Martin Hašek
10. června 2022 • 17:11

STR je volný hráč. Ledecká končí s agenturou, sponzory si domluví sama

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je tu nová éra pro sněhovou obojživelnici Ester Ledeckou. Trojnásobná olympijská šampionka po dlouhých jedenácti letech přerušila pouto s významnou marketingovou agenturou Sport Invest. Sama si teď může domlouvat sponzorské smlouvy i zařizovat mediální aktivity. Další změny můžou zasáhnout i do jejího sportovního života. Ledecká údajně zkoumá i trh výrobců lyží. Čeká ji také jednání o reprezentační smlouvě.



Jistotu marketingového zabezpečení vyměnila Ester Ledecká za svobodu, s níž si může svoji další cestu řídit sama. S věhlasnou marketingovou agenturou Sport Invest, která spolupracuje s Petrem Čechem nebo řadou hokejistů z NHL, spolupracovala od roku 2011, kdy v patnácti zazářila na mládežnickém olympijském festivalu EYOWF. Partnerství už však dál trvat nebude.

„Skončila nám smlouva o exkluzivním zastupování Ester Ledecké a nedomluvili jsme se na jejím prodloužení, což je ve sportovním i byznysovém prostředí naprosto běžná věc. Naše spolupráce však bude pokračovat, jen v užší podobě, protože nadále běží některé námi uzavřené smlouvy,“ uvedl Pavel Pillár, ředitel komunikace Sport Investu.

Exkluzivní smlouva doběhla koncem května a Ledecká se rozhodla ji neprodloužit. Stále bude muset plnit povinnosti vůči svým partnerům, které jí agentura zprostředkovala. Další sponzory si ale už bude moct domlouvat po vlastní ose. Zatím musela i v případech, kdy si spolupráci dohadovala sama, žádat agenturu o povolení.

Tak to bylo například s firmou Red Bull, jejíž reklamu Ledecká nosí na helmě. Inovativní zázemí rakouské společnosti pak jako jedna z hvězd její stáje pak využívá jak v tréninku, péči o své tělo, nebo při leteckých přeletech vrtulníkem.

Ester Ledecká je trojnásobnou olympijskou vítězkou, jednou uspěla i na lyžích
Ester Ledecká je trojnásobnou olympijskou vítězkou, jednou uspěla i na lyžích

Teď je Ledecká na reklamním trhu jakýmsi volným hráčem. Nové smlouvy si může domlouvat sama, bez poplatku agentuře. Dá se předpokládat, že jednání za ní převezme její maminka Zuzana, o které sama Ledecká mluví jako o neoficiální šéfce svého soukromého týmu. Zároveň bude muset STR najít způsob, jak zorganizovat své mediální aktivity, protože i ty dosud Sport Invest koordinoval.

Podstatná teď bude dohoda s lyžařským svazem ohledně reprezentační smlouvy. Před čtyřmi lety, ještě pod dohledem Sport Investu, STR s podpisem váhala. Nejistota trvala až do konce léta, tehdejší šéf svazu Lukáš Sobotka dokonce Ledecké pohrozil, že bez podpisu dokumentu, ji organizace nebude moct nasazovat do závodů.

Současným svazovým prezidentem je paradoxně šéf Sport Investu David Trávníček. Závodníci většinou uzavírají reprezentační smlouvy na rok, u Ledecké a snowboarkdrosové šampionce Evy Samkové se ale vyjednává o dlouhodobých kontraktech.

V nové sezoně bude kolem Ledecké změn ještě daleko víc. Lyžařský trenér Tomáš Bank sice v týmu zůstává, STR se ale pravděpodobně bude muset obejít bez fyzioterapeuta Michala Lešáka, který s Ledeckou v posledních letech trávil během sezony nejvíc času. Jistý je odchod servismana Miloše Machytky, který po třech letech přijal nabídku rakouské slalomářky Kathariny Liensbergerové.

Klíčovou pozici servismana by logicky mohl zaujmout některý z továrních servismanů rakouské firmy Atomic, jejíž lyže Ledecká používá. Kromě toho patří spolu s Mikaelou Shiffrinovou či Sofií Goggiaovou k tvářím značky a má tak přístup k elitnímu materiálu. Ledecká je ale teď na startu nové éry. A může naslouchat i nabídkám od konkurence, zvlášť, těm lukrativním.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud