V Olomouci je hlad po IT specialistech. Práci jim nabízí místní i zahraniční firmy

Zaměstnavatelé v Olomouckém kraji dnes nabízí na 10 tisíc volných pracovních míst. Největší poptávka je tradičně po kvalifikovaných dělnících a řemeslnících. Z rekordně velkého počtu nabídek si ale můžou v regionu vybírat třeba také IT specialisté. Počet volných pozic pro ně se v posledních letech v regionu zdvojnásobil. Hlavně v Olomouci.

Olomouc Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

počítače, ilustrační foto

Počet volných pozic pro IT specialisty se v posledních letech na Olomoucku zdvojnásobil | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Poptávka po programátorech, datových analyticích nebo vývojářích je v Olomouci viditelná doslova na první pohled. Nabídky firem na ně totiž necílí už jen v online prostoru, ale i přímo v ulicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Olomouci je hlad po IT specialistech. Počet volných míst se za poslední roky zdvojnásobil

„Je tady spousta velkých zahraničních firem, o kterých mnoho Olomoučanů ani neví, takže se ty firmy snaží zviditelňovat. Ať už třeba offline, to znamená velké billboardy a podobně. Nábor v IT v Olomouci probíhá,“ říká šéf olomoucké pobočky personální agentury Grafton Recruitment Ondřej Kolínek pro Český rozhlas Olomouc.

To, že nábor IT specialistů v Olomouci není jednoduchý, potvrzuje ředitelka úseku lidských zdrojů jedné z olomouckých softwarových firem Lucie Hradilová.

„Poptávka opravdu po IT specialistech nyní je. Sháníme 15 až 20 pracovních pozic v rozložení programátor, analytik, implementátor, tester. Vlastně různé IT pozice,“ říká Hradilová.

Jak připravit děti na povolání, která ještě neexistují. Startuje testování digitálních dovedností

Číst článek

Jenže programátoři mají z čeho vybírat a nemusí se přitom rozhlížet jenom ve svém regionu. „Vyhledávají IT firmy nejen ve svém bydlišti, ale už se poohlíží po celé republice nebo i v zahraničí a využívají hodně home office. I z toho důvodu na to potřebujeme reagovat,“ dodává Hradilová.

110 volných míst v IT

Za rostoucí poptávkou po vývojářích konkrétně v Olomouci a okolí je hlavně větší počet softwarových firem, které v regionu začaly v poslední době působit. Úřad práce tak aktuálně v Olomouckém kraji eviduje v oboru IT více než 110 volných míst.

„V roce 2019 byl nahlášen zhruba poloviční počet volných míst pro tuto profesi,“ srovnává analytik úřadu práce Jaroslav Mikšaník. IT firmy se proto snaží uchazeče nalákat nejen finančně, ale nabízí i další benefity.

Jana Beránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme