Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2022 9:47
Čas čtení 0:59
Tereza Šnajdrová

Američtí poslanci schválili zákon upravující držení zbraní. Zřejmě ale neprojde Senátem

Američtí poslanci schválili zákon upravující držení zbraní. Zřejmě ale neprojde Senátem
Zdroj: TASR/AP
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Sněmovna schválila „zákon o ochraně našich dětí“ v poměru 223 : 204. Republikáni jej však odmítají a v Senátu ho pravděpodobně zamítnou.

Američtí demokraté ve Sněmovně odhlasovali přijetí „zákona o ochraně našich dětí“, který upravuje držení zbraní. Poslanci chtějí zvýšit věkovou hranici pro nákup poloautomatických pušek a požadují také zpřísnění trestů za obchodování se zbraněmi a prodej velkokapacitních zásobníků. Republikáni jsou však proti a přísnější kontrolu zbraní pravděpodobně v Senátu smetou ze stolu, informují CNN a Fox News.

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Regulace zbraní je v USA stále tabu, navzdory masakrům ve školách KOMENTÁŘ: Regulace zbraní je v USA stále tabu, navzdory masakrům ve školách 5. června 2022 7:00

Zákon o držení zbraní byl schválen v poměru 223 : 204, avšak neočekává se, že by prošel i Senátem. Ve Sněmovně totiž mají většinu demokraté, kdežto v Senátu republikáni, kteří přísnější kontrolu zbraní odmítají. 

Senátoři obou táborů se přesto snaží vyjednat určitou shodu, kterou by mohlo být například to, že se zvýší věk pro nákup poloautomatických pušek, a to z 18 let na 21, a zavedou se zákony, jež umožní reagovat na varovné signály. Demokraté mimo to požadují, aby se země zaměřila i na prevenci násilí střelnými zbraněmi.

„Jsme na křížové výpravě za děti a – bohužel nyní – s dětmi. Děti dneska vypovídají před Kongresem,“ uvedla šéfka Sněmovny Nancy Pelosi. „Amerika přišla o víc dětí kvůli násilí páchaného střelnými zbraněmi než z jakékoli jiné příčiny. Není vám to trapné?“ ptala se.

Podle republikánů by však přísnější kontrola zbraní omezovala osobní právo. „Už jsou tady zase. Chtějí vzít občanům, kteří dodržují zákony, jejich svobodu. Šéfka Sněmovny chce ochránit naše děti. Jenže to tento návrh nedělá. Ten pouze bere práva podle druhého dodatku, práva daná Bohem, chráněná naší ústavou, americkým občanům dodržujícím zákony. Proto bychom se proti němu měli postavit,“ nechal se slyšet poslanec Jim Jordan.

Domů
Sdílet
Diskuse