www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Cais na šotolinové misi

13. června 2022 • 14:00

Českou posádku Erik Cais - Petr Těšínský, která reprezentuje Yacco ACCR Team, čekaly v uplynulých týdnech dva starty na náročných šotolinových soutěžích mistrovství světa. Po skvělém úvody sezony se jim tentokrát nedařilo.V Portugalsku dojeli v rámci WRC2 Junior šestí, rally na Sardinii po požáru Fordu Fiesty Rally2 týmu Orsák Rallysport nedokončili. 22letý Cais přesto drží v juniorské kategorie třetí příčku průběžného pořadí.

Erik Cais - Petr Těšínský (Ford Fiesta R5 MkII) - Rally Italia Sardegna 2022

Portugalskou rally sice Erik absolvoval poprvé, ale tratě částečně znal z předchozích startů v rámci evropského seriálu ERC. Po nadějném úvodu, kdy držel krok s nejrychlejšími juniory, udělal na čtvrté vložce drobnou jezdeckou chybu, která ho stála šanci na přední příčky. Ve velké rychlosti se fryštácký mladík nechal vynést mimo trať a poškodil o břeh závěs levého zadního kola. Po třech kolech dál pokračovat nemohl a první etapa pro něj skončila. Druhý den se do soutěže vrátil v rámci systému superally a v cíli nakonec posbíral cenné body za šestou příčku v kategorii WRC2 Junior.

Ze západní výspy Evropy vyrazil tým s doprovodným kamionem přímo na středomořský ostrov Sardinii. Zde Erik startoval úplně poprvé. Již při seznamovacích jízdách bylo jasné, že tato rally bude velkou výzvou jak pro posádku, tak i pro její techniku. To se v průběhu závodu potvrdilo. Náročná trať a absence častějších servisů si vyžádala velké množství odpadlých vozů.

Problémy se bohužel nevyhnuly ani posádce Yacco ACCR Teamu. Když se Cais s Těšínským probojovali do první dvacítky celkového pořadí, přišla RZ 14, kde česká dvojice zažila krušné chvíle. Na zadní části vozu se nečekaně objevily plameny. Posádka Fiestu Rally2 okamžitě odstavila a začala vůz za pomoci diváků hasit. „Bylo obrovským štěstím, že k autu velmi rychle přijeli hasiči a včasným zásahem pomohli zachránit auto. Tímto bychom rádi poděkovali všem zúčastněným za pomoc,“ připomíná horké chvilky Erik Cais.

Zdeněk Weiser
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist