Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vinařům pomáhá francouzský robot. Ovládá se mobilem a stará se o vinohrad

Konec pracného hledání brigádníků a pomocné síly. Českým a moravským vinařům má pomoci při péči o vinohrad automatický elektrický robot z Francie. Pomocník okope příkmenný pás vinice, chemicky postříká plevel, ošetří vinnou révu a ušetří práci.

Technologická vychytávka pocházející z Francie se představila v České republice vůbec poprvé. Premiéru si odbyl pracant nazvaný Bakus na jižní Moravě, kde se představil nedaleko Hustopečí na Břeclavsku při přehlídce technologických novinek z vinařského oboru.

Stroj ušetří především lidskou práci. Vinař jej jednoduše zapneprostřednictvím ovladače nebo smartphonů a může se věnovat jiné činnosti. Mezitím robot kompletně ošetří vinohrad – obdělá pásmo, postříká plevel a navíc nezatěžuje tolik půdu, protože je lehký. Celkově tak výrazně ušetří náklady,“ popsal Drbně Leo Čermák, provozní manažer společnost Agrotec group, jež produkt přivezla.

Leo Čermák představuje technologickou novinku, robota Bakus

Zástupce zemědělské firmy zatím nechtěl prozradit, na kolik peněz nákup nového pracovníka, který od minulého roku pracuje například na vinicích ve Francii či Španělsku, vyjde. „Bude záležet na jednání se zákazníky. Když dám ale malou nápovědu, nový a základní vinařský traktor začíná na dvou milionech korun,“ sdělil Čermák. 

Technologické novinky je podle prezidenta Svazu vinařů Martina Chlada nutné zavádět do provozu. Zejména z toho důvodu, že vinaři si dlouhodobě stěžují na nedostatek pracovníků. Zvláště menší výrobci se tak často spoléhají při pracích jen na sebe, což je omezuje v dalším rozvoji.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Jihomoravský, Vinařství, Víno, Výroba, Zemědělství., vinice, robot, Francie, Česko, AGROTEC, Jihomoravský kraj, okres Břeclav, Hustopeče, Svaz vinařů České republiky, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Roboti nahradí recepční i vrátné. Jsou levnější a zastanou i nechtěnou práci
Zdroj: sekuriťák
I firma M2C se potýká s nedostatkem personálu, proto roboty zkouší i na jiných pozicích než jen v recepci. Třeba v obchodním centru Letňany, které má na starosti, letos na zkoušku nasadila robotického strážného – SAM. Toho dodává nizozemská společnost Robot Security Systems.

Firmy investují do modernizací, roboti nahrazují drahou pracovní sílu
Robot „sekuriťák“ se sice nedovedl prát se zloději, ale rozpoznal, jestli jsou dveře zavřené, či kontroloval, jestli někde není cítit kouř a nehoří. V budoucnosti bude vybaven i technologií rozpoznávání obličejů.

Největší bezpečnostní agenturu v zemi M2C vlastní Matěj Bárta se svou manželkou. Společnost působí v 11 zemích. Zakládal ji společně se svým známějším bratrem, guruem Věcí veřejných a exministrem dopravy Vítem Bártou. Tehdy ještě nesla název ABL. Vít Bárta se naopak nově vrhl ve firmě Rail Clinic do úplně odlišného oboru – oprav nákladních vagonů.

Zdroj: .

Čtvrtek, 9. června 2022, 14:03Odpovědět

Diskutér T.

A máme to tady - akorát na dělání dětí zatím robot není, ale zamysleme se nad tím, co nás čeká do budoucna, když nás nahradí tato technologie - budeme bydlet pod stromy, jíst brouky a za nás budou makat ROBOTI : Robot Pepper hotelu ušetří téměř milion korun, které by jinak vydal za živého zaměstnance. Článek V recepci jednoho z londýnských hotelů využívají služeb robota. Asistent Pepper je schopen rozpoznávat emoce hostů, kteří se přijdou do hotelu ubytovat. Vyhodnotí je a upraví podle nich vlastní reakce. Hosty uvítá, pobaví a dovede i uvařit kávu, ale hlavním důvodem, proč ho „zaměstnat", jsou peníze. Pepper prý hotelu ušetří zhruba milion korun, které by jinak vydal za plat živého zaměstnance.

Čtvrtek, 9. června 2022, 13:58Odpovědět

Vinařům pomáhá francouzský robot. Ovládá se mobilem a stará se o vinohrad  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.