InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Muzejní noc a Noc kostelů si v pátek užívali lidé v Bechyni

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

BECHYNĚ – Dvojnásobnou noc prožívali v pátek 10. června v Bechyni, kde spojili Muzejní noc a Noc kostelů. Muzejní noc zahájili vpodvečer před Městským muzeem na náměstí T. G. Masaryka. Když hodiny na věži u kostela sv. Matěje odbily 17. hodinu, chopil se v parku pod jehličnany mikrofonu ředitel Kulturního střediska města Bechyně Štěpán Ondřich. Pozval na koncert do kostela sv. Michaela, kde hráli Šetkovi na varhanní pozitiv. Ten je v současnosti zapůjčený z muzea. Zmínil výjimečně otevíranou klášterní zahrádku u kostela Nanebevzetí Panny Marie s nezapomenutelným výhledem na bechyňský most, který se klene vysoko na řekou Lužnicí jako duha.

Starosta Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Bechyně Jan Pazdera pozval do hasičského muzea u autobusového nádraží na soubor rekonstruovaných hasičských uniforem a na výstavu moderní techniky. Pro děti hasiči nachystali dovednostní úkoly, třeba srážení kuželek vodou.

Správkyně Městského muzea Jana Janáčková popsala dětskou hernu v muzeu nazvanou Poznej svět a dílnu na dvorečku muzea. Herna vychází z řady známých obrazových knih od Miroslava Šaška o světových metropolích. Mimochodem knihy To je Londýn, To je Paříž, To je Řím a další mají v muzeu ke koupi.

Pak přišel ke slovu Jiří Hořava, z jehož sbírky je sestavená nová výstava v Městském muzeu. Představuje keramiku z dílny soběslavské rodačky Heleny Johnové. „Helena Johnová skvěle pracovala s barevnou glazurou, její tvorba se vyznačuje propracovanou modelací. Výsledek působí pohádkově a poeticky," řekl Jiří Hořava, který napsal o Heleně Johnové a jejím díle obsáhlou publikaci První dáma české keramiky. Autorka si zcela jistě toto označení plným právem zaslouží, protože na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze vybudovala ateliér keramiky.

„Chceme být muzeem keramiky. Přeji vám dobrou Noc," doplnila na úvod Muzejní noci a Noci kostelů Jana Janáčková.

Lidé korzovali mezi jednotlivými muzei a kostely. Ve všech našli zajímavý program, například komentovanou prohlídku, koncert, výtvarnou dílnu, povídání o zvonech. Sbírali razítka z jednotlivých navštívených objektů. Pokud získali alespoň pět ze sedmi možných, dostali se do slosování o deset balíčků. Ty připravily zapojené instituce. Kódy výherců uvede třeba letní vydání Bechyňského městského zpravodaje.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace