V Olomouci je hlad po IT specialistech. Počet volných míst se za poslední roky zdvojnásobil

9. červen 2022

Zhruba 10 tisíc pracovních míst aktuálně nabízí zaměstnavatelé v Olomouckém kraji. Největší poptávka je už tradičně po kvalifikovaných dělnících a řemeslnících. Z rekordně velkého počtu nabídek si ale můžou v regionu vybírat třeba taky IT specialisté. Počet volných pozic pro ně se v posledních letech v regionu zdvojnásobil. Hlavně v Olomouci.

Poptávka po programátorech, datových analyticích nebo vývojářích je v Olomouci viditelná doslova na první pohled. Nabídky firem na ně totiž necílí už jen v online prostoru, ale i přímo v ulicích. Všímá si toho třeba i šéf olomoucké pobočky personální agentury Grafton Recruitment Ondřej Kolínek.

„Je tady spousta velkých zahraničních firem, o který mnoho Olomoučanů ani neví, takže se ty firmy snaží zviditelňovat. Ať už třeba v off-linu, to znamená velké billboardy atd., protože nábor v IT v Olomouci probíhá,“ uvádí Kolínek.

„Je tady spousta velkých zahraničních firem, o který mnoho Olomoučanů ani neví.“ 
Šéf olomoucké pobočky personální agentury Grafton Recruitment Ondřej Kolínek

To že nábor IT specialistů v Olomouci rozhodně není jednoduchý, což potvrzuje například ředitelka úseku lidských zdrojů jedné z olomouckých softwarových firem Lucie Hradilová. „Poptávka opravdu po IT specialistech nyní je. Sháníme 15 až 20 pracovních pozic v rozložení programátor, analytik, implementátor, tester. Vlastně různé IT pozice,“ říká Hradilová.

Jenže programátoři mají z čeho vybírat a nemusí se přitom soustředit ani přímo na svůj region. „Vyhledávají IT firmy nejen ve svém bydlišti, ale už se poohlíží po celé republice nebo i v zahraničí a využívají hodně home officů. Takže i z toho důvodu na to potřebujeme reagovat,“ dodává Hradilová.

Úřad práce v Olomouci eviduje víc než 110 volných míst v IT

Za rostoucí poptávkou po vývojářích konkrétně v Olomouci a okolí je ale hlavně větší počet softwarových firem, které tu v poslední době začaly působit. Úřad práce tak aktuálně v Olomouckém kraji eviduje v oboru IT více než 110 volných míst. „Pro srovnání bylo ve stejném v roce 2019 nahlášen zhruba poloviční počet volných míst pro tuto profesi,“ doplňuje analytik úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

IT firmy se tak snaží uchazeče nalákat nejen finančně, ale nabízí i celou řadu nejrůznějších benefitů.

Spustit audio