Ivan David: Kupčení s odpustky, zvanými emisní povolenky

13.06.2022 7:34 | Komentář

Na plénu Evropského parlamentu se hlasovalo mimo jiné o emisních povolenkách. Ty vznikly čistě proto, aby na nich vydělávali spekulanti.

Ivan David: Kupčení s odpustky, zvanými emisní povolenky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Ivan David

Původně je prosadili lidé okolo bývalého amerického viceprezidenta a prezidentského kandidáta Al Gora, při čemž vnukli celé progresivní scéně myšlenku, že tímto zdraží znečišťování životního prostředí a průmyslovým podnikům se vyplatí životní prostředí různými pokročilými technologiemi šetřit.

Vyplatilo se tak leda přestěhovat ještě více průmyslu do zemí, kde si s povolenkami ani životním prostředím hlavu nelámou. Kapitalismus se totiž neřídí myšlenkou dobra pro lidi či přírodu, ale výdělkem. Proč investovat do drahých technologií, když se dá vše obejít?

Nicméně na dobro emisních povolenek naskočily nejrůznější nevládní ekologické organizace, stvořitelé Grety Thunberg a následně i politici, především němečtí. A z toho vzešel Green deal. Dnes, tedy v době, kdy ceny pohonných hmot a prakticky všech na ně navazujících produktů letí do nebe, nejenže se neuvažuje o zrušení povolenek, které vše ještě více zdražují, ale navrhuje se jejich rozšíření na další odvětví, zatím nezasažená.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí

Výbor pro životní prostředí europarlamentu (ENVI) navíc navrhl ještě přitvrdit drastickým každoročním snižováním množství povolenek. Což by ještě více vyhnalo jejich ceny. Tak funguje trh. ENVI jako garanční výbor zcela ignoroval návrhy všech ostatních výborů, které chtěly tento nesmyslný systém redukovat. Spolu s kolegy z frakce Identita a demokracie (ID), v níž působí i europoslanci zvolení v ČR za SPD, jsem na poslední chvíli ve spolupráci se členy ostatních, kolegy z ENVI ignorovaných výborů, předložil sérii pozměňovacích návrhů na zmírnění ekonomicky škodlivých návrhů Komise a výboru ENVI.

Pozměňovací návrhy, které jsme dali k hlasování, mi pomáhali připravit čeští experti z chemického průmyslu, ocelářů, výrobců pohonných hmot, energetiků, firem vyrábějících stavení materiály a papírníků. Naše frakce kromě nich navrhla i zamítnutí tohoto paskvilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …