Hruška v Kralicích nad Oslavou pamatuje pět generací jedné rodiny

9. červen 2022

Když má ovocný strom několik desítek roků, většinou pomalu přestává plodit, a jsou nutné pořádné prořezy, než jeho život ukončí motorová pila. 

Hrušce z Kralic nad Oslavou, která zdobí malé náměstíčko před kostelem u Památníku Bible Kralické, už je 160 let a plodí stále. Zasadil ji na podzim roku 1866 pan Sklenář jako dárek pro manželku, ale strom si oblíbili také kraličtí sousedé. Na lavičce pod ní besedovali, vyhledávali její stín a na podzim i plody.  

Metráky hrušek

Nečekejme však žádné velké máslovky, říká paní Jarmila Procházková. „Hrušky jsou, většinou metráky, loni sice bylo málo, ale jinak jich jsou metráky. Na dlouhé stopce rostou drobné žluté hruštičky. Za babičky a vlastně ještě za pradědy se utrhaly, nechaly se na platě uhnělčit, takže úplně zhnědly a sušily se se švestkami. My jsme to ještě jako děcka po válce chroupali, bylo to sladké jako dneska datle.“

Strom přečkal náraz nákladního automobilu po válce – rána po něm se v kmeni už dávno zacelila. Přežil bouřku, při které přišel o silnou větev, i neopatrnou prořízku při kácení lip naproti u kostela, kdy padlo mnoho dalších větví. Přesto stále plodí ovoce a zkrášluje prostor u veřejného pítka.

Pátá generace pod hruškou

Paní Jarmila Procházková je pátou generací, která obývá staré stavení. Hrušku zasadil její pradědeček pro prababičku před původním domem, který později její babička nechala zrekonstruovat a rozšířit. „To byla velká nezaměstnanost, v roce 1923 a zdejší stavitel obcházel sedláky a hledal práci pro své nádeníky, zedníky, tesaře, a když už tady byli potřetí, tak babička řekla ano, ale její podmínka byla, aby bylo do dvou měsíců hotovo, protože pak jsou žně,“ vzpomíná, co jí maminka vyprávěla o historii budovy. 

Fotografie shromážděné v krabici také ukazují historii rozvětvené rodiny i samotné hrušky. „Toto je praděda, který hrušku zasadil pro mou prabábu. To se tehdy tak dělalo, že když se čekalo dítě, tak ta matka dostala nějaký dárek. A protože prabába měla ráda hrušky, a taky měla ráda pracharandu, která se strouhala ze sušených hrušek jako perník, tak pro ni zasadil ten strom. Tady je moje prateta, pro kterou to vlastně sázel,“ ukazuje paní Jarmila. 

Další dvě dcery, z nichž nejmladší byla babičkou paní Procházkové, už svůj strom nedostaly. „Ty už ne,“ směje se obyvatelka kralické chalupy.

Hruška z Kralic postoupila do finále ankety Strom roku, hlasování o vítězi začne 20. června 2022.

Spustit audio

Související