Dnes Středa - polojasno 14°C
Zítra Čtvrtek - skorojasno 15°C
Středa 1. 5. 2024
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražská kultura

Kvůli Jasné páce vytvořil Karel Haloun nový font

Jasná Páka je ve světovém kontextu pravděpodobně jednou z mála kapel, kvůli které vznikla zcela nová abeceda. Font nazvaný Pakatel pro skupinu vytvořili její nehrající člen, výtvarník Karel Haloun a grafický designér Jan Arndt. Autorské písmo se objevilo poprvé už na obalu stále aktuálního vinylového EP Starej bejt každej neumí, které nyní vychází i na CD a zamířilo do digitálních distribuce. Na novém písmu je nyní vystavěno i aktuální „typo video" ke skladbě Mladej umí bejt každej.  

JASNÁ PÁKA – Mladej umí bejt každej: https://youtu.be/c1RjKZxj65o  

Jasnou Páku, jež koncertuje sporadicky, letos čeká 6. září velký koncert v areálu Ledárny Open Air vedle historické budovy Branických Ledáren a dvě kvůli covidu odložená vystoupení ve Vysokém Mýtě (8. října) a Čelákovicích (15. října). Pak se na čas zase odmlčí.     

„Když jsme byli s kolegou Janem Arndtem vyzváni k práci na vizuálním doprovodu písně Mladej umí bejt každej, znělo zadání lyric video. To je cosi jako chudý příbuzný hudebního klipu, v němž obvykle na nějakém přednatočeném podkladu běží více či méně zdařile vyvedený text písně. Rozhodli jsme se od počátku rezignovat na jakékoliv komplikace a začali pracovat na projektu, který jsme si pro vlastní potřeby nazvali typo video,“ popisuje Karel Haloun, nehrající člen Jasné Páky.  

Základem typo videa je autorská ortogonální abeceda Pakatel, jejíž znaky jsou vepsány do čtverců, rozdělených na 7×7 segmentů, a která byla původně nakreslena pro obal desky Starej bejt každej neumí, jenž vznikal ve spolupráci s grafickým designérem Luďkem Kubíkem.  

„Pro užití v tomto typo videu ji bylo nutno doplnit na standardní latinkovou znakovou sadu a zdigitalizovat. Veškeré animace jsou pak provedeny cestou nejmenšího odporu – bez natáčení, afterefektů a dalších vymožeností. Vycházeli jsme z přesvědčení, že v jednoduchosti je síla. Stejně jako v písních Jasné páky,“ doplňuje Karel Haloun.  

Na stále ještě aktuálním albu Jasné Páky jsou písničky o super stáří, srdečné nelásce, brutálním tlachání a dramatických ránech. Texty odrážejí pohled hudebníků na svět po 40 letech. Právě tolik roků od svého vzniku kapela nedávno oslavila. 

Jak je ve skupině zvykem, o pěvecké party se rovnoměrně podělilo několik kapelových zpěváků, Michal Ambrož, Petr Váša, bubeník David Koller a kytarista Michal Pelant. EP kapela pokřtila na vyprodaném turné.   

Ve hvězdné sestavě, se lotos ještě představí v Ledárnách Braník, Vysokém Mýtě a Čelákovicích. Posluchači kromě frontmanů uvidí i baskytaristu Marka Minárika, kytaristu Radovana Jelínka či zpěvačky Terezu Kopáčkovou a Veroniku Vítovou.  


Autor: puc

Z Encyklopedie Prahy 2: Vilém Blodek a Antonín Dvořák

Dnes v 09:13

První květen, nejen lásky čas a svátek práce, ale také významný den Roku české hudby. Vzpomeňte na dva hudební velikány, kteří mají v tento den výročí. Oba žili ve stejné lokalitě, v Ječné a v Žitné ulici.

Ave Maria v kostele sv. Jana na Skalce

Dnes v 08:09

V kostele sv. Jana na Skalce uslyšíte v rámci cyklu Ave Maria v neděli 5. května známá klasická díla. Během hodinového koncertu se vystřídají 3 sólistky skupiny Canta v doprovodu klavíristy a varhaníka Simona Yakimova.

Květen v divadle Ponec

Dnes v 07:52

Květen je v divadle Ponec časem tance. Na scéně se protančí mladá krev – studenti pražské HAMU, stejně tak jako etablovaní tvůrci – Temporary Collective, Tantehorse či Spitfire Company. Symbolickým dárkem ke Dni matek může být inscenace F*cking Beautiful Spring. V příběhu o Marii a jejím dítěti,...

Mladí budou ladit jazz na Karlově náměstí už posedmé

27. dubna 2024 v 10:30

Přijďte 30. dubna oslavit Mezinárodní den jazzu společně s umělci, kteří svůj vyvolený žánr nevnímají jako rigidní hudební kategorii, ale naopak se ve své tvorbě nechávají ovlivnit hudebními a kulturními tradicemi ze všech koutů světa.

Ilustrátor Jindřich Čapek v improvizační talkshow 321Jedem!

27. dubna 2024 v 08:09

Večer v pondělí 13. května v Malostranské besedě nabídne vhled do uměleckého procesu Jindry Čapka, od kresby tuší po fresku pro zámek v Kestřanech na Písecku. Můžete se těšit na zážitky z jeho fascinující kariéry a také osobního života, plného nevšedních momentů u nás i ve...

Jarní koncert v kostele sv. Michaela Archanděla

24. dubna 2024 v 07:25

Jarní koncert se koná 1. května v kostele sv. Michaela Archanděla. Vstupné je dobrovolné.

Sunny Swing – Adéla Zejfartová

24. dubna 2024 v 06:40

Adéla Zejfartová vystoupí v KD Mlejn 25. dubna v 19:0 hodin.

Ladislav Pazdera na Vyšehradě

22. dubna 2024 v 10:31

Ladislav Pazdera se zcela oddal hře na akustickou kytaru a patří ke generaci hudebníků, která vyrostla bez žánrových hranic. Na Vyšehradě zahraje 25. dubna skladby ze svého posledního alba Chiaroscuro, kde zpracovává řadu stylově různorodých vlivů a přetváří je do velmi osobitých a jímavých...

Jarní část Věčné naděje zakončí jazzové a židovské písně

20. dubna 2024 ve 14:10

Jarní část sedmého ročníku festivalu Věčná naděje zakončí dva dramaturgicky výjimečné koncerty formace Petra Ernyei Quartet v čelákovické vile Volman. Pásmo jazzových a židovských písní odehrají 21. a 28. dubna, součástí akce bude také komentovaná prohlídka...

Komentovaná prohlídka výstavy Nahoru

20. dubna 2024 ve 13:17

Ve čtvrtek 25. dubna si budete moci pohovořit s autorkou výstavy Nahoru, která se koná v Galerii ve věži Novoměstské radnice v Praze 2.

Výstava: Český porcelán tří století

17. dubna 2024 v 08:00

Český porcelán tří století je vůbec první výstavou, která se pokusí ve zkratce přiblížit vývoj porcelánu vyrobeného na území Čech od jeho počátků až k dnešním dnům. Navíc expozice představí ucelenou historii českého a československého porcelánu poprvé z hlediska výtvarného vývoje, tedy...

Musica Florea objevuje raného Janáčka

17. dubna 2024 v 07:51

Co má společného Leoš Janáček a baroko? Soubor Musica Florea se představí novým koncertním programem v dubnu. Letos slavíme 170 let od narození tohoto významného skladatele a při té příležitosti se Musica Florea chopila jeho nejranějších kompozic, aby je postavila vedle skladeb z počátku italského...

Další články
Nahoru