Začíná festival Kladenské dvorky. Jubilejní 40. ročník bude ale bez finanční pomoci města

9. červen 2022 14:00

Na 40. ročníku výstavy Kladenské dvorky budou díla 170 výtvarníků. Návštěvníci si je prohlédnou v sobotu a v neděli na 33 dvorcích ve čtvrti Podprůhon. Letos se ale festival pod širým nebem musí obejít bez finanční pomoci města.

Dvory, zahrady, uličky i zákoutí Podprůhonu v Kladně opět oživí tvorba výtvarníků a fotografů při akci Kladenské dvorky. Festival pod širým nebem, kdy si lidé můžou prohlédnout umělecká díla přímo na pozemcích místních nebo si poslechnout regionální kapely, se uskuteční už tento víkend. Letos poprvé ale bez podpory města.

Spor mezi městem a spolkem Podprůhon, který Dvorky organizuje, vypukl už před několika měsíci. Primátor Milan Volf z Volby pro Kladno obvinil spolek z toho, že od stánkařů na Dvorcích v loňském roce neoprávněně vybíral na městských pozemcích poplatky.

"V době konání Dvorků ten prostor je náš. Stánkaři nám platili za nájem. No a vybírali za to peníze oni a nedávali to ani do účetnictví," řekl reportérce Českého rozhlasu Region primátor Kladna.

To ale organizátoři festivalu odmítají. Podle Petry Líbové ze spolku Podprůhon žádné nesrovnalosti v účetnictví neexistují. "My jsme vždycky městu vyúčtovávali dotaci, kterou město poskytlo. Tam se opravdu dokladovalo přesně do koruny, kolik peněz se na Dvorky vyčerpalo. Městu se ale dokládá pouze ta část rozpočtu, který poskytuje tou dotací. Dvorky mají samozřejmě o hodně větší rozpočet. Ten není proč městu dokladovat. Vedeme řádně účetnictví, do něho ale město nenahlíží," uvedla Líbová.

Další částí sporu se stal chystaný program, při kterém se pořadatelé chtěli zaměřit spíš na regionální skupiny než na známá jména. To se ale vedení Kladna nelíbilo: "Kdyby program, který je na Dvorcích, šel za námi, tak propustím celý oddělení kultury, kdyby tohleto mi někdo předložil. Ten program je ostuda první kategorie," sdělil primátor.

Akce Kladenské dvorky v kladenské čtvrti Podprůhon (5)

Spolek Podprůhon ale tvrdí, že Dvorky byly vždy regionální akcí a že po letech, kdy na festivalu vystupovali třeba Mňága a Žďorp, Laco Déczi, Aneta Langerová nebo Hudba Praha, chtějí akci vrátit zpět ke kořenům. To znamená dát prostor místním umělcům.

Obě strany se do poslední chvíle nebyly schopny dohodnout. Primátor Volf ještě obvinil spolek z toho, že od stánkařů na Dvorcích neoprávněně vybírá poplatky. To ale organíztoři festivalu odmítají. Kladenské dvorky tak letos nevyužijí městské hřiště Bukovka ani další pozemky, kde běžně stávala pódia nebo mobilní záchody. Pořadatelé ale doufají, že i přes skromnější podmínky si návštěvníci do někdejší dělnické kolonie Podprůhon cestu najdou.

Už jen proto, že jde o jubilejní, 40. ročník akce, při kterém lidé z Podprůhonu propůjčují své zahrady výtvarníkům a dalším tvůrcům. Tak jako třeba paní Eva Jedličková. "Dvorek půjčuju už 15 let. Je to pro mě vždycky 48 hodin velice příjemných setkání, celá ta historie Kladenských dvorků mě obohatila o spoustu nových přátelství, takže já se na Dvorky vždycky velmitěším." Letos budou moct zájemci navštívit 32 poprůhonských dvorků.

autoři: Karolína Burdová , JMys
Spustit audio