Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

První měsíc nového portfolia ve znamení medvěda | Milióny v kryptoměnách (38)

Publikováno
První měsíc nového portfolia ve znamení medvěda | Milióny v kryptoměnách (38)
Zdroj: DepositPhotos.com

Letošní květen se rozhodně zapíše do paměti mnoha kryptoměnových investorů, podobně jako květen minulého roku. Nebudou to ale příjemné vzpomínky. Loni jsme u bitcoinu v tomto měsíci viděli 35% propad, letos to v nejhorší den tohoto měsíce bylo až 36 %. A není divu, když kurz BTC před pár dny trhl svůj prozatímní rekord a 9 po sobě jdoucích týdnů uzavřel ve ztrátě.

Pokud tedy při pohledu na výkon svého portfolia zrovna nejásáte, rozhodně nejste sami. I naše experimentální kryptoměnové portfolio, které jsme ještě před začátkem května ve velkém překopali, utrpělo velké ztráty. Z původních 100 000 Kč v roce 2019 na téměř 2 500 000 Kč na konci minulého roku a zpět na 600 000 Kč dnes. Jak se k tomu stavíme?

Zhodnocení jednotlivých kryptoměn v našem portfoliu od jeho poslední změny
“Zhodnocení” jednotlivých kryptoměn v našem portfoliu od jeho poslední změny
Aktuální hodnota portfolia Finex.cz: Milióny v kryptoměnách (605 000 Kč)
Aktuální hodnota portfolia Finex.cz: Milióny v kryptoměnách (605 000 Kč)
Poznámka

? Sledujte naše portfolio živě: Hodnotu a vývoj portfolia budeme každý měsíc publikovat v článcích z této série. Kromě toho ho ale můžete sami sledovat i na CryptoCompare a Coingecko.

Jaká je aktuální situace na trhu?

Už nějakou dobu se nacházíme na medvědím trhu, takříkajíc v bear marketu. Obecně platí, že zprávy mají tendenci ovlivňovat trh ve směru trendu. Na býčím trhu většina novinek, zpráv a oznámení, bez ohledu na jejich dlouhodobý význam, přitahuje na trh kupující. V medvědím trhu je tomu naopak a to v posledních týdnech můžeme vidět v přímém přenosu.

Tentokrát za svůj propad ale nemohou kryptoměny samotné, jako to bylo např. na konci minulého cyklu v roce 2017. Nyní jde propad ruku v ruce s aktuální makroekonomickou situací ve světě, která se skládá ze zajímavé směsice probíhajícího válečného konfliktu, problémů v dodavatelských řetězcích způsobených koronavirovými lockdowny a v neposlední řadě také přicházející inflace.

Padá téměř všechno – a ne jen tak trochu. I akcie těch největších firem světa jako jsou Apple, Google, Walmart nebo JPMorgan za tento rok zaznamenávají propady v řádu desítek procent.

Zdroj: Finviz.com
Propad největších světových akcií
Znázornění propadu největších světových akcií

Růst naopak zaznamenává druhá strana trhu, která je potřebná k výrobě zboží a dodávce služeb, která je do jisté míry prodražuje. Tím máme namysli komodity a energie, zejména pak plyn a ropu.

Zdroj: Investing.com
Letošní prozatímní vývoj cen komodit

Zkrátka co by pro štěstí běžného člověka a malého investora mělo růst, padá. Co by naopak mělo klesat, roste.

A to celé dohromady nám pěkně podtrhává i aktuální inflace, která je dle posledních zpráv v ČR meziročně na hodnotě brutálních 16 % a pomalu se tak dostává na loňské hodnoty mnohdy zmiňovaného Turecka. Tam už se ale letos pohybují na hranici 80 % – doufejme, že nás takový osud nečeká.

S inflací se nyní všemi silami snaží bojovat snad všechny centrální banky světa. Zvyšování úrokových sazeb je proto na denním pořádku. Půjčování peněz je drahé a proto se firmy bojí investovat do dalšího rozvoje. To přináší horší očekávání investorů dále ústící v prodeje jejich akcií a celá situace se točí v kruhu.

Co s investicemi dělat teď?

Rozhodně se neproklínejte, pokud se vaše investice v posledních měsících propadají do záporu. Nejste sami a možná právě naopak, podobné výsledky zaznamenává většina investorů, a to jak malých ve formě jednotlivců a domácností, tak i velkých jako jsou banky a velké investiční fondy.

Například podílový fond pro klienty ČSOB s názvem Akciový střední a východní Evropa za poslední rok zaznamenal propad o 27 % a v médiích často zmiňovaný ARK Innovation ETF (ve kterém je v tuto chvíli uloženo více než 8,5 miliard dolarů) letos svým investorům přinesl ztrátu 45 %. Zaznívá to neustále, ale je i tak dobré si připomenout, že investice, které mají potenciál vysokého výnosu, vždy nesou i riziko nadstandardní volatility oběma směry.

Je dobrý nápad dnes své kryptoměny prodat, abychom zachránili aspoň to málo, co z nich zbylo? My si myslíme, že ne. Když už má člověk odvahu držet až doposud, proč to najednou vzdávat? Zatím téměř vždy v minulosti, když k podobnému propadu došlo, ceny se znovu oklepaly. Nebude to zítra, ale nebudeme na to naopak čekat ani 10 let.

V květnu jsme viděli mnoho lidí kapitulovat a své kryptoměny prodávat. Byly to už finální FUD prodeje a viděli jsme již to pravé dno?

Trhy mají tendenci rychle přehánět. Ve chvíli, kdy se situace znovu uklidní, se proto mohou zase utrhnout směrem na sever. Kromě pár šťastných altcoinů zcela jistě nejvýznamněji poroste Bitcoin, což maximalisti budou znovu rádi opakovat stylem My jsme vám to říkali.

Co se týče ostatních kryptoměn – z nich přežije jen hrstka. Ta se ale z dnešních cen znovu dostane na svá historická maxima a bude je dál překonávat. Které tokeny a digitální mince to budou? Ty, které za sebou mají silné a zkušené týmy, dostatečný kapitál a hlavně nabízí výhody a služby, které lidi budou chtít využívat. A které konkrétní kryptoměny to jsou? To zcela jistě nikdo neví. Proto jsme i my rozhodili sítě ze široka a doufáme, že aspoň některé z nich “pochytáme”.

Jak si vede vaše portfolio? Kapitulovali jste a své kryptoměny prodali, nebo už vyhlížíte světlejší zítřky? Dejte nám vědět v sekci komentářů níže! ⬇️

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Pokud chcete patřit mezi čtenáře, kteří se jako první dozví o tom, kde a jak kryptoměny držíme, zhodnocujeme a jak s nimi dále pracujeme, přidejte se do našeho newsletteru! Ten již odebírá několik tisíc spokojených čtenářů.

Chcete být jedním z nich a mít tak všechny důležité informace ve své e-mailové schránce? Připojit se můžete vyplněním formuláře níže – zdarma.

Kde bitcoiny a další kryptoměny koupit?

Chcete v tom být s námi? Podívejte se na námi ověřené a doporučené kryptoměnové směnárny a kryptoměnové burzy v tabulce níže. Většinu z nich pravidelně používáme a testujeme, a proto se za kvalitu jejich služeb můžeme postavit.

Favorit redakce

Výhody
  • Nízké poplatky
  • Možnost opakovaných nákupů skrze trvalý příkaz v bance
Nevýhody
  • Nelze nakupovat platební kartou

Pozor: V rámci tohoto seriálu jsme v roce 2019 investovali opravdové peníze (tehdy 100 000 Kč) se snahou je zhodnotit. Od té doby se hodnota portfolia velmi rychle mění – propady i růsty o desítky procent jsou velmi časté. Kryptoměny jsou proto rizikovou investicí a naše články by proto neměly sloužit jako konkrétní investiční doporučení. Neručíme za případně vzniklé ztráty. Pokud se sami rozhodnete nějaké kryptoměny nakoupit, důkladně zvažte, které kryptoměny do portfolia zařadíte a jaká bude velikosti vaší investice. Nemyslíme si, že by se “ideální investiční portfolio” jednotlivce mělo skládat pouze z kryptoměn – mělo by zahrnovat i jiná aktiva. Je možné, zejména v případě nerozvážného jednání, přijít o celou investici.

Líbil se vám tento článek?
22
1

Autor

Vojtěch se snaží čtenářům přinášet nejen kvalitní vzdělávací a aktuální obsah ze světa financí, ale také data, nástroje a zkušenosti z praxe.

Jeho záměrem je, aby byl Finex.cz platformou, která je užitečná jak pro začátečníky, tak pro zkušené investory. Sám se věnuje neustálému rozšiřování a zlepšování celého portálu tak, aby stále odpovídal zvyšujícím se potřebám rostoucího množství čtenářů.

Své zkušenosti ze světa financí získal při studiích na Vysoké škole ekonomie a managementu, návštěvami desítek finančních konferencí po celé Evropě ale také praxí a správou svých vlastních investic. Jeho osobní investiční portfolio zahrnuje zejména kryptoměny a akcie, ale v menší míře i nemovitosti a další méně konvenční typy investic.

“Našim cílem není čtenáře jen informovat, ale také inspirovat, vzdělat a pomoci jim zhodnotit jejich peníze. Máme za sebou roky dobrých výsledků, ale stále před sebou vidíme i další vzrušující cestu.”

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.