Rusko se snaží získat kontrolu nad německým teleskopem. Šéf Roskosmosu zuří

Ruští vědci se v současnosti usilovně snaží získat kontrolu nad německým teleskopem eROSITA, nacházejícím se na palubě kosmické sondy Spektr-RG. Upozornil na to server Ars Technica.

Výše jmenovaná sonda byla vyrobená vypuštěna před třemi lety a nese rovněž ruský rentgenový teleskop ART-XC. Potíž spočívá v tom, že Německo se kvůli invazi na Ukrajinu rozhodlo tuto spolupráci přerušit.

eROSITA, postavený v Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics (MPE), tak 26. února přešel do safe módu – což pořádně naštvalo šéfa Roskosmosu Dmitrije Rogozina.

Rusko trvá na obnovení provozu

„Oni – lidé, kteří se rozhodli teleskop vypnout – nemají morální právo zastavit tento výzkum pro lidstvo jen proto, že jejich profašistické názory jsou blízké našim nepřátelům,“ konstatoval mj. Rogozin.

„Dal jsem pokyny k zahájení prací na obnovení provozu německého teleskopu v systému Spektr-RG tak, aby fungoval společně s ruským teleskopem... Navzdory německému požadavku vypnout jeden ze dvou teleskopů ve Spektr-RG, ruští specialisté trvají na pokračování jeho práce,“ dodal.

Němci nicméně již varovali, že zapnutí eROSITA bez účasti odborníků z MPE by dotyčné zařízení mohlo poškodit. Je tedy otázkou, zda ruský zásah nakonec nezpůsobí víc problémů než užitku.

Titulní foto: DLR German Aerospace Center, CC BY 2.0

Diskuze (59) Další článek: Srovnávací test počítačů all-in-one s úhlopříčkou 24". Když chcete eleganci, prostor a minimum kabelů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,