Mladá Boleslav: V ulici 17. listopadu dochází k obnově někdejšího křížku

10.06.2022 16:43 | Tisková zpráva

V ulici 17. listopadu v Mladé Boleslavi poblíž parkoviště u prodejny Penny Market proběhla ve čtvrtek 9. června první fáze obnovy někdejšího křížku, z něhož se na místě dochovalo pouze torzo.

Mladá Boleslav: V ulici 17. listopadu dochází k obnově někdejšího křížku
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Pískovcový kvádr v nejbližších dnech doplní kříž, tvůrci při obnově místa vycházejí z dostupných dobových snímků. Obnovu prostoru realizuje město Mladá Boleslav na svém pozemku s finanční podporou automobilky Škoda Auto z takzvaného Malého fondu. Průběh prací si ve čtvrtek prohlédl první náměstek primátora Jiří Bouška.

Znovuobnovení místa, jehož vznik na bývalé hranici katastru Kosmonos se předpokládá po roce 1842, iniciovala organizace ČSOP Klenice. Město se na financování domluvilo s automobilkou v rámci takzvaného Malého fondu Škoda Auto.

„Jsem rád, že naše spolupráce má i tyto dílčí výsledky, které mají přesah k historii a zároveň jsme tím vyslyšeli přání veřejnosti. Jedná se o velmi frekventované místo, myslím, že obnova bude zdařilá a těším se na finální podobu,“ řekl první náměstek Bouška.

Obnovu technicky zajišťuje společnost Kámen Ostroměř ve spolupráci s uměleckým kovářem Pavlem Kverkem. Odborně se na přípravách podílela také Zdeňka Veškrnová, předsedkyně komise pro péči o památky a historické objekty na území města Mladá Boleslav a Václav Petříček, spoluzakladatel Muzea Kosmonosy a autor mnoha publikací o historii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…