Zdenka Danková

23. 5. 2022

Na odpolední vystoupení souboru Shen Yun Performing Arts v Brně, v Janáčkově divadle bylo opět vyprodáno. Představení navštívil 15. května také pan Josef Hrdý s manželkou. Jako numismatik, geolog a mecenáš Moravského zemského muzea v Brně dostal vstupenky darem ke svým 90. narozeninám.

„Mně se to líbilo velmi,“ říká paní Hrdá po představení. „Mám ráda balet – a tohle byl skvělý balet! Nejvíce se mi líbily skupinové tance s těmi výskoky a přeskoky,“ hodnotí paní Hrdá obtížné prvky klasického čínského tance.

Panu Hrdému se zase líbily tanečnice. „Byly velice hezké, krásně tancovaly a měly velice pěknou výpravu,“ říká pan Hrdý, kterého nejvíce oslovilo taneční představení Švestkový květ na jaře. „Líbila se mi ta výtvarná složka, barevnost, ladnost pohybu a celkové vyznění hudby.“

Shen Yun Performing Arts je světovou špičkou klasického čínského tance. Tato pohybově náročná a bohatá taneční forma umožňuje zobrazit jakýkoliv příběh, postavu či emoce.

Na otázku, který z tanců paní Hrdé utkvěl v paměti, vzpomíná na etnický tanec z oblasti Mandžuska. „Líbil se mi tanec Muži z národa Džürčenů, který tančili muži v pasteveckých krojích.“

Paní Hrdou na představení také zaujalo propojení interaktivních obřích kulis s tanečním vystoupením. „Spojení toho pozadí a scény na sebe úplně navazovalo. Tanečník seskočil dolů, a hned se objevil na plátně,“ pochvaluje si paní Hrdá patentovaný jevištní systém souboru Shen Yun.

„Ano, ta technická stránka, to spojení obrazu a taneční reality na jevišti, to bylo skutečně velice pěkně uděláno. To jsem viděl poprvé. To byla skutečně dobře udělaná věc,“ říká pan Hrdý, který dostal lístky na vystoupení k 90tinám od svých příbuzných, dětí a vnuků, jak vysvětlil: „protože vědí, že mám rád východní kulturu.“

Kromě tanečních vystoupení a živé orchestrální hudby nabízí soubor Shen Yun také sólová pěvecká vystoupení tenorů, barytonistů, basistů nebo altistek a sopranistek.

Manžele Hrdé oslovilo také poselství některých písní. „Mně celkem překvapila ta duchovní stránka, která zazněla několikrát, například otázka soucitu nebo jak bych řekl, duchovní rozměr člověka,“ říká pan Hrdý po představení.

„Krásný byl ten příběh dvou lidí, jak se po třech stoletích znovu setkali, to se mi líbilo, já v to věřím,“ pochvaluje paní Hrdá představení ukazující jak se duše lidí mohou setkávat znovu a znovu v různých životech napříč staletími. 

„Já bych na představení pozvala hlavně všechny lidi, kteří mají rádi tanec,“ říká paní Hrdá.

Soubor Shen Yun tvoří svobodně v New Yorku, kde byl založen čínskými umělci v exilu. Dnes nemá dovoleno vystupovat v Číně, kvůli zásahům současného režimu.

Jeho zakladatelé pomocí jevištního umění touto cestou ukazují tradiční čínskou kulturu, jaká byla v Číně před komunismem, divákům po celém světě. Na umělecké akademii v New Yorku vychovávají nové generace tanečníků, hudebníků a pěvců.

Vyprodané hlediště Janáčkova divadla v Brně během představení souboru Shen Yun. (Peter Jonaštík / The Epoch Times)

Související články

Přečtěte si také

Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe
Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe

Mezi protrumpovskými voliči je mnoho těch, kteří v minulosti nikdy nevolili nebo volili jen zřídka, řekl Baris.

Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně, přinesla polární záře
Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně, přinesla polární záře

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně. Uvedl to podle agentury AFP americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).

Protest bude, shodli se zemědělci. Do Prahy vyjedou 22. května
Protest bude, shodli se zemědělci. Do Prahy vyjedou 22. května

Šéfové zemědělských nevládních organizací, kteří zastupují téměř všechny zemědělce v Česku se dnes shodli, že půjdou opět protestovat do Prahy.

Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi
Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi

Projekt středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu, dnes studentský tým představil premiérovi Petru Fialovi.

Moje geniální řešení manželčiných starostí
Moje geniální řešení manželčiných starostí

Moje žena je úžasná. Vstává hodiny před sluncem, medituje, studuje, cvičí, má za sebou celý den v práci, stará se o nemocného otce a pak se stará o domácnost (kterou máme společnou) a pracuje dál.