Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záletník se vydával za Heydrichova vraha: Kvůli lžím milence zemřelo v Lidicích 340 lidí

Autor: mc - 
10. června 2022
05:00

Proč zrovna Lidice? Jen pár dní po Heydrichově smrti Karl Hermann Frank Hitlerovi předložil záměr vyhladit obec i její obyvatele. Dostal okamžitý souhlas a už druhý den ráno byly Lidice obklíčeny. Celkem zemřelo 340 zcela nevinných lidí. S atentátem neměli nic společného, ačkoliv gestapo bylo přesvědčeno, že ano. A mohl za to jediný milostný dopis ulhaného nevěrníka...

Zámečník Václav Říha se 27. května 1942 večer setkal s pohlednou Annou Maruščákovou. Aby se neprozradil fakt, že je ženatý, vydával se za Josefa Horáka z Lidic, příslušníka RAF, který bojoval proti nacistům. Měl to moc hezky vymyšlené. Anně o pár dní později napsal dopis, ve kterém se vydával za strůjce atentátu na Heydricha. Nevědomky tím podepsal rozsudek smrti stovkám lidí.

„Drahá Aničko, promiň, že Ti píši tak pozdě, a snad mne pochopíš, neboť víš, že mám mnoho starostí. Co jsem chtěl udělat, tak jsem udělal. Onoho osudného dne jsem spal někde na Čabárně. Jsem zdráv. Na shledanou tento týden a pak už se neuvidíme. Milan.“

Jenže dopis se dostal do rukou továrníka Jaroslava Pály, kde Anna pracovala. Ten ze strachu před možnou perzekucí psaní odevzdal na policii a ta ho předala gestapu. Vlak smrti se rozjel... Říha byl zatčen, doznal sice, že v dopise lhal, tvrdil ale že skutečného Horáka před nedávnem na Kladensku potkal. Nacisté několikrát prohledali všechny lidické domy, vyslechli všechny místní, ale nic nenasvědčovalo tomu, že by Horák byl v Československu, natož aby měl v atentátu prsty. To se jim ale „nehodilo do krámu“.

K. H. Frank s vidinou vlastního prospěchu Hitlerovi na Heydrichově pohřbu navrhl tvrdé exemplární řešení - vyhlazení Lidic i s jeho obyvateli. Hitler neváhal a věc schválil. Už druhý den ráno byla obec obklíčena, ženy odvezli do koncentračních táborů, malé děti na převýchovu a všechny muže od 14 do 84 let na místě povraždili.

Říha skončil v Mathausenu, je vysoce nepravděpodobné, že by při brutálních výsleších neřekl nacistům pravdu. Buď ale už bylo pozdě, nebo byli Němci s vyřešením situace spokojeni. Říha zemřel v koncentráku v říjnu 1942, Anna o půl roku později v táboře Mühlhausen.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi