metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 10 °C

Čtvrtek 18. dubna 2024. Svátek má Valérie

Procházka na střelnici připomene padlé československé hrdiny

  18:17
Nenápadná Famfulíkova ulice v Kobylisích nese jméno jednoho z chrabrých vlastenců.
Procesí ve Střelničné ulici po druhé světové válce. | foto: Archiv PrahyMetro.cz

Praha si připomíná československé hrdinství, které před 80 lety prokázali parašutisté, odbojáři i další často pozapomenutí lidé. Právě na tyto obyčejné hrdiny se zaměřuje pozornost některých doprovodných akcí, jež městské části připravují ke kulatému výročí operace Anthropoid, při níž byl proveden atentát na zastupujícího protektora Reinharda Heydricha.

Už tuto neděli se koná komentovaná procházka na téma Po stopách názvů ulic Kobylis. Sraz na akci, která je zdarma, je v 15 hodin před Kulturním domem Ládví v Praze 8. „Nejprve se vydáme směrem do starých Kobylis a navštívíme dominantní ulice, jež nesou jména parašutistů a odbojářů, kteří byli popraveni na Kobyliské střelnici,“ přibližuje program vycházky pro deník Metro radní Prahy 8 Michal Švarc, který bude setkáním provázet.

„Účastníci se dozvědí více o tom, kdo byli například četníci Josef Bojas nebo František Famfulík a jak se do odboje zapojili. Poodhalíme také historii názvů ulic jako Bublíkova nebo Hrubého, což byli parašutisté, kteří se po atentátu také skrývali v kryptě kostela Cyrila a Metoděje,“ vysvětluje Švarc.

O něco pozitivnější vsuvkou během truchlivé procházky bude povídání o sídlišti v Ďáblicích. „Místní sídliště má unikátní architekturu, protože odstup domů je větší, než je běžné. Je také hodnoceno jako jedno z nejzelenějších sídlišť ve střední Evropě,“ pokračuje Švarc.

Trasa průvodu povede až na bývalou vojenskou střelnici v Kobylisích, ze které je od roku 1945 pietní místo. „Připomeneme si například Aloise Eliáše, což byl předseda vlády protektorátu Čechy a Morava, který byl za svou odbojovou činnost jako jediný premiér popraven,“ vypráví dále Švarc. „Během heydrichiády byla v Kobyliské střelnici popravena také filozofka a politička Františka Plamínková nebo například spisovatel Vladislav Vančura,“ upřesňuje radní.

„Konala se tam také poprava dalších obyvatel Lidic, kteří byli před vyhlazením vsi uvězněni nebo pobývali během osudné noci jinde,“ doplňuje Švarc.

Autor: Veronika Reicheltová Metro.cz

Hlavní zprávy

Při hezkém počasí jsou dlahy na úrazovce denní chléb. Napilno mají nemocnice u cyklostezek

vydáno 17. dubna 2024  14:52

Prim hraje v těchto dnech venku spíš aprílové počasí. Kolařská sezona ale už vypukla naplno. Napilno mají prodejny, servisy i lékaři. S teplým počasím už...  celý článek

Potravina budoucnosti? Čeští vědci vylepšují jedlý hmyz. Krmí ho mrkví a špenátem

vydáno 17. dubna 2024  10:59

Červi, fuj. Takto asi vypadají reakce některých Čechů, když vidí na nejrůznějších food festivalech stánky s jedlým hmyzem. I když se může zdát, že Češi...  celý článek

Den, kdy se do Československa vplížila šedivá a nehybná normalizace

vydáno 17. dubna 2024  5:30

Před 55 lety nahradil Alexandra Dubčeka všehoschopný Gustáv Husák. Socialismus s lidskou tváří vystřídal socialismus s husí kůží. Život v Československu...  celý článek

Rozjíždějí mejdany v metru. Někdy se cestující zapojí, jindy je ve vagonu trapné „ticho“

vydáno 16. dubna 2024  16:10

Radek Lembacher dělá marketing, Vašek Komárek zase pracuje na Rádiu Impuls. Jejich společnou vášní je karaoke. Pro veřejnost ho pořádají v Elpíčku na...  celý článek