Slovenská policejní auta čeká velká změna. Mohou být k nerozeznání od těch českých

Auta slovenské policie se chystají odít do nových barev. Jen ještě neví do jakých, a tak tamní policejní náčelnictvo přizvalo na pomoc ty, kterým mají policisté pomáhat a chránit – občany. Na výzvu zveřejněnou na sociální síti dosud reagovalo 85 000 uživatelů.

Možná už si ani nevzpomenete, že česká policejní auta vypadala ještě relativně nedávno docela jinak. Zelenobílý úbor podobný tomu, jaké dosud vozí slovenské policejní vozy, zmizel teprve v roce 2008 za panování ministra vnitra Ivana Langera. Ve stejné době byl masově obměněn také vozový park, kdy dosavadní Škody Felicie vystřídala flotila nových Octavií. Slovenskou policii něco podobného čeká až nyní a jde na to vskutku od lesa. Design auta, který je v budoucnu bude pronásledovat, mohou vybírat třeba i zločinci.

‼️ROZHODNI, AKO BUDÚ VYZERAŤ NOVÉ POLICAJNÉ VOZIDLÁ‼️ Rozhodli sme sa modernizovať dizajn policajných vozidiel a...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Wednesday, June 8, 2022

Vyhraje český vzor?

„Občané Slovenské republiky si zaslouží moderní Policejní sbor, na který se budou moci spolehnout v kterémkoli okamžiku svého života. Příslušníci Policejního sboru zase na vedení, které jim vytvoří podmínky pro profesionální výkon hodný 21. století,“ začíná svůj proslov na policejním Facebooku prezident Policejního sboru Štefan Hamran. „Z těchto důvodů pracujeme na reformě, jejímž výsledkem bude nejen vyšší důvěryhodnost policie, ale také atraktivnější práce příslušníka Policejního sboru, lepší platové náležitosti, nové uniformy a v neposlední řadě i nový vozový park s moderním designem, o kterém může v těchto dnech rozhodnout i široká veřejnost,“ doplnil Hamran.

Jen tak mimochodem, česká policie v roce 2008 za změnu designu zaplatila 1,4 miliard korun a celá akce se tehdy neobešla bez uštěpačných poznámek například v tom smyslu, že kombinace žlutých a modrých ploch na bocích aut připomíná symboliku nechvalně známé organizace SS.

GALERIE: Vývoj vzhledu československých a českých policejních aut od 50. let minulého století

Tagy:
policie Škoda Octavia policejní auto Slovensko soutěž Facebook design vozový park slovenská policie vzhled Ivan Langer Štefan Hamran Policia Slovenskej republiky změn vzhledu služební vozidlo