Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Sportovní dotace pro synovce. Rychetský měl zatajit příbuzenský vztah, sám to popírá

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský tajil příbuzenský vztah s majitelem tenisového klubu, pro který chtěl získat dotace. Tvrdí to portál Seznam Zprávy, podle něhož Rychetský dříve novinářům ani policii vztah nepřiznal. Rychetský si stojí za tím, že nic nezatajil.
  16:14

Rychetský zájem o dotace zdůvodňoval každoročním pořádáním charitativní akce pro postižené děti v tenisovém klubu v brněnských Lužánkách. Jak však zjistil portál Seznam Zprávy , Rychetský nejenže klub sám aktivně navštěvuje, ale majitel klubu je také jeho vzdálený synovec. „Ano, naši tatínkové jsou bratranci,“ přiznal Rychetský.

Na figurování Rychetského v kauze ovlivňování sportovních dotací upozornila už dřív Simona Kratochvílová, bývalá náměstkyně ministryně školství, která byla v kauze zatím nepravomocně odsouzena na šest a půl roku ve vězení.

Rychetský byl v srpnu 2018 kvůli kauze na výslechu u policie, ani tam svůj příbuzenský vztah k majiteli tenisového klubu nepřiznal. „Ing. Vanžura je už několik let mrtvý, myslím, že jeho syn se jmenuje stejně a jsou představitelé tenisového klubu Lužánky. S Ing. Vanžurou se potkávám na tenise. Znám dobře celou jejich rodinu, a to za dobu 15 let, co jsme v Brně,“ odpověděl u výslechu Rychetský na otázku, zda zná majitele klubu Leoše Vanžuru, a jaký je jejich vztah.

Rychetský si ale stojí za tím, že nic nezatajil. „Tvrzení, že jsem ‚vám zatajil své příbuzné‘, je směšné. Nevím, proč bych zrovna vás měl informovat o všech svých příbuzných,“ napsal Rychetský redakci Seznam Zpráv. „Ostatně k rodině Vanžurových mne mnohem více než velmi vzdálené příbuzenství váže především přátelství,“ doplnil Rychetský.

Předseda Ústavního soudu také odmítl, že by se jednalo o střet zájmů, jelikož rozdělování dotací je zcela mimo jeho ústavní pravomoci.

26. listopadu 2021

Spolu s Kratochvílovou byl v roce 2017 v kauze sportovních dotací obviněn předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta. Dvojice se tehdy měla domlouvat na přípravě dotačních programů.

Kratochvílová tvrdí, že bylo mnoho dalších lidí, kteří by měli stejně jako ona či Pelta čelit soudu. Mezi těmi, kteří svého postavení kvůli dotacím zneužili, byl podle ní kromě Rychetského také ministr práce sociálních věcí Marian Jurečka, kterého zmiňuje v souvislosti s dotací pro Sokol Kokory, odkud pochází a kde je v zastupitelstvu jeho bratr.

Autor:

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...