Yo Yo Band: V hospodě

8. červen 2022

Nejdříve vystupovali 5 let jako vokální kvartet, až teprve potom se z nich stala kapela se vším všudy. Už od počátku se ale jmenovali YoYo Band a letos už slaví 45 let své existence.

Když se řekne Yo Yo Band, ví možná už v Česku každý, že se jedná o pražskou skupinu, která voní po reggae. Proslavila se díky své temperamentní hudbě, chytlavým textům a nezaměnitelnému zvuku. Prvně se představila v roce 1975 na Slánských jazzových dnech. Pak se zpěváci chopili nástrojů a Yo Yo Band se rychle dostával do povědomí posluchačů. Skupina byla čím dál tím víc populárnější a nastala potřeba některé skladby obarvit jinými nástroji, a tak do souboru postupně přicházeli další hráči, což mělo vliv i na tvorbu repertoáru. Kromě reggae Yo Yo Band načichl dalšími víceméně blízkými styly, takže na konci 80. let bylo možno v jeho hudbě rozeznat i prvky soulu, samby, rock´n´rollu, blues a africké taneční hudby. A tak je tomu dodnes.

Yo Yo Band si v druhé polovině osmdesátých let udělal mezi posluchači jméno svými vynikajícími koncerty. Prožil velmi úspěšné období, kdy byl žádán na koncertech doma i v zahraničí. Albu Karviná - prvnímu od Yo Yo Bandu, které vyšlo na CD - se tak dostalo nejenom Platinové desky za 130 000 prodaných nosičů, ale i uznání odborníků v podobě tří cen Gramy pro album, skladbu a skupinu roku 1993. Textařskou duší celého Yo Yo Bandu je Richard Tesařík. Díky němu vznikly největší hity skupiny, například V hospodě.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.