větší odstup. Gaudu ztrácí 1:07 a Enric Mas (Movistar) 1:11.