Hlavní obsah

Lacko si připsal první výhru v sezoně ME tahačů, průběžně je pátý

Adam Lacko si v sobotu na maďarském okruhu Hungaroring připsal první vítězství v sezoně mistrovství Evropy tahačů. Jezdec týmu Buggyra ZM Racing ovládl druhou jízdu druhého dílu kontinentálního šampionátu a po nevydařeném vstupu do roku 2022 se posunul na páté místo seriálu. V první jízdě, dvojnásobně bodované, dojel Lacko čtvrtý.

Foto: Buggyra media

Adam Lacko za volantem tahače Buggyra.

Článek

Sedmatřicetiletý český jezdec byl v kvalifikaci třetí a do první jízdy tak odstartoval z druhé řady. Po startu se držel na své pozici držel, ve druhém kole jej ale předjel šestinásobný světový šampion Jochen Hahn z Německa a Lacko se až do cíle držel bez problémů na čtvrté místě. Z vítězství se radoval domácí obhájce titulu Norbert Kiss, který ovládl i třetí hlavní závod sezony.

Zatímco první jízda byla na Hungaroringu celkem poklidná, druhá byla dramatická. Hned po startu došlo k několika kontaktům tahačů a po velké kolizi, do které se vedle Kisse a Brita Jamieho Andersona zapletl i druhý pilot Buggyry Teó Calvet z Francie, byl závod zastaven. Lacko přitom už v té chvíli vedl.

Při opakovaném startu jezdci zaujali původní pozice, Lacko proto startoval opět z třetí řady. V poli ale chyběli Kiss, jehož kamion byl značně poničen, Hahn, Anderson i Španěl Antonio Albacete. Rodák z Čeladné tentokrát stejně jako ostatní začal opatrně, ve třetím kole se ale dostal na první místo a bezpečně si dojel pro vítězství.

"Nebyl to normální závod. Po prvním startu bylo hodně trucků poničeno, Norby (Kiss) svůj truck výrazně poškodil. Přišla červená vlajka a hodně z nás mělo poničené plasty, které se musely upevnit. I u mě, všechno ostatní ale bylo v pořádku," řekl Lacko, který se pak snažil maximálně koncentrovat na opakovaný start. "Nemůžete myslet na to, co se stalo. Musíte koukat jen dopředu a tak jsem si nastavil hlavu. Snažil jsem se neriskovat a počkat si na moment, kdy ostatní udělají chybu nebo budu mít dobrou rychlost, abych zaútočil, což se podařilo," dodal.

ME tahačů v Budapešti na okruhu Hungaroring
1. jízda:
1. Kiss (Maď./MAN)25:46,885
2. Lenz (Něm./MAN)-9,339
3. J. Hahn (Něm./Iveco)-13,511
4. Lacko (ČR/Buggyra)-18,589
2. jízda:
1. Lacko26:00,407
2. Kursim (Něm./Iveco)-10,797
3. Lenz-11,306
Průběžné pořadí ME
1. Kiss71
2. Lenz66
3. J. Hahn57
...
5. Lacko36

Reklama