Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Brutální znásilnění? Kanadští junioři po titulu řádili, utajenou aféru řeší i NHL

Logo Hockey Canada foto: iihf.com

Ačkoliv byla žaloba proti národní federaci Hockey Canada, Kanadské hokejové lize (CHL) a osmi nejmenovaným hráčům už stažená, vzbuzuje v zámoří velkou pozornost. Mladá žena totiž tvrdila, že byla před čtyřmi lety obětí sexuálního napadení osmičky hokejistů působících v CHL, z nichž někteří získali zlato na juniorském světovém šampionátu.
  15:28

O případu informoval zpravodaj Rick Westhead z kanadské televize TSN.

Veškerá obvinění, ke kterým se žádný ze žalovaných nevyjádřil a která se u soudu nikdy neprokázala, stojí v podrobném záznamu podaném 20. dubna u soudního dvora v Londonu v kanadském Ontariu.

Vrací se do poloviny června 2018, kdy Hockey Canada v Londonu uspořádala dvoudenní akci, aby ocenila zlatý tým z MS juniorů. Hráči, kteří jsou ve spisu anonymizováni pod tradičním označením „John Doe 1-8", se po galavečeru a golfové akci vydali do baru, kam později přišla také nyní 24letá žena a setkala se s jedním hokejistou, na kterého se žaloba nevztahuje.

Ten ji následně představil prvnímu neznámému (John Doe 1) a jeho spoluhráčům, kteří ji měli koupit několik skleniček alkoholu. Žena se v opilosti údajně oddělila od svých přátel, s neznámým 1 opustila bar a putovala s ním na hotel, kde došlo k sexuálnímu styku.

Podle žaloby měl však poté neznámý 1 „pozvat na pokoj další neznámé obviněné bez vědomí a souhlasu žalobkyně“. Jakožto příliš opilá ani řádný souhlas prý poskytnout nemohla.

V dohromady osmnáctistránkovém spisu je přesně uvedeno, že hráči následně „žalobkyni naváděli k orálnímu sexu“ a „laskání genitálií“. Dále se „stavěli obkročmo nad ni, přičemž jí přikládali genitálie k obličeji“, „plácali ji po hýždích“, „plivali na ni“, „ejakulovali na žalobkyni i do žalobkyně“ a „prováděli s ní vaginální pohlavní styk a další aktivity sexuálního charakteru“.

Logo Hockey Canada

„Po celou dobu útoků žalobkyně zažívala obavu z bezprostředně hrozící fyzické újmy sexuální povahy,“ stojí v dokumentu. „Jednání neznámých vyvolalo v její mysli hrůzu a strach.“

Údajně ji zastrašoval „počet mužů a skutečnost, že si do místnosti ještě přinesli golfové hole“.

„V důsledku toho žalobkyně přistoupila na jejich opakované sexuální jednání a pokyny, což však v žádném případě nepředstavovalo platný souhlas podle zákona... Neznámí žalovaní měli nad žalobkyní naprostou kontrolu a izolovali ji od ostatních,“ tvrdí spis a nadále obšírně popisuje šeredné scény.

„Někdy žalobkyně plakala a snažila se opustit místnost, ale byla usměrňována, manipulována a zastrašována, aby zůstala, načež byla vystavena dalším sexuálním útokům.“

Žena pak uvedla, že hráči údajně vyvíjeli i další nátlak. Měla říkat, „že je střízlivá, zatímco byla nahrávána na video“, a „po útocích se měla osprchovat“. Neznámí také „tlačili, aby je neoznámila policii a nespolupracovala při trestním vyšetřování, jakmile bylo zahájeno“.

„Žalobkyně zažila duševní útrapy i ponížení a trpí studem a nízkým sebevědomím. Incident narušil její schopnost dokončit vzdělání, vydělávat a navazovat intimní vztahy. Postihly ji také posttraumatická stresová porucha, noční můry, deprese a sebevražedné myšlenky,“ píše se v žalobě. „Musela podstoupit lékařské ošetření a psychologické poradenství, které bude potřebovat neomezeně po celý svůj život.“

Spor vyřešen dohodou, aktivitu vyvíjí NHL i parlamentní výbor v Kanadě

Žena obvinila organizaci Hockey Canada z toho, že o útocích věděla, ale přitom je nevyšetřila a nepotrestala jednotlivé hráče.

Tuto informaci popřela mluvčí organizace Esther Madziyaová: „Jakmile se Hockey Canada o této záležitosti v roce 2018 dozvěděla, kontaktovali jsme místní policejní orgány, abychom je informovali. Téhož dne jsme také najali prověřenou firmu, aby provedla důkladné nezávislé interní vyšetřování a vydala doporučení ohledně oblastí ke zlepšení, která jsme realizovali a budeme v nich pokračovat.“

V prohlášení mimo jiné uvedla, že Hockey Canada je závažným případem hluboce znepokojena. Ve stejném duchu se vyjádřil také prezident CHL Dan MacKenzie.

„Hockey Canada nám oznámila, že záležitost urovnala, a proto nebudeme poskytovat další komentáře,“ napsal následovně.

Kanadská vlajka v hale při hymně

Situace se vyřešila dohodou o narovnání. Žalobkyně původně u soudu požadovala 3,55 milionu dolarů. Není jasné, jaká částka padla při vyrovnání a zdali došlo také k podepsání dohody o mlčenlivosti.

„Žalobkyně je s výsledkem spokojena a ulevilo se jí, že tato obtížná záležitost byla uzavřena. Nemá nic dalšího, co by k tomu dodala, a žádá, aby bylo i nadále respektováno její soukromí,“ uvedl v právník 24leté ženy Robert Talach.

„Osoba, která obvinění vznesla, se rozhodla nemluvit ani s policií, ani s nezávislým vyšetřovatelem společnosti Hockey Canada a rovněž se rozhodla neidentifikovat dotčené hráče. Bylo to její právo a my její přání plně respektujeme. Tuto záležitost jsme srovnali a v rámci tohoto urovnání se nebudeme dále vyjadřovat,“ citovala TSN zase prohlášení od Madziyaové.

Přesto případ uzavřený není. Po čtyřech letech se jím zaobírá také NHL, která 26. května zahájila vyšetřování.

„National Hockey League byla informována o žalobě týkající se sexuálních obvinění vznesených proti osmi nejmenovaným členům kanadského juniorského hokejového týmu na mistrovství světa 2018. Následně nám bylo poskytnuto prohlášení obsahující obvinění z chování, které je odporné a odsouzeníhodné. Budeme se snažit zjistit základní fakta, v jakém rozsahu se to může týkat hráčů, kteří nyní působí v NHL, a určíme, jaké případné kroky by byly vhodné. V tuto chvíli nebudeme poskytovat žádné další komentáře.“

Parlamentní výbor pro kanadské dědictví (CHPC) pak zajímá mimo jiné i to, z jakých peněz Hockey Canada dohodu platila. Národní federace totiž patří mezi organizace, které vláda částečně financuje z veřejných prostředků.

Helma s logem Hockey Canada

Kanadská ministryně sportu Pascale St-Ongeová nařídila audit financí Hockey Canada a sdělila, že předvolá vedení organizace, aby vypovídalo.

„To, co chci vědět a co si myslím, že chtějí vědět také všichni Kanaďané, je, zda byly použity nějaké veřejné prostředky k zakrytí toho strašného příběhu o kolektivním znásilnění,“ řekla novinářům minulý týden.

„Další věcí je, jak mohla tak důležitá organizace zajistit, aby její hráči nebyli za tato obvinění odpovědní a aby většina z nich nyní hrála v NHL. Tohle by se podle mě také všichni Kanaďané měli dozvědět.“

„Musíme se do toho pustit hned a předvolat svědky. Tohle prostě vyvolává tolik vzpomínek na Grahama Jamese. Myslel jsem, že jsme to po Sheldonu Kennedym a Theorenu Fleurym vymýtili, ale asi ne,“ nechal se dokonce slyšet člen CHPC a konzervativní poslanec Kevin Waugh a připomněl kauzu trenéra Jamese, který byl za pohlavní zneužívání odsouzen.

„Teď mluvíme o obvinění z hromadného znásilnění, které se možná týká každého třetího muže na soupisce kanadského týmu. Jak to sakra mohla Hockey Canada čtyři roky tajit? Jsem z té organizace zděšený a jsem zděšený i z toho, že tento příběh teď kanadská média ještě většinou opomíjela,“ dodal.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...