Poslanci projednají pětitisícový příspěvek na dítě, vystoupí prezident Zelenskyj

Poslanci projednají příští týden poskytnutí příspěvku 5000 na dítě, zjednodušení pravidel u příspěvku na bydlení nebo úlevu v odvodech u některých zkrácených úvazků. Budou se zabývat také předlohami souvisejícími s pomocí uprchlíků z Ukrajiny po ruské vojenské invazi.

Sněmovnu čekají i volby pěti členů Rady České televize, minulý týden výběr zablokovaly opoziční kluby SPD a ANO. Ve středu dopoledne vystoupí v obou parlamentních komorách prostředním videopřenosu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Řádná schůze Sněmovny pokračuje od úterního odpoledne. Ve středu odpoledne se poslanci sejdou z podnětu koalici k trojici sociálních předloh, o jejichž schválení žádá vláda Petra Fialy (ODS) už v prvním čtení.

V úterý poslanci projednají zrychleně ve stavu legislativní nouze pětitisícový příspěvek na děti do 18 let rodinám s hrubými příjmy do milionu korun za loňský rok. Opozice už ohlásila, že bude prosazovat úpravy. Například hnutí ANO chce, aby stát vyplácel každý měsíc až do konce roku a aby byl na nezaopatřené děti do 26 let, tedy například i na studenty.

V legislativní nouzi se poslanci budou v úterý zabývat rovněž trojicí návrhů k uprchlické vlně z Ukrajiny. Týkají se zrychlení výstavby dočasných budov pro ubytování a vzdělávání běženců a možností vytvářet ve školách pro uprchlíky oddělené třídy v případě nedostatku míst v běžných třídách. Patří k nim také novela, podle které budou muset úřady dál vyčleňovat budovy pro ubytování ukrajinských uprchlíků a bude fungovat dosavadní systém jejich registrace.

Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana 370 793 lidem z Ukrajiny, v sobotu jich přibylo 388. Cizinecké policii se přihlásilo více než 293 tisíc osob, dalších 1075 jen za včerejší den. 

Zelenského on-line projev vyslechnou poslanci a senátoři ve středu dopoledne v sídlech svých parlamentních komor. Ve Sněmovně se má přenášet prostřednictvím elektronických tabulí, které běžně slouží při schůzích. Vystoupit mají také premiér Petr Fiala (ODS) a předsedové Senátu a Sněmovny Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Zelenskyj od ruské invaze promluvil na dálku v mnoha parlamentech. V projevech obvykle děkuje za podporu a žádá, aby ji země zintenzivnily. Hovoří také o ukrajinských potřebách či sankcích vůči Rusku.

Na mimořádné schůzi mají poslanci projednat novelu, která přinese vedle zjednodušení pravidel u příspěvku na bydlení změny v dávce mimořádné pomoci a v čerpání rodičovské. Další dvě předlohy v návrhu programu se týkají úlev v odvodech zaměstnavatelů u některých kratších pracovních úvazků s cílem jejich podpory a narovnání podmínek v penzijních i zdravotních odvodech příbuzných pěstounů. Návrhy zákonů mají být účinné vesměs už od července.

Volba pěti členů Rady České televize zablokoval minulý týden spor koalice s opozicí o to, zda je volba skutečně tajná. Poslanci vybírají z 15 kandidátů. Šanci mají například politolog Ladislav Mrklas, bývalý ředitel Českého rozhlasu Vlastimil Ježek, bývalá novinářka a členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Milada Richterová a odborník na vzdělávací systémy Bohumil Kartous. Poslanci by měli také volit nového člena Rady České tiskové kanceláře. Místo jako jediná kandidátka obhajuje nynější místopředsedkyně rady Jaroslava Wenigerová.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německo zatklo muže za špionáž v europarlamentu pro Čínu. Peking reaguje

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy