Letní tábory mírně podražily, zájemce to neodradilo

9. červen 2022 08:21, aktualizováno

Už za necelý měsíc začnou letní dětské tábory. Je o ně stejně velký zájem jako před covidem a zájemce neodradí ani drobné zdražení.

Zvedají se ceny paliv, výrobků i potravin. Kvůli vzrůstajícím nákladům proto podražily i některé letní tábory, v průměru o 10 až 20 %. Pořadatelé ceny oznámili většinou už v lednu a míru zdražování se tak snažili jen odhadnout. Přesto věří, že se jim podaří s penězi od rodičů vyjít a program pro děti nebudou muset příliš omezovat.

„Zájem o tábory je veliký, báli jsme se vzhledem ke zdražování, v jaké situaci rodiče budou, ale máme dostatek přihlášených dětí,“ potvrdila ředitelka Střediska volného času Radovánek v Plzni Eva Tischlerová. Letos připravil dům dětí 102 táborů, z toho 80 příměstských. „U příměstských táborů jsme nehýbali s cenou, ve městě si poradíme s nákupem svačin lépe,“ uvedla Tischlerová. U pobytových táborů se zvedly náklady za ubytování, proto jejich cena stoupla o 10 %. „Úspory hledáme v programu, například u 15denního tábora pojedou děti jen na jeden výlet, u týdenního tábora nepojedou na výlet vůbec, spíš třeba pozveme nějakého svého kamaráda, aby jim udělal program přímo na táboře,“ plánovala.

Místo sušenek domácí koláč. Ušetřit se dá

Klatovský dům dětí a mládeže připravil na léto 16 táborů, všechny jsou už teď téměř plné. Navzdory vzrůstajícím nákladům budou ceny táborů stejné jako vloni. „Situace nás nutí k různým opatřením, naši kuchaři třeba už v akcích nakupují trvanlivé potraviny. Místo sušenek asi budou mít děti domácí buchtu,“ řekla ředitelka zařízení Michaela Dryjová. Kvalitu programů na táborech by při tom ráda zachovala.

O dva tábory víc než v loni připravil dům dětí a mládeže v Blovicích, ceny budou jen o něco málo vyšší. „Podražili jsme třeba o jednu dvě stovky, ale ony ty ceny rostou tak skokově, že nelze nic naplánovat,“ myslí si ředitelka Božena Šroubková. „Program tábora je sestavený předem, podle toho děláme rozpočet, takže bychom měli vyjít s penězi a slibované aktivity na táborech proběhnou, vždyť by to mělo být hlavně o zážitcích,“ uzavřela.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio