Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Noví nájemníci pražské zoo: Seznamte se s párečkem luskounů Hugem a Fazolkou

Luskouni v Zoo Praha: Tohle jsou Hugo a Fazolka
Zdroj: Renata Bušková/eXtra.cz
+ Dalších 6 fotografií
Zoo

Zoo Praha nedávno oslavila další úspěchy, kterými se může pochlubit jen opravdu málokterá zoologická zahrada, a to nejen v Evropě, ale napříč všemi světovými kontinenty. Řediteli zoo v pražské Tróji Miroslavu Bobkovi (55) se za pomoci primátora hlavního města Prahy Zdeňka Hřiba (41) podařilo získat páreček zvířátek, která se v dnešní době řadí na listinu ohrožených druhů. Luskouní sameček Guo Bao a samička Run Hou Tang přicestovali do Čech z dalekého Tchaj-wanu a stali se tak zbrusu novými přírůstky do veliké pražské "zvířecí rodiny".

Přírůstky z Tchaj-wanu

První „české“ luskouny, kteří k nám přicestovali až ze svého rodného Tchaj-wanu, mohou návštěvníci Zoo Praha vidět v noční expozici pavilonu Indonéská džungle. Páreček, který tvoří samec Guo Bao a samice Run Hou Tang, přivítal v jejich novém hnízdečku lásky nejen ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, ale i hosté – primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib, jeho náměstek Petr Hlubuček i vedoucí Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v ČR Liang-Ruey Ke.

„Tchajwanští novináři se mě ptali, jestli luskouni budou superhvězdami naší zoo. Odpověděl jsem jim, že pro nejširší veřejnost asi ne, spíše zaujmou zájemce o přírodu a její ochranu,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Za nejpodstatnější považuji, že nyní zde máme svého druhu velvyslance velice ohrožené a nesmírně zajímavé skupiny živočichů.“

Oba dovezení luskouni se narodili v Taipei Zoo, která je jejich nejvýznamnějším chovatelem. Zoo Praha se nyní stala jedinou českou zahradou a jednou ze dvou v Evropě, která se těmito šupinatými savci pyšní. Hlavní motivace k chovu ale plyne především z jejich ohrožení. V Africe i v Asii jsou luskouni masivně loveni a již dlouho patří k nejvíce nelegálně obchodovaným savcům světa.

Menu pro luskouny

Slavnostní přivítání luskounů v pražské zoo bylo stejně exotické, jako jsou oni sami. Před tím, než ředitel Bobek pronesl úvodní slova, vystoupila před pavilonem Indonéská džungle česko-indonéská taneční skupina Kintar.

Protože chov luskounů patří k velmi komplikovaným a není vůbec lehké tyto zvláštní tvory v zajetí vychovat, natož rozmnožit, bez kvalifikovaného a na slovo vzatého specialisty na chov se to prostě neobejde. Jedním ze základů spokojeného a kvalitního luskouního života je speciální strava. Tou je kaše, jejímiž hlavními komponenty jsou včelí larvy a další suroviny.

O správnou výživu se pražským luskounům stará chovatel David Vala, který nejenže vlastní recept na luskouní každodenní menu, ale zároveň si umí poradit se všemi úskalími spjatými s jejich náročným chovem. Slavnostní den, kdy byla pražská zoo rozšířena o dva nové členy, se samozřejmě neobešel bez důležitých hostů. Společně s chovatelem a osobním kuchařem luskounů v jedné osobě využil pro přípravu kašovitého pokrmu asistenci dvou slavných šéfkuchařů Romana Pauluse a Marka Fichtnera.

Na akci nechyběl ani moderátor Karel Voříšek, který poctivě vyzpovídal všechny přítomné hosty včetně ředitele zoo Miroslava Bobka, pražského primátora Zdeňka Hřiba, který byl jedním z těch, kdo se aktivně zasadili o umístění luskounů do pohodlí a luxusu pražské zoologické zahrady, či jeho náměstka Petra Hlubučka.

Hugo a Fazolka

„Originální tchajwanská jména luskouního páru byla pro našince poněkud obtížně vyslovitelná. Nechali jsme proto veřejnost vybrat nové, více česky znějící přezdívky ověřeným hlasováním v anketě na Portálu Pražana. Nakonec zvítězil Hugo a Fazolka,“ prozradil Zdeněk Hřib, jaké přezdívky ponesou luskouní sameček a samička. Na závěr nechyběl ani slavnostní přípitek a přání luskounům všeho dobrého do nového života od vedoucího Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v ČR Liang-Ruey Ke.

Zoo Praha usiluje i o ochranu luskounů v jejich domovině, a to jak ve střední Africe, tak v jižní Asii. „V Kamerunu podporujeme strážce chráněných území a v rámci projektu Toulavý autobus se snažíme o omezení lovu osvětou a vzděláváním místních obyvatel. V Laosu a na Sumatře jsme financovali vybudování záchranných stanic pro luskouny,“ připomíná ochranářské projekty ředitel Miroslav Bobek.

Ochranu luskounů i dalších druhů mohou všichni zájemci i nadále podpořit převodem libovolné částky na sbírkové konto Pomáháme jim přežít (č. ú.: 43–680 466 0247/0100) nebo nákupem suvenýrů na eshopu Zoo Praha v sekci s názvem Pomáháme jim přežít. A v neposlední řadě samozřejmě také návštěvou Zoo Praha.



Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy